2024. július 29., hétfő

Fehér befeketítette a 2008-as Európa-bajnok napját

Szerbia női válogatottja remek győzelemmel kezdett – Pető vágya nem teljesült, az idénykezdése azonban bizakodásra ad okot

Szerbia női válogatottja (Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Makszuti Anetta, Molnár Mónika, Andrea Todorović) remek győzelemmel kezdte meg szereplését a Bécs melletti Schwechatban zajló Európa-bajnokság csapatversenyében: a Mellik Zoltán által vezetett együttes a II. divízióban (13–24. hely) 3:1-re nyert Litvánia ellen, így ma Svédországgal találkozik, s amennyiben nyer, akkor egy győzelem választja csak el a feljutástól.

A litvánok elleni találkozó legjobbja Fehér Gabriella volt: a spanyol és a francia ligában légióskodó versenyző 0:1-es állásnál legyőzte Stuckytét, majd miután Molnár Mónika magabiztosan nyert, a 2008-as Európa-bajnokság egyéni versenyének aranyérmesét, Ruta Paskauskienét is két vállra fektette. Nem is akárhogyan: játszmaveszteség nélkül, méghozzá úgy, hogy a litvánok első számú játékosa a három szett alatt összesen 16 pontot gyűjtött, vagyis kétszer kevesebbet, mint Fehér.

– Az elején nehéz volt belendülni, egyrészt azért, mert első meccsem volt, s az sosem könnyű, másrészt meg mert, nem szeretek a Stuckytével játszani. Az első játszma elúszott, utána azonban elkaptam a fonalat, s okosan játszva nyertem. Molnár simán nyert a litvánok hármasa ellen, s így 2:1-re fordítottunk. Azt hittem, sokkal nehezebb lesz Paskauskiene ellen, de nagyon jól játszottam, ő pedig a szokásosnál többet rontott – mondta Fehér, aki hozzátette, hogy a délelőtti mérkőzés utána tegnap délután még edzettek egyet, hogy minél felkészültebben várják a svédek elleni találkozót. – Biztos, hogy nehéz lesz. Nem tudjuk, a svédek kínaija, Li fen hogyan játszik védő ellen, én bízok abban, hogy a kellemetlen stílusban védő Erdélyi Anival majd meggyűlik a baja. A svédek másik kiválóságát, Ekholmot jól ismerjük.

Szerbia férfi válogatottja (Bojan Crepulja, Marko Jevtović, Pető Zsolt, Bojan Milošević) a II. divízió első fordulójában erőnyerő volt, s szombaton az olaszokkal játszik. A temerini Pető Zsolt az indulás előtt a Magyar Szónak azt nyilatkozta, a Belgiumnak fog szurkolni, mivel a három fiatal belga játékosok tartanak Jevtovićtól és tőle is, hiszen eddig még sosem nyertek ellenük. A belgák úgy tűnik az olaszoktól is megijedtek, hiszen összesen három játszmát nyertek.

– Karakašević ezúttal csak tanácsadóként lesz jelen, nem fog asztalhoz állni, s biztosan nem lesz könnyű kiharcolni a feljutást. De nem is ez az elsődleges célunk, nincs rajtunk teher, a II. divízióból nem eshetünk ki. Akkor sem dől össze a világ, ha nem jutunk fel, hiszen akkor az Eb-selejtezőket a II. divízióban játsszuk majd, s reális esélyünk lesz az előrelépésre. Ha feljutunk, akkor a legerősebbekkel kell csatáznunk, akik sokkal erősebbek, s úgy járunk, mint az előző évben, hogy a csoport utolsó helyén végzünk – mondta Pető, aki remekül kezdte az idényt, hiszen a cseh nemzetközin megverte a vendéglátó nemzet játékosát, Dmitrij Prokopcovot, aki a világranglista 89. helyén áll, a Bajnokok Ligájában pedig a brémai Werder játékosát, a romániai Adrian Crisant, aki az októberi világranglistán a 28. helyen áll, s aki tavaly a londoni olimpián 4:1-re nyert a 16-szoros Európa-bajnok Timo Boll ellen. – Valóban jól kezdtem az évet, nagyon örülök a győzelmeknek, s remélem az olaszok ellen is sikerül méltó módon helyt állni. Bobocica és Stoyanov is kiváló játékosok, le is győztek bennünket a Mediterrán Játékokon. Igyekezni és küzdeni fogunk, hogy visszavágjunk a vereségért – nyilatkozta Pető.