2024. július 30., kedd

Harc a csoport harmadik helyéért – minden gól számít

Macedónia legyőzésével a magyar férfiválogatott negyedik mérkőzésén megszerezte első győzelmét a Dániában zajló Európa-bajnokságon, és továbbra is versenyben van a középdöntős csoport harmadik helyéért. Ma este Dánia lesz az ellenfél, szerdán pedig Ausztria következik, s közben az izlandiak eredményeire is kell majd egy-egy pillantást vetni, mert ha az északiak kevesebb pontot gyűjtenek a hátralevő két meccsükön, mint Magyarország, akkor Mocsai Lajos kiválasztottjai a csoport harmadik helyén végeznének, s pénteken az 5. helyért léphetnének pályára.

Császár Gábort a gólszerzésben a macedón Filip Mirkulovszki sem tudta megakadályozni (Fotó: MTI)

Császár Gábort a gólszerzésben a macedón Filip Mirkulovszki sem tudta megakadályozni (Fotó: MTI)

A magyar csapat első középdöntős csoportban lejátszott mérkőzésének Mikler adta meg az alaphangját, aki a Bajnokok Ligájában kétszeres gólkirály Lazarov hétméteresét hárította, ami után a szélső Gulyás és az irányító Császár is átlövésből volt eredményes. A magyar csapatból az első félidőben Ancsin (3 gól), a már említett Császár (5 gól) és Putics (3 gól) remek lövései miatt bosszankodhattak a macedónok, akik ezúttal is megbizonyosodhattak róla, hogy nem fekszik nekik a magyarok játéka. Az olimpiai selejtezőben is fejet kellett hajtaniuk a magyar csapat előtt, s a dániai Herningben már az első húsz perc után (11:5) belátták, ezen a találkozón se terem nekik babér. A két magyar beállós, Zubai és Szöllősi százszázalékos mutatóval zárta a találkozót (5 lövés, 5 gól), és Nagy Kornél a pályán eltöltött 25 perc alatt szerzett négy góljával bizonyította, hogy rá is lehet számítani. A norvégek elleni találkozó hőse, Lékai ezúttal csak negyedórát volt pályán, s egy lövéséből nem született gól.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Magyarország–Macedónia 31:25 (16:9)

Herning, Jyske Bank Boxen, 8100 néző, vezették: Gusko, Repkin (Fehéroroszország).

Magyarország: Mikler (13 védés, 37 százalék), Tatai (1 védés, 50 százalék), Gulyás 2, Szalafai 2, Ancsin 4, Mocsai T. 1, Császár 7/4, Lékai, Schuch, Szöllősi 1, Zubai 4, Ilyés, Nagy K. 4, Putics 3, Iváncsik G. 1, Vadkerti 2. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

Macedónia: Risztovszki (13 védés, 30 százalék), Mojszoszki 1/1, Georgievszki 2, Lazarov 4/1, Mitkov, Jonovszki, Angelovszki 1, Mirkulovszki 5, Sztoilov 1, Dimovszki 2, Markovszki, Pecakovszki 4, Manaszkov 5, Oljeszki, Pribak. Szövetségi kapitány: Ivica Obrvan.

Hétméteresek: 4/4, illetve 2/5.

Kiállítások: 10, illetve 10 perc.

Magyarország ma az Európa-bajnokság házigazdájával, az eddig százszázalékos teljesítményt nyújtó Dániával találkozik. A címvédő szombat este mindössze háromszor, akkor is csak a találkozó legelején került hátrányba a világbajnok spanyolok ellen (0:1, 3:4, 4:5), utána Landin 18 védésének köszönhetően (45 százalék!) az első félidőt egy (15:14), a másodikat pedig két (16:14) góllal nyerték meg. A dánok elleni pontszerzéssel és az osztrákok ellen bekalkulált két ponttal Magyarország szinte biztos, hogy a csoport harmadik helyén végezne, egy ponttal megelőzve az izlandiakat, feltételezve, hogy ugyanez a bravúr, vagyis a dánok elleni pontszerzés Izlandnak nem sikerül. Amennyiben a magyar és az izlandi csapat is veszít Dánia ellen, és legyőzi Ausztriát, úgy egyforma pontszámmal zárja a csoportküzdelmet, s a sorrendet a gólkülönbség határozza meg. Ebben jelenleg Izland a jobb (88:87), de a magyar csapatnak csak kétgólos különbséget kellene ledolgoznia (85:86), így minden egyes dobott és kapott gólnak nagy jelentősége lehet a végelszámolásnál.

Nyilatkozatok

Mocsai Lajos: – Nagyon boldogok vagyunk, hiszen a győzelem azt jelenti, hogy megőriztük a magyar kézilabdázás presztízsét. Örülök, hiszen végig kontroll alatt tudtuk tartani a mérkőzést, jó tempóval játszottunk. Elosztottuk a feladatokat, amelyeket mindenki megoldott, és amíg fontos volt, remekül működött a védekezés. Jó esélyünk van a legjobb nyolc közé kerülni. Természetesen már ma megkezdődik a felkészülés a dánok ellen, akik címvédőként és házigazdaként egyfajta örömkézilabdát játszanak. Igyekszünk ehhez felnőni, és a felkészülés során feltérképezni a gyengébb pontjaikat.

Ancsin Gábor: – Jól felkészültünk a meccsre, igyekeztünk betartani, amit megbeszéltünk. Természetesen akadtak hibák, de örülünk a győzelemnek, és reméljük, a továbbiakban még kevesebb hibával tudunk kézilabdázni.

Putics Barna: – Most valamivel jobb volt már a teljesítményünk a saját posztunkon, a csapat együtt pedig megint összeszedte magát, és megmutatta, hogy bármire képes. Végig harcoltunk, és megérdemelten nyertünk.

Ivica Obrvan, a macedón válogatott szövetségi kapitánya: – Szörnyen kezdtük a mérkőzést, ziccereket és heteseket hibáztunk. A második félidőben már jobban játszottunk, de hétgólos hátrányban szinte esélyünk sem volt. Az Izland elleni találkozó előtt az a legfontosabb, hogy ezt a mait most minél gyorsabban elfelejtsük.

Dejan Pecakovszki: – A magyarok kiválóan játszottak, mi meg nagyon rosszul, nem nagyon tudok mit mondani. Mostantól az izlandiakra kell készülnünk.

Eredmények és program

Középdöntős I. csoport: Macedónia–Magyarország 25:31, Ausztria–Izland 27:33, Dánia–Spanyolország 31:28. A sorrend: Dánia 6, Spanyolország 4, Izland (88:87) és Magyarország (85:86) 3, Macedónia 2, Ausztria 0 pont. A mai program: Macedónia–Izland (16 óra, Sport1), Ausztria–Spanyolország (18.15, Sport1), Dánia–Magyarország (20.30, m1). Január 22., szerda: Macedónia–Spanyolország (16 óra), Ausztria–Magyarország (18.15), Dánia–Izland (20.30).

II. csoport: Oroszország–Svédország 27:29, Lengyelország–Fehéroroszország 31:30, Franciaország–Horvátország 27:25. A sorrend: Franciaország 6, Horvátország, Lengyelország és Svédország 4, Oroszország és Fehéroroszország 0 pont.

Január 21., kedd: Oroszország–Horvátország, Franciaország–Fehéroroszország, Lengyelország–Svédország. Január 22., szerda: Franciaország–Svédország, Lengyelország–Horvátország, Oroszország–Fehéroroszország.