2024. július 29., hétfő

Két Erdélyi – egy csapat

Egy klubban már igen, de ugyanabban a csapatban még sosem álltak asztalhoz az Erdélyi testvérek: a 34 éves Szilvia és a 28 éves Annamária a szerb-montenegrói és a szerbiai válogatottban éveken át együtt szerepeltek, s a párosok versenyében bronzérmet szereztek a 2003-as Európa-bajnokságon, azonban egészen a 2013/2014-es idényig kellett várni, hogy egy klub ugyanazon csapatának játsszanak.

Erdélyi Szilvia már korábban is a francia Serris Val d’Europe együttesének tagja volt, s miután a csapatnak sikerült kiharcolnia az I. ligába, a PRO A-ba jutást, a klub erősítés után nézett.

– Miután megvalósítottuk a kitűzött célt, s bekerültünk a legmagasabb osztályba, erősíteni akartunk a kereten, de a Serrisnek van egy olyan klubpolitikája, mely az európai játékosokat részesíti előnyben az ázsiaiakkal szemben. Beajánlottam a húgomat, s az ötlet tetszett a vezetőknek – mondta Szilvia.

Annamáriának voltak más ajánlatai is, de amíg lehetett, kivárt a válasszal: – Bíztam benne, hogy sikerül a francia csapatba igazolnom, habár más klubok is megkerestek. Ameddig lehetett, vártam a válasszal, s amikor kiderült, hogy a Serrisben tárt karokkal várnak, egyértelmű volt számomra a döntés. Az, hogy a nővérem is ebben a csapatban játszik, egy hatalmas pluszt jelentett a klubválasztás során.

Szilvia Spanyolországban, Annamária pedig Portugáliában él, így csak a mérkőzésekre utaznak: – Habár az előző klubom, a Mirandela anyagi gondokkal küzd, az edzések továbbra is biztosítottak, így a tréningek mennyiségével és minőségével nem lesz gond. Ezenkívül, ha csak pár nap lesz a mérkőzések között, akkor a francia válogatott párizsi központjában edzek majd, ott, ahol a másik két csapattársunk is folyamatosan edzőtáborozik.

Szilvia ebben az idényben is Cartagenában edz majd, ahol rajta kívül a romániai Borza, valamint a helyi női és férficsapat is tréningezik.

Míg a spanyol és a német liga színvonala folyamatosan csökken, addig a franciáé erősödik, s nem véletlenül mondják a szakértők, hogy az egyik legerősebb európai liga jelen pillanatban. Az idén Szőcs Bernadett, Sara Ramirez, Maria Xiao, Matilda Ekholm és Wu Jiaduo is francia csapatba igazolt.

– Valóban nagyon erős a bajnokság, éppen ezért a célunk a bennmaradás. A húgom lesz az első számú játékos, de én és a másik csapattag is igyekszünk majd levenni a terhet a válláról – nyilatkozta Szilvia, Annamária pedig hozzátette, hogy számára nagy kihívás ez a bajnokság, hiszen a portugál ligában a legtöbb csapat ellen félgőzzel is nyertek, míg Franciaországban minden csapat ellen a maximumot kell nyújtania.  Mivel az idegenlégiósok Portugáliába is később érkeznek, ezért Zentán és Csókán készültünk az idényre – mondta Szilvia. – A felkészülés jól sikerült, a sérülések elkerültek, így bizakodó vagyok az őszi hónapok előtt, amelyekben igen sűrű a programom, hiszen a francia bajnokság rajtja után mától a fehérorosz nemzetközi bajnokság következik, majd pedig edzőtáborozás az októberi Európa-bajnokság előtt – nyilatkozta Annamária.

Az Erdélyi testvérpár legközelebb szeptember 20-án érkezik Szerbiába, mivel mindketten hivatalosak az ünnepségre, melyen a Csóka Asztaliteniszklub fennállásának 50. évfordulóját ünnepli.

Fehér itt is, ott is

Nem új keletű dolog, hogy a spanyol sportklubok anyagi gondjai egyre súlyosabbak: bizonyíték erre a spanyol kézilabdázók tömeges magyarországi „vándorlása”. A Spanyol és a Francia Asztalitenisz-szövetség megegyeztek, hogy a spanyol klubok játékosai ún. kettős igazolással francia klubot is erősíthetnek, így ez utóbbi átvállalja részben vagy egészben az asztaliteniszező anyagi juttatásait. Így történhetett meg, hogy a zentai Fehér Gabriella, aki a spanyol Suris Calella klub játékosa, s ahol edzőpartnere is a játékosoknak, a Miramas AS francia klub színeiben is asztalhoz áll majd, amelyben a magyarországi Li Bin és Juhász Mariann is szerepel. A Miramas az első fordulóban idegenben 3:3-as döntetlent játszott a Metzcel: Fehér és Li Bin is egy-egy győzelemmel járult hozzá a döntetlenhez.