2024. július 30., kedd
XXI. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG

Óvatosan a brazilokkal és a norvégokkal

Minden kézilabda-nagyverseny előtt vannak kimondott esélyesek, és persze meglepetések is. A Szerbiában most zajló női világbajnokság mezőnye nyilván Norvégiát akarta mindenáron kikerülni, meglepetésnek pedig az számít, hogy például az aktuális Európa-bajnok Montenegró már a nyolcaddöntőben búcsúzott. A csoportkörben mutatott játék alapján Magyarország sikere Spanyolország ellen is a meglepetéskategóriába tartozik, de ezzel a kijelentéssel azért csínján kell bánni, hiszen a múltban már nem egyszer bebizonyosodott, hogy az élmezőnybe tartozó csapatok bármikor egymásra verhetnek.

Ha Görbicz Anita belendül, ketten se tudják megállítani – a neve mellett eddig 43 gól és 16 gólpassz szerepel (Fotó: Ótos András)

Ha Görbicz Anita belendül, ketten se tudják megállítani – a neve mellett eddig 43 gól és 16 gólpassz szerepel (Fotó: Ótos András)

Hogy a magyarok hosszas számolgatás után tudatosan kerülték-e ki a vélt nehezebb ágat, nem tudni. Maradjunk annyiban, Hajdu János előre kijelentette, hogy a 6. mérkőzésüktől kívánnak csúcsformába kerülni, ami kiváló formaidőzítésnek tűnik, hiszen a vb-bronzérmes spanyoloknak esélyük sem volt ellenük, s a döntőig vezető út sem tűnik lehetetlennek, hiszen ma Brazília következik, az elődöntőben pedig a Dánia–Németország-párharc győztese, ami egyáltalán nem megoldhatatlan feladat.

Előbb azonban a dél-amerikaiak jönnek, akiknek az újabb kori mérlegük több mint kecsegtető a magyarok ellen, hiszen például az utóbbi négy meccsen inkább nekik termett a babér, igaz, valódi tétmeccs nem volt közte, azaz egy, még a 2008-as olimpián, amikor a torna második mérkőzésén a rendes játékidő 28:28-as döntetlennel zárult. Mint ahogy fogalmaztak a magyarok, van tehát törleszteni valójuk a negyeddöntős rivális ellen, s ha hasonló játékot produkálnak – főleg a védekezésben – mint a szintén gyors spanyolok ellen, a siker könnyen meglehet.

A szerbek játéka kapcsán még mindig nem lehet egyöntetű véleményt mondani, hiszen az igaz, hogy eleddig csupán a braziloktól kaptak ki, de több mérkőzést is nyögvenyelősen húztak be, lásd japánok, dánok, és hétfőn a koreaiak, akik szó szerint az utolsó pillanatban kapituláltak a házigazdával szemben. A szerb sajtóban nem szokás (sőt, egyenesen tiltott!) kritikus szót megütni a nemzeti csapat kapcsán, így egy kívülálló azt gondolhatja, hogy a „mieink” máris világbajnokok, nincs az az úristen, aki megállíthatja őket. Pedig, most éppen a rettegett norvégok következnek, s vagy azon a meccsen veszítik el a koronájukat, vagy a beharangozott szerbiai éremből nem lesz semmi. A szerbek mellett az a tény szól, hogy ma nyilván mintegy 20 ezer ember szurkol majd nekik, s ilyen atmoszférában igenis fel tudják srófolni magukat, csak azért egészen más módon kell kezelni a norvégokat, mint az eddigi ellenfeleket, hiszen a mai modern, villámgyors kézilabda megálmodói pont ők, s a kapujukban áll a világ talán legjobb hálóőre, Katrine Lunde, aki ha elkapja a fonalat, igen sok borsot törhet a vendéglátók orra alá. A szerb lányok ezért nyilván éjjel-nappal videóznak, keresik a rést a pajzson, de azt nem lesz könnyű megtalálni, mert például a csehek elleni nyolcaddöntőben a norvégoknak volt egy 13 perces gólképtelen rövidzárlatuk, s még ezzel együtt is tíz különbséggel nyertek.

Ami a másik két negyeddöntős mérkőzést illeti, nos, Franciaország könnyen a legjobb négy között találhatja magát, mert a meglepetéscsapat Lengyelországról nehéz elképzelni, hogy még egyszer annyira összekapja magát, mint a nyolcaddöntőben, a franciák pedig nem románok. A Dánia–Németország viszont teljesen nyitott, azzal, hogy az eddigi teljesítmény alapján talán a németek élveznek enyhe előnyt, bár ez csalóka, hiszen kérdés, vajon ők tartogatnak-e még valamit a tarsolyukban, vagy az volt a maximum, amit eddig mutattak.

Görbicz a kanadai táblázat második helyezettje

A gólokat és gólpasszokat összegző úgynevezett kanadai táblázaton Görbicz Anita a második helyen áll a szerbiai női kézilabda-világbajnokság negyeddöntői előtt. A magyar válogatott irányítója – aki a spanyolok elleni hétfői nyolcaddöntőben csereként jutott szóhoz kisebb térdsérülése miatt – az eddigi hat mérkőzésen 43-szor volt eredményes – ezzel harmadik –, és 16 gólpasszt adott. Így 59 pontja van, amivel a német Susann Müller (50+23, 73 pont) mögött a második. A legelőkelőbb helyen jegyzett szerbiai játékos Andrea Lekić, aki 30 góllal és 15 gólpasszal a 11. helyen áll.

A lövések blokkolásában szintén jók a magyarok: Szekeres Klára – a tunéziai Toumi (15) és a német Nadgornaja (13) mögött – harmadik (10), Bulath Anita negyedik (9), Tomori Zsuzsanna a kilencedik (7).

A kapusok között Jovana Risović (45%) az ötödik, Katarina Tomašević(39%) pedig a tizedik,Kiss Éva 36 százalékos hatékonysággal a 15. helyen található. A legjobb teljesítményt Lucie Satrapova (cseh) nyújtotta, aki 58 százalékkal védett, második a norvég Silje Solberg (49%), harmadik pedig a brazil Barbara Arenhart (48%).