2024. július 29., hétfő

Melliket is foglalkoztatja, miért mindig a Zenta nyeri a Szuperligát

A szerbiai női válogatott szövetségi kapitánya és a Zenta Asztaliteniszklub edzője ma ünnepli 55. születésnapját. A női csapat (Gyurcsik Alíz, Makszuti Anetta, Mirković Brigitta, Ivana Vejnović), jó szokásához híven, május végén ezúttal is bajnoki címmel ajándékozta meg Mellik Zoltánt, miután Zentán 4:1-re, Újvidéken pedig 4:2-re nyert a Novi Sad ellen. Az elmúlt tizenegy évben Mellik tízszer nyerte meg a Szuperligát, s a jubiláris bajnoki cím után többek között arról is beszélt, miért vált szállóigévé, hogy „a végén úgyis a Zenta nyer”, kinek az ötlete volt a döntő előtt a sportpszichológus alkalmazása, valamint arról is, hogy mennyire dühítő, hogy a kiforrott, Zentán felnevelt játékosokat a másik klubok havi 100 vagy 200 euróért igazolják le.

A döntő első mérkőzése előtt egy hetet Párizsban tartózkodtál az egyéni és páros világbajnokságon. Mennyire volt nehéz felpörögni az ott látottak után egy szerbiai Szuperliga-döntőre?

Mellik Zoltán: Ezek a bajnoki címek nemcsak a lányokról és rólam szólnak, hanem egy nagy csapatról (Fotó:  Gergely József)

Mellik Zoltán: Ezek a bajnoki címek nemcsak a lányokról és rólam szólnak, hanem egy nagy csapatról (Fotó: Gergely József)

– Ez évek óta így megy, s emiatt már megszoktam azt, hogy – kis túlzással – két különböző sportágról van szó. Játékban nagyon messze vagyunk az ázsiaiaktól, de nekünk nem is ellenük, hanem a szerbiai porondon kellett újból bizonyítani. Az, hogy május elején, a döntő első mérkőzése előtt egy hetet a csapattól távolt töltöttem, nem okozott gondot a felkészülésben, mert a lányok nevelőedzője, Tőke Erzsébet kisegített. A finálé előtti két napot pihenéssel és pszichikai ráhangolódással töltöttük.

A zentai mérkőzésen a várakozásaid szerint alakult a felállítás, Újvidéken azonban, nem túlzok, ha azt mondom, ha te állítod össze a párokat, akkor sem tudtál volna a Zenta szemszögéből rosszabb párosítást kialakítani.

– Nem erre számítottam, Lupulescu meglepett. Összenéztünk a lányokkal, s lehet, hogy mindenkiben végigfutott a gondolat, hogy azzal játszik, akinek a stílusa a legkevésbé fekszik neki. Szeretném megdicsérni a csapatot, hogy ebben a felállításban, idegenben is nyerni tudtunk. Makszuti a zentai meccs után sokkal nyugodtabb volt, azzal, hogy látta, Gyurcsik igen sokat hozzá tud tenni a győzelemhez, lekerült a válláról a teher.

Először fordult elő, hogy mindkét mérkőzés előtt sportpszichológus beszélgetett a lányokkal. Ez kinek az ötlete volt?

– Régi vágyam, tervem ez, mert a nemzetközi versenyeken látom, mennyire fontos a pszichikai felkészülés. Komoly válogatott nem utazik tornára sportpszichológus nélkül. Az idén szerencsénk volt, mert korábbi játékosunk, Tőke Márti, a Semmelweis Egyetem Sportpszichológiai Tanszékének végzős hallgatója „kéznél volt”, akinek ezúton is köszönöm az elvégzett munkát.

Női döntőben nem fordult még elő, hogy egy csapatban egyetlenegy hazai nevelésű játékos se legyen, sőt az edző is az idény elején érkezett. A Novi Sad véget vetett ennek a sorozatnak. Mennyire volt más egy idegenlégiósokból összeállított csapat ellen játszani?

– Sajnos ez a tendencia évről évre mutatkozik, mivel mindig akad valakinek pár ezer eurója, s megpróbál nagy csapatot, nagy klubot csinálni, azzal, hogy majd megnyeri az országos bajnokságot. Ez egy téves politika a klubokban, s nagy gond, hogy már a nevelőegyesületek is ezt az „összeszedünk pár ezer eurót” irányt helyezik előtérbe. Nem tudom, mi ennek az értelme, ezt a pénzt inkább az utánpótlás-nevelésbe kellene fektetni. Főleg most lehetnek majd gondok, hogy az új idényben négy újvidéki csapat szerepel a Szuperligában, miközben az elmúlt 10 évben egy válogatott szintű játékost neveltek ki a székvárosban. Egy év alatt új edzővel, több klubból érkező játékosokból nagyon nehéz úgy összeállítani a csapatot, hogy az országos bajnok legyen, hacsak a leigazolt játékosok nem egy klasszissal jobbak a többieknél.

A zentaiak már megszokták, hogy aki befejezi a középiskolát, és tovább tanul, az utána másik klubban folytatja a pályafutását. Mennyire dühítő az, hogy más klubok havi 100 vagy 200 euróért kész játékosokat tudnak leigazolni a Zentától?

– Függetlenül attól, hogy az önkormányzat maximálisan segíti a klubot, s zentai sportkörökben valakik azt hiszik, hogy a klubnak rengeteg pénze van, nekünk tényleg hiányzik az az 1000-2000 euró, hogy Zentán tartsuk a saját nevelésű játékosainkat. Az idén megpróbálunk ennek a tendenciának véget vetni, s azt szeretnénk, ha Gyurcsik Alíz ősztől is a Zenta színeiben szerepelne. Az ő sorsa szerdáig eldől. A csapat célja jövőre a rájátszás kiharcolása, Makszuti, Gyurcsik, Vejnović mellett Ágoston Tamara is az együttes tagja lesz, s egyelőre még nem beszélgettünk Mirković Brigittával, hogy szeretné-e folytatni. Mi a fiatalokat szeretnénk előtérbe helyezni, mivel a bajnoki cím anyagi haszonnal nem jár, a dicsőség pedig két nap alatt elmúlik.

Tíz bajnoki cím a tizenegy év alatt. Gyors visszatekintés után négy-öt finálé alakulhatott volna úgy is, hogy nem a Zentáé lesz a serleg. Biztos feltetted már te is magadnak a kérdést, hogy: de miért mindig a Zenta?

– Pár nappal a döntők után mindig foglalkoztat ez a kérdés, s mindig ugyanarra a végkövetkeztetésre jutok: azt a csapatmunkát, amit mi már éveken át elvégeztünk, azt egy év alatt nem lehet bepótolni, mással helyettesíteni. Itt nemcsak arra a csapatra gondolok, amely lejátszotta a döntőt, hanem mindenkire, akik az együttes körül vannak: edzők, vezetőség, szurkolók, emberek, akik szívügyüknek tartják, hogy a csapat országos bajnok legyen. Ez nemcsak a lányokról és rólam szól, hanem egy nagy csapatról. A lányok érzik azt, hogy nekik nyerni kell, de nemcsak abban a pillanatban, mikor a döntőben elkezdődik a meccs, hanem évekkel korábban. Makszuti Anetta kilencéves volt, ott ugrált, szurkolt a lelátón, mikor 2004-ben legyőztük a Csókát a döntőben. Ebben nevelkedett, ezt látta, de nemcsak ő, hanem a többiek is. Az idei döntőben a jelenleg 10 éves kislányaink is már ott ültek a dobosok mellett, s fújták a sípokat, biztatták a csapatot.

Tavaly a vérnyomáscsökkentőt felejtetted el bevenni, most pedig Újvidéken kisebbfajta pánik uralkodott el, amikor kiderült, hogy nincs nálad Tic Tac. Ekkora problémát okozott a cukorka hiánya?

– Ha sokat beszélek, akkor kiszárad a szám, s mivel nem szeretek rágózni, kell valaminek lennie a számban. Lehet, hogy az idegesség levezetése miatt is hasznos, főleg a narancsos Tic Tac vált be az előző években. A lányok nevelőedzőjénél mindig van egy dobozzal, s ez egy rituálévá vált, hogy meccs előtt tictackozunk. Most azonban csak mentolos volt, de szerencsére ez is megtette…