2024. július 29., hétfő
ASZTALITENISZ

Adán és Újvidéken az őszi bajnoki cím a tét

A női Szuper- és a férfi I. ligában is a hétvégi fordulóban dől el az őszi bajnoki cím sorsa: a nőknél is a két veretlen együttes, a Novi Sad és a Zenta (szombat, 17 óra), s a férfiaknál is a hibátlan mutatókkal rendelkező adai Mlinprodukt és az újvidéki Vojvodina méri össze erejét (szombat, 18 óra).

A címvédő Zenta (Gyurcsik Aliz, Makszuti Anetta, Mirković Brigitta, Branislava Popov, Ivana Vejnović) legutóbb Újvidéken nagyon megizzadt a pontokért, hiszen a másik székvárosi együttest, a Vojvodinát csak 4:3-ra győzte le, igaz, a székvárosiakkal a Novi Sadnak (Fenyvesi Anna Zsófia, Anelia Lupulescu, Truzsinszki Viktória, Tóth Klaudia) is meggyűlt a baja, s végül egy több mint háromórás találkozón 4:2-re nyertek Nikolae Lupulescu tanítványai. A Zenta edzője, Mellik Zoltán szerint ilyenkor mindig azt szokták mondani a trénerek, hogy messze még a május, annyira nem fontos ez a mérkőzés, azonban ez azért így mégsem igaz teljes mértékben:

Abból a szempontból, hogy ha megnyerjük a mérkőzést, akkor megnő a lányok önbizalma, s szinte biztos, hogy akkor nemcsak az őszi, hanem az alapszakasz bajnoki címét is begyűjtenénk, mivel az utóbbi évtizedben otthon nem veszítettünk. Ha veszítünk, akkor sem mindegy, hogy milyen arányban, mivel ha a tavaszi fordulóban visszavágunk a vereségért, akkor az egymás elleni eredmény dönti el, hogy a rájátszás döntőjében, amelybe biztos vagyok, hogy ez a két csapat jut majd be, a harmadik mérkőzést ki rendezheti saját közönsége előtt. Mindkét csapat játékosai jó párszor találkoztak már az idény során egyéni versenyeken, de azokból az eredményekből nem kell messzemenő következtetéseket levonni. Nehéz meccsre számítok, amelyre külön nem készültünk.

A Novi Sadban bíznak a szurkolóik támogatásában:

Egész idényben a hazai mérkőzéseinken sok néző jelent meg, s hiszem, hogy ezúttal sem lesz másként. A város asztalitenisz-kedvelőinek ünnep kell hogy legyen a mai nap, hiszen a tizenegyszeres országos bajnok Zenta csapata látogat hozzánk. A játékosokon és a szakmai stábunkon, ami az eredményt illeti, nincs teher, a mi célunk, hogy minél jobb helyezést érjünk el az alapszakaszban, s hogy jó rajtpozícióról kezdjük meg a rájátszást. A mérkőzés esélyese a Zenta, de mi bízunk a harciasságunkban s abban, hogy ezen a nyílt mérkőzésen bármi megtörténhet – mondta Dan Fracile, a Novi Sad sportigazgatója.

A hétvége másik rangadóját Adán rendezik, ahol a vendéglátó Mlinprodukt (Búss Imre, Cservik Krisztián, Kuzma Balázs, Mészáros Hunor) a Vojvodinát (Marko Čelebić, Gyuris Emil, Nikola Popov, Vladimir Radonjić) fogadja: mindkét csapat veretlen, igaz, az adaiaknak csak hét győzelem áll a nevük mellett, mert Prokupljében előbb az adaiak nem akartak játszani, mivel a teremben csak 5 fok volt, utána pedig, amikor kicsit melegebb lett, a hazaiak nem álltak ki ellenük, azzal az indokkal, hogy a vendégjátékosoknak hiányzik a klubtagságot igazoló könyvük, így nagyon valószínű, hogy a találkozót egy későbbi időpontban kell majd lejátszani.

Felkészülve várjuk az őszi idény rangadóját, s bízunk benne, hogy sikerül megnyernünk a Vojvodina elleni találkozót, amivel bebiztosítanánk az őszi idényben az első helyet. Reálisan nézve a Vojvodina egy hajszálnyival esélyesebb, de az ő előnyüket kiegyenlítheti a hazai pálya. Az eddig mutatott játékunkkal mindenki elégedett, hiszen valamennyien jól teljesítettünk az idényben, s külön kiemelhető az újonc Cservik Krisztián, aki jó játékával és fontos győzelmeivel nagyban hozzájárult a csapat eddigi meneteléséhez. A Vojvodina elleni találkozó esetében szerintem az első két-három mérkőzés sorsdöntő lesz, s meghatározza azt is, hogy melyik csapat örülhet a végén – nyilatkozta Búss Imre, az adaiak első számú játékosa.