2024. július 29., hétfő

Országos bajnokság a legjobbak részvételével

A decemberben megrendezett TOP 16 verseny kezdete előtti sikertelen puccskísérlet (többen szerették volna elérni a teljes Szerbiai Asztalitenisz-szövetség (STSS) leváltását) és az azzal járó fenyegetőzések (a legjobbak kilátásba helyezték, hogy nem vesznek részt a tornán) végül azt eredményezték, hogy az STSS és a játékosok közös nevezőre jutottak. Az egyezség értelmében az STSS a legjobbaknak három, két vagy egy nemzetközi versenyen való részvételt fizet, cserébe azonban a válogatottaknak részt kell venniük az országos bajnokságon. Ennek köszönhetően az utóbbi legrangosabb országos egyéni és páros bajnokságot rendezik meg a hétvégén Szabadkán a helyi asztalitenisz-központban (sétaerdei sportcsarnok része).

A férfiaknál a külföldön játszók közül Pető Zsolt, Marko Jevtović, Marko Petkov, Bojan Crepulja, Széll Zsolt, Đorđe Borčić, Zoran Savić és Dragan Subotić is asztalhoz áll, s hozzájuk csatlakoznak a szerbiai klubokban játszók: Pető Zoltán, Lorencio Lupulescu, Nagy Némedi Valentin, Vladimir Radonjić, Halász Krisztián és Stefan Kostadinović is. A nőknél Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Molnár Mónika, Marija Galonja és Andrea Todorović is hazajön a tornára, s az asztalitenisz kedvelői rajtuk kívül láthatják az utánpótlás-Európa-bajnokság ezüstérmes kettősét, Fenyvesi Anna Zsófiát és Truzsinszki Viktóriát, az U21-es Balkán-bajnok Makszuti Anettát és a Harangozó Vilmos-emlékverseny győztesét, Anelia Lupulescut is.

– Örülök, hogy egy színvonalas országos bajnokság előtt állunk, hiszen a válogatott oszlopos tagjai is asztalhoz állnak majd a hétvégén. Ami aggodalomra ad okot, hogy csak 22 női játékos nevezett be, s emiatt még nem tudni, hogy milyen lebonyolítási rendszerben rendezzük majd meg a versenyt – mondta Mellik Zoltán, a női válogatott szövetségi kapitánya.

A torna szombaton 9 órakor, vasárnap pedig – az előzetes tervek szerint – 10 órakor kezdődik. Az egyéni verseny első helyezettjei 25 ezer dinár pénzjutalomban részesülnek, a második helyezettek 20 ezer, az elődöntősök 10 ezer, az 5–8. helyen végzők pedig 5000 dinárral gazdagodnak. Az országos bajnokság mérkőzései – a Szabadkai Asztalitenisz-szövetségnek köszönhetően – az interneten is követhetők a http://www.stoss.org.rs/live/index.html linken.

A győztesek utazhatnak a vb-re!

A férfiaknál és a nőknél is az első helyezett jogot szerez a párizsi világbajnokságon való részvételre, azzal, hogy ha a férfiaknál Marko Jevtović vagy Pető Zsolt végez az első helyen, akkor egy nyolc résztvevős, március 4-én sorra kerülő selejtező tornán dől el, hogy ki utazhat a vb-re. A nőknél is hasonló a helyzet, azzal, hogy ha Erdélyi Annamária vagy Fehér Gabriella nyer, akkor a szövetségi kapitány jelöli ki a vb-re utazó harmadik csapattagot.