2024. július 29., hétfő
TOP-16 - SZABADKA

Pető és Todorović a győztesek

A külföldön játszó versenyzők sikerével ért véget a Szabadkán megrendezett TOP 16 elnevezésű torna: a férfiaknál a temerini Pető Zsolt – aki az osztrák Welst erősíti – végzett az első helyen, míg a nőknél az újvidéki Andrea Todorović, a német TuS Bad Driburg versenyzője nyerte meg a tornát.

Az első nap legnagyobb meglepetését a nagybecskereki Banat játékosa, Nagy Némedi Valentin szolgáltatta, aki 3:0-ra nyert a főesélyesnek tartott Marko Jevtović ellen, aki e vereség miatt végül csak a harmadik lett csoportjában, így nem jutott be a negyeddöntőbe. Érdekesség, hogy a négy csoportelső közül csak Dragan Subotić nyerte meg mindhárom meccsét a csoportban, a többi első helyezett (Nagy Némedi, Pető, Bojan Crepulja) egy vereséget szenvedtek, ami a verseny kiegyensúlyozottságára utal. Pető Zsolt a csoportban a szabadkai Stefan Kostadinović ellen veszített, utána azonban már nem kegyelmezett, s Đorđe Borčić, Subotić, valamint Crepulja legyőzésével megnyerte a tornát.

Először is gratulálok Kostadinovićnak, aki a maximumot nyújtotta, s a csoportokban legyőzött. Megérdemelten nyert, én egy kicsit elbíztam magam ellene – mondta a torna megnyerése után Pető Zsolt, aki hozzátette, hogy a pingpong berkekben járatosak jól tudják, hogy egy kellemetlen stílusú játékosról van szó, aki ellen minden pontért meg kell izzadni.

Korábban edzéseken mindig én nyertem, s emiatt elbíztam magam, de ez semmit nem von le az ő sikeréből. Ez volt az első hivatalos meccsünk, ő jól játszott, le a kalapot előtte, én meg csak magamat okolhatom a vereségért – nyilatkozta a Magyar Szónak Pető, aki elmondta, hogy az egész tornát figyelembe véve se nem játszott nagyon jól, se nagyon rosszul, egy közepes szintet sikerült tartania, ami végül elegendő volt a győzelemhez. A negyeddöntőben azonban nagyon megizzadt, hiszen Borčićot csak hét játszmában győzte le. – Már szombaton is azon gondolkodtam, hogy a Borčić elleni meccs döntőnek is beillik majd, mivel egy generáció vagyunk, jól ismerjük egymást. Végül a tapasztalatomnak köszönhetően sikerült győznöm, ami nagy önbizalmat adott az elődöntő előtt, amelyben sikerült jól fogadnom Subotić szerváit, így szettveszteség nélkül jutottam a fináléba.

Crepulja a 2012/2013-as idényben a Szabadkán megrendezett országos bajnokság negyeddöntőjében legyőzte Petőt, így a temerini játékosnak alkalma nyílt a visszavágásra.

A stílusomnak nem éppen kedvező a szabadkai terem, ezért is tartottam a döntőtől. Nem jól kezdődött a mérkőzés a számomra, mivel Crepulja megnyerte az első két játszmát. Ekkor a fonák szervákkal sikerült kizökkentenem a ritmusából, s utána visszatértem a tenyerese adogatásokra, azonban a negyedik játszmától kezdve már nem fogadta olyan jól a szerváimat. Ez döntő fontosságúnak bizonyult, mert játékban utána már magabiztsoabb voltam – mondta Pető, aki elismerte, hogy az őszi idény nagyon fárasztó volt számára, hiszen az osztrák liga mellett a Bajnokok Ligájában, az Európa-bajnokságon és a válogatott felkészülésein is részt vett, s emiatt igencsak elfáradt. Pihenésre azonban nem sok ideje lesz, mivel január 9-én már utazik Ausztriába, ahol másnap már asztalhoz is áll.

Férfiak, a csoportok végeredményei, A csoport: 1. Nagy Némedi Valentin (Banat – Nagybecskerek) 2 győzelem/1 vereség, 2. Đorđe Borčić (Tegernheim, német) 2/1, 3. Marko Jevtović (Rouen, francia) 2/1, 4. Radovan Žunjanin (IMT) 0/3.

B csoport: Pető Zsolt (Wels, osztrák) 2/1, 2. Marko Petkov (Landsberg, német) 2/1, 3. Boris Mihailović (Banat) 1/2, 4. Stefan Kostadinović (Spartacus) 1/2.

C csoport: 1. Dragan Subotić (Fürstenfeldbruck, német) 3/0, 2. Uroš Gordić (Banat) 1/2, 3. Ivor Katić (Kikinda) 1/2, 4. Miloš Milenković (Medijana – Niš) 1/2.

D csoport: 1. Bojan Crepulja (Brackwede) 2/1, 2. Vladimir Radonjić (Požarevac) 2/1, 3. Pető Zoltán (Versec) 2/1, 4. Halász Krisztián (Spartacus) 0/3.

Negyeddöntő: Nagy Némedi–Gordić 1:4, Petkov–Crepulja 0:4, Subotić–Radonjić 4:0, Borčić–Pető 3:4.

Elődöntő: Gordić–Crepulja 0:4, Subotić–Pető 0:4. A 3. helyért: Gordić–Subotić 4:0.

Döntő: Pető–Crepulja 4:2.

Nők, a csoportok végeredményei, A csoport: 1. Erdélyi Annamária (Serris Val d’Europe, francia) 3/0, 2. Ivana Vejnović (Zenta) 2/1, 3. Halász Ella (Csóka) 1/2, 4. Anđelija Ratić (Novi Sad) 0/3.

B csoport: 1. Andrea Todorović (TuS Bad Driburg, német) 3/0, 2. Makszuti Anetta (Zenta) 2/1, 3. Aleksandra Savić (Novi Sad) 1/2, 4. Dragan Vignjević (Obilić) 0/3.

C csoport: 1. Truzsinszki Viktória (Novi Sad) 3/0, 2. Marija Galonja (Priego, spanyol) 2/1, 3. Aleksandra Radonjić (Radnički) 1/2, 4. Jasmina Vujin (Flip – Nagykikinda) 0/3.

D csoport: 1. Gyurcsik Alíz (Zenta) 3/0, 2. Fenyvesi Anna Zsófia (Novi Sad) 2/1, 3. Tijana Jokić (Versec) 1/2, 4. Suzana Mendergiš (Obilić) 0/3.

Negyeddöntő: Erdélyi–Galonja 4:2, Makszuti–Gyurcsik 4:2, Truzsinszki–Fenyvesi 1:4, Todorović–Vejnović 4:3.

Elődöntő: Erdélyi–Makszuti 4:2, Todorović–Fenyvesi 4:3. A 3. helyért: Makszuti–Fenyvesi 4:2.

Döntő: Todorović–Erdélyi 4:2.