2024. július 30., kedd
XXI. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG

Idegtépő meccsen nyertek a brazilok…

Magyarország háromszori hosszabbítás után veszítette el a negyeddöntőt

Magyarország női válogatottja tegnap Brazíliával találkozott a kézilabda-világbajnokság nyolcaddöntőjében. A dél-amerikai csapat az utóbbi években folyamatosan fejlődött, főleg annak köszönhetően, hogy a legjobbjait mind Európába, főleg az osztrák Hypóba küldte, s az utóbbi 5-6 évben „kitanulták” a szakmát, a riói olimpián pedig nem titkolt szándékuk aranyat nyerni. A két nemzet utóbbi mérkőzésein a brazilok nyertek, érdekes azonban, hogy a meccs előtt ennek ellenére jobbára a magyarokat tartották esélyesnek, főleg azért, mert a spanyolok ellen kiváló játékot mutattak, a brazilok viszont életükben még soha nem tudtak bekerülni vb-n a legjobb négy közé.

Ádáz küzdelmet vívtak a magyarok és a brazilok (Fotó: Ótos András)

Ádáz küzdelmet vívtak a magyarok és a brazilok (Fotó: Ótos András)

Abban azonban még a magyarok is megegyeztek, hogy a sikerhez a vb eddigi legjobb játékára lesz szükség, amely főleg a védekezésre vonatkozott, sajnos azonban a találkozó nem úgy kezdődött, ahogy szerettük volna, hiszen a szerb játékvezetői kettős négy perc alatt két hetest ítélt meg a braziloknak, akik ezt kihasználva és egy kontrának köszönhetően 4:1-re vezettek, amikor Hajdu szövetségi kapitány időt kért. A rést a falon azonban ezután sem találták meg, sőt Nascimento, a világ egyik legjobbja pedig máris megszórta magát, mert a 4. gólját lőtte. Kilencperces gólcsend után azonban Szucsánszki végre betalált, Herr pedig kezdte elkapni a fonalat a kapuban, de aztán újabb magyar technikai hibák következtek, s a 13. percben már 7:2-es vesztésre álltak. Ez azonban nem szegte a lányok kedvét, mert 7:5-re szépítettek, de bosszantó volt, hogy kettős emberelőnyből a magyarok előbb nem, de a brazilok betaláltak. A 19. percben aztán hármas emberelőnybe kerültek a magyarok, de bosszúságunkra Pessoa kivédte Görbicz büntetőjét. A lányok azonban komolyan dolgoztak a pályán, s a 21. percben egy gólra megközelítették az ellenfelet, de egyenlíteni nem sikerült, így a félidőt a brazilok húzták be minimális arányban, 12:11-re.

Az eredmény azonban kecsegtető volt, mert a játék több elemében is a magyarok voltak a jobbak, ez azonban nem domborodott ki mindjárt a folytatásban, mert a 34. perc elején 15:12-re vezettek a brazilok. A következő percek azonban már a magyarokról szóltak, mert a 37. percben előbb kiegyenlítettek, a 40. percben pedig Görbicz góljával 18:17-re vezettek. Ezek után idegtépő pillanatok következtek, mert a magyarok hol elmentek két góllal, hol a brazilok egyenlítettek. S így ment ez szinte végig, Tomori a tornán mutatott legjobb támadójátékával ontotta a gólokat, s csatlakozott hozzá a magára talált Cifra is, de elszakadni nem tudtak. 26:26-nál, egy perccel a lefújás előtt a magyarok megszerezték a labdát, és időt kértek, Hajdu egy kicsit hosszabb támadást kért, de gól nem született, hanem kétszer öt perc hosszabbítás. Ez egy parádés Herr-védéssel és egy Szucsánszki-kapufával kezdődött, Kovacsicz-góllal folytatódott, és következett a végső játékrész, a végső dráma, amelyet Kovacsicz eldönthetett volna, de kontráját lépéshiba miatt lefújták, ráadásul emberhátrányba kerültek. S ez már majdnem sok volt: Nascimento betalált, de Tomori egyenlített, s 70 perc után sem dőlt el, újabb öt perc hosszabbítás. Ezt emberhátrányban kezdték a magyarok, Nascimento megszerezte a vezetést, ám Amorim buta módon kiállíttatta magát, sőt Cavaleirót is kiküldték, s ezt már kihasználták a lányok. Döntés még most sem volt, újabb öt perc, vagy hetesek. Szép játék itt már nem alakulhatott ki, hanem az idegek csatáját láttuk, amelyben egy szerencsés találat döntött a brazilok javára…

Magyarország–Brazília 31:33 (11:12)

Kombank Arena, 3000 néző, vezette: Mošorinski és Pandžić (Szerbia).

Magyarország: Herr, Zácsik, Triscsuk 1, Vérten, Szucsánszki 3, Kovacsics 1, Bulath 2, Görbicz 5, Szamoránsky 1, Rédei-Soós 3, Kiss, Bognár-Bódi 1, Szekeres, Cifra 5, Kovacsicz 2, Tomori 7.

Brazília: Arenhart, Diniz, Nascimento 10, Rocha 4, Piedade 1, Andrade, Da Silva 3, Rodrigues 5, Gomes, Pessoa, Souza, Amorim 6, Nunes, Costa, Moura 1, Cavaleiro 3.