2024. július 28., vasárnap

Tehetségek bölcsője

ASZTALITENISZ
Edzés a Topolya Asztaliteniszklubban


A Topolya Asztaliteniszklub bejutott a Szuperligába! Ilyen fiatal lányokkal ez óriási bravúr. 17 meccset nyertek, egyet veszítettek – ezekkel az elismerő szavakkal ajánlották figyelmembe a három kislányt (Fenyvesi Anna Zsófia, Truzsinszki Viktória, Tóth Klaudia) és edzőjüket (Czini Gábort), s igen meglepődtem, hogy a lánykák, kikkel két évvel ezelőtt, a diadalmenet elején találkoztam, csöppet sem változtak azon kívül, hogy szép, serdülő lány lett belőlük.

A sport, a mindennapi, fárasztó edzések irányában még nagyobb tisztelettel viseltetnek. Mint elmondták, naponta három-négy, sőt néha öt órán át bűvölik a kis kaucsuklabdát, rendületlenül. S nem kérdés számukra, hogy ennek így kell lennie. Előtte vagy utána egy-két óra tanulás, kis internetezés, és így megy ez nap mint nap. A hétvégék pedig utazással, versenyzéssel telnek. Mindhárman hetedik osztálya járnak, Klaudia Bajsán él, naponta utazik az edzésekre.

1999 júniusában alakult meg a Topolya Asztaliteniszklub. Már az első évben bajnoki címet szereztek, Márkus Katalin generációja, Kocsis Emesével és Ljubica Ratkovićtyal országos csapatbajnok lett az újoncok korosztályában. A csütörtök esti edzésen, miközben az edzőteremben húsznál is több tíz év körüli fiú és lány edzett, a klubban folyó munkáról Czini Gábort kérdeztük.

– A legnagyobb sikerünk, hogy a lányok úgymond szinte veretlenül jutottak a Szuperligába, egyetlen vereségünk volt, amikor nem értek rá, és a harmadik csapattal játszottunk Nišben. A többit fölényesen nyertük, az őszi idényben visszatért a klubba Márkus Katalin, veretlen is maradt, de tavasszal műtötték a vállát, így egy meccset sem játszott, a 13-14 éves kislányok játszottak, két mérkőzés alatt segített Bencsik Elvira. Azt hiszem, ilyen fiatal csapat még nem jutott a Szuperligába. Bízunk benne, hogy itt is eredményesek lesznek, bár jó lenne még egy tapasztaltabb, rutinos játékos melléjük.

Különben a lányok saját, korosztályos versenyeken kiváló eredményeket értek el. Anna Zsófia és Viktória rendszeresen játszik a válogatottban, így szerepeltek Szlovákiában, Magyarországon, Romániában.

– A serdülőbajnokságon vajdasági bajnokok lettünk, és bízunk benne hogy Vrnjačka Banján április közepén az országos bajnoki címet is megszerezzük. Tatán januárban párosban ezüstérmet szereztek, ami óriási meglepetés volt, tehát nemzetközi szinten is megmutatták erejüket.

• Ilyen szinten már pszichikai felkészítés sem mellékes.

– Nagyon sokat beszélgetünk, ki ellen mit kell játszani, előre feldolgozzuk, hogy melyik játékos ellen mi a stratégia, utazások közben szinte csak erről beszélgetünk. Játékosaink több hétre előre tudják, hogy mi vár rájuk, hova utazunk, kik lesznek az ellenfelek.

Az elismerések sorából nem hagyható ki az sem, hogy Czini Gábor lett az évsportolója-rendezvényen 2008 edzője, egyik tanítványa, Fenyvesi Anna Zsófia pedig az év ifjú tehetsége Topolyán.

• Kitől kapnak a feltételek megteremtéséhez, az utazási költségek fedezésére támogatást?

– Mint említettem, nagyon sokat dolgoznak a lányok. Naponta három-négy-öt órát edzünk. Hogy az edzés eredményes legyen, edzőpartnereket kell biztosítani, Egri Tihamér rendszeresen edz velük. Igyekszünk sok barátságos meccset is beiktatni, Temerinben, Bácsföldváron, Szabadkán, ahol férfi játékosokkal mérkőznek. Ez mind kiadás. A klub szép segítséget kap a községtől, de a szülőknek is nagyban hozzá kell járulniuk, főként a nemzetközi versenyekre való utazáskor. A hazai ligában való szereplést a klub teljes mértékben tudja állni.

• Két asztaliteniszklub van jelenleg a városban, úgy hírlik, az önkormányzat kezdeményezte az egyesülést.

– A mi klubunk az idén nyáron lesz tízéves, jelenleg a Gorica is hajlana arra, hogy egyesüljünk, tavaly, tavalyelőtt még mi is elleneztük. Jelenleg is folynak a tárgyalások, hogy milyen feltételekkel végezzük el ezt a fúziót, hiszen mi bizonyítottunk, tehát nem engedhetjük meg, hogy elromoljanak az egymás közti viszonyok. Büszkék lehetünk, hogy a nulláról indulva az elmúlt tíz évben ilyen eredményt értünk el. Bízunk benne, hogy az erőegyesítés sikeres lesz, a fiúkkal erősíteni tudjuk az edzéseket, de a Gorica csapata is nyer vele.

A klubban egyébként nagyszerű újoncfiú-csapatunk van, harmadikosok, negyedikesek, de a alsós lányok között is vannak tehetségesek, a klub jövője érdekében éppen a múlt héten 10-15 óvódást kapcsoltunk a munkába, velük Csihi Kornél foglalkozik. Czini Laura és Bencsik Elvira pedig mondhatni mindenesek a klubban.

Amíg az edzővel beszélgettem, a lányok ütötték a labdát, s egyesével jöttek ki az edzőteremből néhány percre. Elmondták, hogy hat-hét éve pingpongoznak, edzés előtt vagy után tanulnak egy-két órát. Amikor kis elsősként játszani kezdtek, nem gondolták, hogy ilyen szinten fogják űzni ezt a sportot, de most már az életük része.

Pályaválasztás előtt állnak, szóba jöhet a sportgimnázium is. A kérdésre, hogy meddig lehet ezt csinálni, azt válaszolták mosolyogva, hogy kitartással bármeddig, de különösebb, konkrét vágyakat nem árultak el. Az, hogy vágyunk valamire, még nem elég, nagyon sokat kell érte dolgozni – mondta Klaudia, Viktória pedig hozzátette: – Szuper érzés az, hogy az idősebbeket is megverjük!
Czini Gábor, Truzsinszki Viktória, Tóth Klaudia, Fenyvesi Anna Zsófia és Csihi Kornél