2024. július 30., kedd
XXI. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG

Egy extra-Görbicz sem segített

A női kézilabda-vb 5. fordulójában a korai „kóstolgatás” után gyorsan megindult a gólgyártás a magyar–németen, Görbiczék felvették a gyors német ritmust, csak sajnos loholtak az eredmény után, holott ezt a mérkőzést legalább öt találattal meg kellett nyerni, ha jobb helyezésről akarták folytatni a nyolcaddöntőben. A vezetést (7:6) először a 17. percben sikerült megszerezni, sőt egy perc múlva akár három is lehetett volna a különbség, ha Vincze egy ajtó-ablak helyzetben pontosabb.

Müller ellen nem volt orvosság  (Fotó: Ótos András)

Müller ellen nem volt orvosság (Fotó: Ótos András)

Ehelyett kettős magyar kiállítás következett, meg egy német gól, de Görbicz fantasztikusan válaszolt. Összességében jól kijöttek a kettős emberhátrányból, mert maradt a két-három különbség, főleg a csapatkapitánynak köszönhetően, aki a 23. percben már öt találatnál járt. A német időkérés után továbbra is a középen próbálkozott az ellenfél, de Herr védett, s Görbicz újabb találatával már 13:9 volt az eredmény, sőt pár pillanat múlva a 26. percben meglett volna az öt gól különbség, de Kovacsicz találatát rejtélyes módon nem adták meg. A félidő sajnos azzal fejeződött be, hogy az utolsó másodpercben a németek adtak egy gólt, de az előny a magyaroknál volt – 16:14.

Fordulás után a németek kezdtek jobban, s Müller találatával kiegyenlítettek. A reménysugár aztán ismét felcsillant, mert fél perc alatt két gólt lőttek a magyarok, sőt 20:18-nál kétszer is növelhették volna az előnyt, de Woltering a helyén volt. A németeket ekkor a már említett Müller tartotta életben, mert a 45. percben ő is már 9 találatnál járt (végül 13 góllal zárt!), s a 48. percben ismét a németek vezettek (22:23). Itt következett a magyar időkérés, mert már mindent egy lapra kellett feltenni, de emberelőnyből másodszor sem sikerült gólt elérni, és itt már érezni lehetett, hogy csoportharmadikként mehetnek bele az egyenes kiesésbe. A lányok azonban körmük szakadtáig küzdöttek, de a végére ismét elfogyott a szusz, és még a döntetlent sem tudták kiharcolni. A kiváló Görbicz végül 12 gólig jutott, ő lett a meccs legjobbja, de könnyek között vette át az ajándékot…

A szerbek a dánok elleni nagy csata után levegőt vehettek, mert Kína volt az utolsó ellenfél, s mindenki az éjjel befejeződött Dánia–Brazília mérkőzésre összpontosított, mert végül is az döntötte el a végső sorrendet a B csoportban. A Kína elleni mérkőzés egy jó edzésnek illett be, mert egy pillanatra sem volt kétséges, ki nyeri a találkozót. Végül a 8 gólig jutott Lekićet választották meg a mérkőzés legjobbjának.

A SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL

Van még esély

„Az eddigi meccsek alapján azt látom, hogy a Görbicz, Tomori, Rédei átlövőtrióval nincs gond, de Zácsik sajnos sérülése miatt még nem tudja felvenni a kellő ritmust. A szélsők kihasználták az ellenfél hibáit, de jó védekezés mellett ők nagyjából tehetetlenek, s ez meg is látszik a teljesítményükön. Valami gond az összjátékkal van, meg azzal, hogy szerintem Hajdu szövetségi kapitány nem meri olyan gyakran cserélni a lányokat, mint ahogy kellene, pedig a kispad is kiváló. Mindezektől függetlenül a nyolcaddöntőben esélyesek a magyarok, mert a németek elleni meccsen is látszott – ahol egyébként elég furcsán fújt a Bonaventura ikerpáros –, hogy össze tudják kapni magukat, s akár még a spanyolokat is legyőzhetik. Van tehát még esély, nincs veszve semmi.

A szerbeknél kirívó az igazi irányító hiánya. Nagyon gyors kézilabdát próbálnak erőltetni, de ez hol megy, hol meg nem. Mivel a kapusteljesítmény extra, s kiválóak az átlövők, valamint a szélsők is, kimondott esélyesek a nyolcaddöntőben, ezzel nem lesz baj.

MÉRKŐZÉSEK, EREDMÉNYEK

Újvidék: Magyarország–Németország 26:27 (16:14)

SPENS, 4000 néző, vezette: C. Bonaventura és J. Bonaventura (Franciaország).

Magyarország: Herr, Zácsik, Triscsuk, Vérten 2, Szucsánszki 2, Vincze, Bulath 1, Herr, Görbicz 12, Szamoránsky, Rédei-Soós 2, Kiss, Bognár-Bódi, Szekeres, Cifra, Kovacsicz 3, Tomori 4.

Németország: Woltering, Krause, Zapf 2, Lang 1, Augsburg, Kethorn, Loerper, Minevszkaja, Naidzivanicius 2, Hubinger, Steinbach 3, Beier, Althaus 5, Nadgornaja, Müller 13, Geschke 1.

Niš: Szerbia–Kína 32:18 (19:10)

Čair Sportcsarnok, 4000 néző, vezette: Krichen és Makhlouf (Tunézia).

Szerbia: Tomašević, Krpež 1, Popović 6, Lekić 8, Živković 2, Damnjanović 4, Erić 1, Risović, Rajović, Ognjenović, Filipović 2, Nišavić 1, Stoiljković 4, Liščević, Cvijić 1, Lojpur 2.

Kína: Szi, Csen 2, Vu, Zu, Szu-hui Vang, Sza-sza Vang 4, Ju 2, K.Vang, Hou, Zseng 1, Sza, Zsang 1, Jang 1, Zsao 6, Li 1.

Eredmények, A csoport: Kongó–Dominikai Köztársaság 23:22, Franciaország–Dél-Korea 27:22, Montenegró–Hollandia – esti meccs. A sorrend: Franciaország 10, Montenegró 6 (–1), Dél-Korea 6, Hollandia 4 (–1), Kongó 2, Dominikai Köztársaság 0 pont. B csoport: Japán–Algéria 32:23, Szerbia–Kína 32:18, Dánia–Brazília – esti meccs. A sorrend: Brazília 8 (–1), Szerbia 8, Dánia 6 (–1), Japán 4, Kína 2, Algéria 0 pont. C csoport: Argentína–Paraguay 25:15, Angola–Spanyolország 21:30, Norvégia–Lengyelország – esti meccs. A sorrend: Norvégia 8 (–1), Spanyolország 8, Lengyelország 6 (–1), Angola 4, Argentína 2, Paraguay 0 pont. D csoport: Tunézia–Ausztrália 24:15, Magyarország–Németország 26:27, Románia–Csehország 29:23. A végső sorrend: Németország 10, Románia 8, Magyarország 6, Csehország 4, Tunézia 2, Ausztrália 0 pont.

Nyitókép: Müller ellen nem volt orvosság (Fotó: Ótos András)