2024. július 29., hétfő

Radnički vagy Zenta?

Ma kezdődik a férfidöntő

A női Szuperliga alapszakaszának a győztese, az újvidéki Novi Sad immár ötödik napja várja, hogy ki lesz az ellenfele a döntőben: a türelem ellenfelet terem, ugyanis ma estére biztosan kiderül, hogy a székvárosi Radnički vagy a Zenta jut be a fináléba.

Aleksandra Radonjić (Radnički) öt játszmában szenvedett vereséget Makszuti Anettától, utána azonban magabiztosan nyert Mirković Brigitta ellen (Fotó: Gergely József)

Aleksandra Radonjić (Radnički) öt játszmában szenvedett vereséget Makszuti Anettától, utána azonban magabiztosan nyert Mirković Brigitta ellen (Fotó: Gergely József)

A Zenta–Radnički elődöntős párharc szombaton eldőlhetett volna, de nem így történt, mivel az újvidéki csapat asztalhoz álló játékosai (Barna Blanka, Aleksandra Radonjić, Anelia Lupulescu) Zentán 4:2-re nyertek a címvédő ellen, s kiharcolták a harmadik mérkőzés jogát, amelyen ők lesznek a házigazdák. A Radnički valamennyi asztaliteniszezője kiváló teljesítménnyel rukkolt elő szombaton, s a hazaiak közül csak Makszuti Anetta volt méltó ellenfelük, de ő is sokkal jobban megizzadt a két győzelméért, mint tette azt Újvidéken két nappal korábban. A találkozót Barna ritkán látott fordítása döntötte el, amikor Gyurcsik Alíz ellen 1:1-es játszmaállásnál 9:4-es hátrányból 11:9-re nyerte meg a játszmát, majd a következő szettben még tíz pontot nyert sorozatban, vagyis 17:0-s sorozatot produkált, ami párját ritkító tett volt.

A mai harmadik mérkőzés végeredményét megjósolni nagyon hálátlan dolog lenne, eltalálni pedig szinte lehetetlen, mert az biztos, hogy ez egy egészen más találkozó lesz, mint az előző kettő. A tét már sokkal nagyobb, már nincs javítási lehetőség. Mindkét csapatban vannak olyan játékosok, akiknek a döntő pillanatokban az eszük és a kezük is a helyén volt, s emiatt lettek országos bajnokok. A Radničkiből Radonjić a Zenta, Barna pedig a Vojvodina együttesével nyert országos bajnokságot, a Zentából pedig Gyurcsik, Makszuti és Mirković Brigitta is többször megtapasztalta már a fontos meccsekkel együtt járó terhet. Utóbbi játékos a Zentával és a podgoricai Budućnosttal is volt csapatbajnok, de az idén egyelőre nem jött ki neki a lépés. Ha a Radnički játékosai megismétlik zentai teljesítményüket, a címvédőnek nagyon nehéz dolga lesz, ha azonban Makszuti betervezett két győzelme mellé Mirković vagy Gyurcsik hozzátesz egyet, akkor 3:3-nál a páros dönt majd a győztesről, s itt már a vendégek lehetnek előnyben, mivel csütörtökön simán nyerték a hetedik mérkőzést.

A férfiaknál sokkal gyorsabban és a papírformának megfelelően mentek a dolgok az elődöntőben. A Banat mindkétszer nagyon fölényesen nyert a Crvena zvezda ellen, s ugyanez volt a helyzet a Požarevaccal is, amely a Partizan elleni kettős győzelemmel jutott be a döntőbe, amelynek első mérkőzését ma 19 órai kezdettel rendezik Nagybecskereken. A párharc esélyese az alapszakaszt veretlenül megnyerő Banat, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a két csapatnak az alapszakaszban megrendezett mérkőzésein a Vladimir Radonjić, Dragan Klajić, Branislav Đan trió idegenben és saját közönsége előtt is 2:0-ra vezetett, s mindkétszer innen fordított a címvédő. A döntőben a Nagynémedi Valentin, Boris Mihailović, Uroš Gordić, Ilija Majstorović alkotta csapat már nem nagyon engedhet meg magának egy hasonló kezdést, mert onnan már csak nehezen tudna visszakapaszkodni.

Eredmények

Szuperliga, rájátszás, elődöntő, férfiak, második mérkőzés: Partizan–Požarevac 1:4 (Marinković–Klajić 0:3, Glišić–Radonjić 0:3, Jovičić–Đan 2:3, Marinković–Radonjić 3:2, Jovičić–Klajić 2:3) – továbbjutott a Požarevac 2:0-lal.

Nők: Zenta–Radnički 2:4 (Makszuti–Radonjić 3:2, Gyurcsik–Barna 1:3, Mirković–Lupulescu 2:3, Makszuti–Barna 3:1, Mirković–Radonjić 0:3, Gyurcsik–Lupulescu 0:3) – a párharc állása 1:1.

A mai program

Férfiak: Banat–Požarevac (döntő, első mérkőzés, Nagybecskerek 19 óra)

Nők: Radnički–Zenta (elődöntő, harmadik mérkőzés, Újvidék, 17 óra)