2024. július 29., hétfő

„Félek a görögöktől...”

Oroszország és Görögország férficsapatai először szereztek érmet az Eb történetében

Kicsit elbízták és elszámították magukat a portugálok az ausztriai Schwechatban zajló Európa-bajnokság férficsapatversenyének negyeddöntőjében. Ha eszükbe jutottak volna Vergilius szavai, amelyeket az Aeneasban ír le, s amely szerint „Félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is”, talán másként alakult volna a Portugália–Görögország mérkőzés. Az „ajándék” ezúttal a görögöktől az volt, hogy még mindig a csapat tagja a március 8-án 43. születésnapját ünneplő Kalinikosz Kreanga, aki az első mérkőzésen 3:1-re kikapott Freitastól. Utána azonban következett a görög csoda, Gionisz ugyanis Monteirót, Papageorgiu pedig Apoloniát győzte le, s Gionisz Freitas skalpját is begyűjtötte, így Görögország férficsapata az Európa-bajnokságok történetében először jutott be az elődöntőbe, s ugyanezt a bravúr sikerült az oroszoknak is, akik utoljára 1989-ben, akkor még Szovjetunió néven szereztek érmet.

– Többször is közel voltunk ehhez a bravúrhoz, sokszor azonban gyengébb ellenféltől veszítettünk. A csapatérem volt az elsődleges célunk, s ez most sikerült. A felkészülést nyár közepén kezdtük meg, amikor a teremben 45 fok Celsius volt – mondta Konsztantinosz Vacaklisz, a görögök szövetségi kapitánya az Európai Asztalitenisz-szövetség (ETTU) hivatalos honlapjának.

Szerbia férfiválogatottja nem tudta legyőzni Olaszországot a II. divízió negyeddöntőjében, aminek részben volt az oka, hogy a temerini Pető Zsolt belázasodott a mérkőzés előtti napon, s a találkozón is hőemelkedéssel állt asztalhoz. Mivel a Boris Vukelić vezette válogatott erőnyerő volt az első fordulóban, így a kiesés veszélye nem fenyegette, ezért a szlovének ellen Pető pihent, s helyette Crepulja játszott, nem meglepetés tehát a 3:1-es szlovén győzelem. Szerbia ma a 19. helyért Angliával találkozik.

Az Eb-bronzérmes magyar női együttesnek kiemeltként az első napon nem kellett játszani, így az egyenes kieséses rendszerű lebonyolításban azonnal az elődöntőbe jutásért lépett asztalhoz. A kiemelés ellenére a román csapat számított esélyesnek, hiszen két játékosa is az első 15 között áll az európai ranglistán: Samara (4.) és Dodean (13.). A magyarok közül pedig Póta Georginát jegyzik a legelőkelőbben (16.). Az első meccsen Lovas Petra kétszer is 5:8-ról fordítva megnyerte az első két szettet, de aztán Dodean magára talált. Az Eb előtt bokasérüléssel bajlódó Póta nem tudta igazán megnehezíteni a sokkal dinamikusabb, balkezes Samara dolgát, s csak egy szettet tudott nyerni. Hasonlóan járt Pergel Szandra, akinek ellenfele, Szőcs Bernadett sokkal agresszívabban játszott, s a szoros szettekből mindig ő jött ki győztesen.
Téglás Péter, a magyar női együttes szövetségi kapitánya, akinek vezetésével eddig 12 Eb-érmet nyertek a nők, az MTI-nek elmondta, tudta, hogy nehéz meccs lesz, s a jobb csapat nyert.
– Nyilván más a helyzet, ha Petra nyer az első meccsen. Póta megverte Samarát legutóbb az vb-n, de sérülése után ez volt az első mérkőzése, s ez látszott rajta. A harmadik találkozón pedig nyerni kellett volna, hogy egyáltalán legyen esélyünk – nyilatkozott Téglás.
A szerbiai női válogatott a Litvánia elleni győzelemmel bebiztosította a bennmaradást, a II. divízió negyeddöntőjében azonban 3:1-re veszített Svédországtól, a 18–21. helyért pedig – Fehér Gabriella nélkül – Olaszországot győzte le, s ma 18. helyért Szlovákiával mérkőzik.

Eredmények, férfiak, I. divízió, negyeddöntő: Portugália–Görögország 1:3, Fehéroroszország–Horvátország 3:1, Németország–Franciaország 3:0, Oroszország–Svédország 3:0. Elődöntő: Németország–Oroszország 3:0.

Második (challenge) divízió, negyeddöntő: Szerbia–Olaszország 1:3 (Pető–Bobocica 1:3, Jevtović–Stoyanov 3:0, Milošević–Mutti 1:3, Jevtović–Bobocica 1:3), Magyarország–Ukrajna 3:2 (Pattantyús–Katkov 1:3, Jakab–Gyiguh 3:0, Kosiba–Priscsepa 2:3, Pattantyús–Gyigyuh 3:2, Jakab–Katkov 3:2). Elődöntő (a feljutásért): Magyarország–Románia 1:3 (Jakab–Crisan 0:3, Pattantyús–Ionescu 3:0, Kosiba–Cioti 1:3, Pattantyús–Crisan 0:3) A 17–20. helyért: Szerbia–Szlovénia 1:3 (Milošević–Tokić 0:3, Jevtović–Slatinšek 3:0, Crepulja–Lasan 2:3, Jevtović–Tokić 0:3).
Nők, I. divízió, negyeddöntő: Románia–Magyarország 3:0 (Dodean–Lovas 3:2, Samara–Póta 3:1, Szőcs–Pergel 3:0), Oroszország–Lengyelország 3:1, Csehország–Fehéroroszország 3:2, Németország–Ausztria 3:0. Elődöntő: Oroszország–Románia 0:3. Az 5–8. helyért: Magyarország–Lengyelország 3:2 (Póta–Stefanska 3:0, Lovas–Grzybowska 1:3, Pergel–Pietkiewicz 3:1, Póta–Grzybowska 2:3, Lovas–Partyka 3:2).

II. divízió, negyeddöntő: Szerbia–Svédország 1:3 (Fehér–Ekholm 2:3, Erdélyi–Fen Li 2:3, Molnár–Wersall 3:1, Fehér–Fen Li 1:3). A 18–21. helyért: Szerbia–Olaszország 3:2 (Todorović–Stefanova 1:3, Erdélyi–Vivarelli 3:2, Molnár–Ridolfi 3:0, Erdélyi–Stefanova 1:3, Todorović–Vivarelli 3:2).

Surján és Lupulescu sikerei

A Surján Szabina és a Lupulescu Izabela által alkotott Szerbia A válogatottja nyerte meg a Vrnjačka Banján tegnap véget ért nemzetközi korosztályos tornát, miután a döntőben 3:0-ra győztek Oroszország ellen. A többi szerbiai válogatottnak nem sikerült érmet szereznie: a négy közé jutáshoz a legközelebb az ifi lányok (Ágoston Tamara, Aleksandra Savić, Ivana Vejnović) jártak, ám ők a negyeddöntőben – Vejnović két győzelme ellenére – 3:2-re veszítettek Izraeltől.

Az ifi fiú párosok versenyében az Ivor Katić/Marko Popović kettős bronzérmes lett, a serdülő lányoknál pedig a Surján/Lupulescu páros a dobogó második fokára állhatott fel, miután a döntőben 3:1-re veszített az orosz Ivanikova/Kolis kettőstől. A lányok egyéni versenyében Surján a második, Lupulescu pedig a harmadik lett, miután mindketten az orosz Ivanikovától kaptak ki.