2024. július 29., hétfő
ASZTALITENISZ – CSAPAT-VB, TOKIÓ

„Minden győzelem gyönyörű eredmény”

Hétfőn kezdődik Tokióban a csapat-világbajnokság, amelyen a szerbiai női és férfiválogatottra is nehéz feladat vár, hiszen egyiknek sem lesz könnyű kiharcolni a bennmaradást az I. divízióban. Valamivel nehezebb helyzetben a női válogatott van, mivel nem számíthat a sérüléssel bajlódó Fehér Gabriellára (113. a világranglistán), így Mellik Zoltán az egyéni országos bajnokság és a TOP-16-on elért eredmények alapján az Erdélyi Annamária (101.), Makszuti Anetta (202.), Andrea Todorović (157.) triónak szavazott bizalmat.

– A horvát válogatott ellen van esélyünk a győzelemre, a többi együttes – Hongkong, Németország, Ukrajna, Csehország – erősebb, s Fehér nélkül toronymagasan ők a favoritok. A vb-n a játékosoknak lehetőségük van sokkal jobb asztaliteniszezők ellen tapasztalatot szerezni, s egy-egy meglepetésgyőzelemmel világranglistás pontokat gyűjthetnek. A horvátok elleni mérkőzés fontos, de utána is egy vagy két győzelem kell majd a biztos bennmaradáshoz. A végső helyezés semmit nem jelent, mivel a legutóbbi vb-n kiestünk, a játékosok világranglistás helyezésének köszönhetően azonban a legjobbak között kaptunk helyet. Szövetségi kapitányi szemmel nézve jobb lenne a II. divízióban szerepelni, hiszen akkor a kitűzött célt sorozatos győzelmekkel lehet megvalósítani, itt pedig szalagon érkeznek majd a pofonok. Pszichikailag nem jó, de mint említettem, az erősebb játékosok ellen asztalhoz állni is jó motiváció lehet – mondta Mellik, aki hozzátette, a női válogatott Schwechatban a Schlager Akadémián, Zentán és Szabadkán készült a vb-re.

Miloš Đukić, a férfiak szövetségi kapitánya a sérülésből felépült, de még nem százszázalékos Aleksandar Karakaševićet, Marko Jevtovićot (104.), Pető Zsoltot (132.) és Bojan Crepulját (244.) hívta meg a válogatottba: utóbbi három öt napot készült Tatán az iráni és a magyar válogatottal, utána pedig valamennyien Szabadkán edzettek.

– Nagyon erős csoportba kerültünk, de az I. divízióban nincs is gyenge csoport – mondta Pető a Magyar Szónak, szombati elutazásuk előtt egy nappal. – Kína, Ausztria, Oroszország, Brazília és Lengyelország is előttünk van a ranglistán, ennek ellenére a brazilok ellen magunkat tartom az esélyesebbnek. Mindegyik egyéni győzelem nagy siker, és minden egyes csapatgyőzelem gyönyörű eredmény a legjobbak között. Szép lenne bennmaradni, de nagyon nehéz lesz. Karakašević még nem épült fel, Jevtovićnak és nekem is nagyon hosszú volt az idény: neki még a francia liga nem ért véget, én pedig a kupa miatt utazok majd vissza Ausztriába. Egy Európa-bajnokságon bizonyára több esélyünk lenne, de most ennek a csapatnak a vb-n kell megmutatnia, hogy mire képes.

Mind a két válogatott a 24 csapatos bajnoki divízióban szerepel, amelyben négy, egyenként hat válogatottat felvonultató csoportot alakítottak ki. Körmérkőzések után a hatosok első helyezettjei egyből a negyeddöntőbe jutnak, míg a négy-négy második és harmadik rájátszásban dönti el, hogy mely négy csapat kerül még a legjobb nyolc közé. Onnantól kezdve kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A csoportok 4–6. helyezettjei a 13–24. helyért lépnek asztalhoz a torna második szakaszában, és a legjobb 16 őrzi meg élvonalbeli tagságát. A vb-n 114 férfi- és 95 női válogatott indul, a részt vevő együtteseket öt különböző osztályba sorolták.

A vb csoportbeosztása, férfiak, A csoport: Kína, Ausztria, Oroszország, Brazília, Lengyelország, Szerbia. C csoport: Japán, Portugália, Franciaország, Görögország, Románia, Magyarország.

Nők, B csoport: Japán, Tajvan, Magyarország, Fehéroroszország, Egyesült Államok, Ausztrália. D csoport: Hongkong, Németország, Ukrajna, Csehország, Szerbia, Horvátország.

A csoportkör menetrendje, hétfő, férfiak (közép-európai idő szerint): Szerbia–Ausztria (3 óra), Nők: Ukrajna–Szerbia (6 óra).

Kedd, férfiak: Brazília–Szerbia (6 óra). Nők: Hongkong–Szerbia (3 óra), Szerbia–Horvátország (9.30).

Szerda, férfiak: Lengyelország–Szerbia (3 óra), Oroszország–Szerbia (12.30). Nők: Csehország–Szerbia (9.30).

Csütörtök, férfiak: Kína–Szerbia (6 óra). Nők: Németország–Szerbia (3 óra).