2024. július 30., kedd
XXI. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG

Ennél több kell

Kilencvenegy mérkőzés, 50 magyar győzelem, 9 döntetlen, 31 román siker, a legutóbbi találkozón Újvidéken, a 2012-es Eb középdöntőjében 25:19 a magyarok javára. Ilyen mérleggel szállt harcba Újvidéken a két szóban forgó csapat a Szerbiában zajló női kézilabda-világbajnokság D csoportjának 4. fordulójában, s a tét nem volt kicsi, mert a magyar siker a Hajdu-csapatnak legalább a második helyet garantálta, s legalább ezért a helyezésért harcoltak a heves vérmérsékletű Đorđe Tadić lányai is. A lelátóról a magyar hangorkán volt a nagyobb, a szurkolók azzal „melegítettek”, hogy „itthon vagyunk”, meg „lesz még Erdély Magyarországé”, a román drukkerek pedig néhány dobbal próbáltak kontrázni – sikertelenül.

Görbicz Anita 7 gólig jutott, de ez kevésnek bizonyult, a csapattársak nem követték a példáját (Fotó: Ótos András)

Görbicz Anita 7 gólig jutott, de ez kevésnek bizonyult, a csapattársak nem követték a példáját (Fotó: Ótos András)

A csapatok azonban másra figyeltek. A magyarok például arra, hogy a románok játéka nagyban függ a beállós és az átlövők teljesítményétől, a románoknak meg körülbelül mindenre ügyelniük kellett.

A rajton már Zácsik Szandra is csatasorba állt, s pont ő kezdte meg a gólgyártást. Cifra Anita folytatta, majd Kiss Éva kivédett egy büntetőt, s ismét Zácsik volt eredményes – kétszer, s 4:1-es magyar vezetésnél következett a román időkérés. A játék képe azonban nem sokat változott, a magyarok védekezésben jól zártak, és a románok ezzel nem tudtak mit kezdeni. Egy-két eladott labda azonban gyorsan megbosszulta magát, a románok a 19. perc elején kiegyenlítettek. Az első játékrész utolsó tíz percében aztán ismét a magyarok voltak a jobbak, és Görbicz Anita büntetőből elért találatával 10:8-cal fordulhattak.

A második félidő első harmadában állandósulni látszott a 2-3 gólos magyar előny, Vérten Orsolya révén megszületett az első magyar gól a szélről, s Perianu kiállításával esély volt arra, hogy a magyarok növeljék az előnyt. Ungureanu kapus azonban parádésan védett (ő lett a mérkőzés legjobbja), Bradeanu pedig szépített, sőt Nechita emberhátrányból ki is egyenlített. Kezdődhetett tehát minden elölről, mert az ördög elvitte a tréfát, hiszen Buceschi büntetőjével már a románok vezettek (14:15). A logikus magyar időkérés után Tomori Zsuzsanna volt eredményes, majd Görbicz. Harcoljatok! – szólt a szurkolók csatakiáltása, de nem mentek be a lövések, Chiper találatával már hárommal mentek a románok (19:16), és nagyon úgy állt, hogy elmegy a hajó. El is ment, mert Ardean lövésével már négy volt a különbség, s ezen az időkérés sem segített, mert már csak bő három perc volt hátra, ezt az időt a románok kényelmesen végigtámadgatták, és 21:17-re nyertek.

A magyar lányok tehát a nehezebb utat választották, mert a jobb helyezés érdekében ma legalább 4 góllal le kell győzni a németeket, hiszen az a két pont – a körbeverés miatt – csoportelsőséget jelentene.

MÉRKŐZÉSEK, EREDMÉNYEK

ÚJVIDÉK: MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 17:21 (10:8)

SPENS Sportcsarnok, 3200 néző, vezette: Coulibaly és Diabate (Elefántcsontpart).

Magyarország: Kiss, Bognár-Bódi, Zácsik 4, Szekeres, Tomori 1, Triscsuk, Vérten 2, Herr, Görbicz 7, Cifra 1, Bulath 2, Szucsánszki.

Románia: Ungureanu, Nechita 2, Marin 2, Bradeanu 3, Manea 2, Neagu 4, Ardean-Elisei 3, Tolnai, Pintea, Tacalie 1, Pirvut, Ciuciulete, Buceschi 2, Perianu, Chiper 2.

Eredmények, C csoport (Nagybecskerek): Paraguay–Spanyolország 9:29, Lengyelország–Argentína 31:17, Angola–Norvégia 21:26. A sorrend: Norvégia 8, Lengyelország 6 (123:72), Spanyolország 6 (100:70), Angola 4, Argentína és Paraguay 0 pont. D csoport (Újvidék): Ausztrália–Csehország 10:34, Németország–Tunézia 26:20, Románia–Magyarország 21:17. A sorrend: Németország 8, Magyarország 6 (117:87), Románia 6 (103:73), Csehország 4, Tunézia és Ausztrália 0 pont.