2024. július 29., hétfő
ASZTALITENISZ

Cirkusz már van, színvonal majd lesz

A benevezett játékosok névsorából ítélve színvonalasnak ígérkezik a szombaton és vasárnap is 10 órakor kezdődő szerbiai egyéni és páros bajnokság, amelynek Szabadka lesz a házigazdája. A férfiaknál a ranglista első és második helyezettje, Pető Zsolt és Marko Jevtović is részt vesz, valamint asztalhoz áll Bojan Milošević, Dragan Subotić, Bojan Crepulja, Marko Petkov, Đorđe Borčić, a nőknél pedig az éllovas Erdélyi Annamárián kívül Molnár Mónika, Andrea Todorović, Marija Galonja, valamint a szerbiai férfi- és női Szuperliga legerősebb csapatainak a játékosai is beneveztek.

A bajnokság még el sem kezdődött, az asztalitenisz-berkekben azonban már igen sokan hangot adtak a felháborodásuknak, miután csütörtök este nyolc óra előtt felkerült a szövetség honlapjára a sorsolás. Mint kiderült, a két szövetségi kapitányt, Miloš Đukićot és Mellik Zoltánt megkerülve, a szerb szövetség munkatársai a ranglistát figyelembe véve elkészítették a sorsolást, így történhetett meg az, hogy a nőknél Gyurcsik Alíz lett a második kiemelt, aki mindjárt a 16-os főtáblán kapott helyet.

– Az volt az elképzelésem, hogy mivel csak 15 női versenyző nevezett be, mindenki játsszon csoportot. Ebből nem lett semmi, mert a sorsolás úgy készült el, hogy engem meg se kérdeztek, hanem egyszer csak fent volt a szövetség honlapján a párosítás – mondta Mellik, aki hozzátette, elfogadhatatlannak tartja ezt a módot. A kiemelések alapján elkészített csoportok olyan furcsaságokat eredményeztek, hogy például az 1. csoportban Fenyvesi Anna Zsófia, Galonja és Aleksandra Radonjić, míg a 4.-ben Truzsinszki Viktória, Ivana Vejnović és Halász Ella kapott helyet. A férfiaknál sincs ez másként, hiszen az 1. csoport nagyon erős lett (Stefan Kostadinović, Kuzma Balázs, Miloš Savić), s ehhez képest a 9-es csoport (Nikola Strugarević, Stefan Komlušan, Aleksa Adamović) sokkal gyengébb.

– A női sorsolásért nem vállalom a felelősséget, mivel nem én készítettem. Ha most utólag elkezdenénk változtatni, akkor lenne csak igazi botrány, s mindenki azzal vádolna bennünket, hogy mesterkedünk – nyilatkozta Mellik Zoltán.

Az országos bajnokság pénzdíjas: az első hely 25 000, a második 20 000, a 3–4. hely 10 000 dinárt ér, míg az 5–8. helyezettek 5000 dinárral gazdagodnak.