2024. július 30., kedd
európa bajnokság - dánia

Vujin sírt a félidőben, Butulija az elnököt hibáztatja

Várható volt, hogy a szerb tájékoztatási eszközök minden erővel igyekeznek majd bűnbakot keresni, aki(k)re rá lehet fogni, hogy a 2012-ben ezüstérmes válogatott a dániai Európa-bajnokságon már a csoportkör után búcsúzni kényszerült, így a két évvel ezelőtti második helyet meg sem közelítve, a 13. pozíción zárta a kontinensbajnokságot.

Az első számú bűnbak természetesen Vladan Matić, a tavaly év végén kinevezett és decemberben 2016-ig szóló szerződését aláíró szövetségi kapitány, akit két dolog miatt bírálnak. Az első, hogy nem tudott egy olyan játékstílust kialakítani, amiben Marko Vujin jól érzi magát, és csakúgy mint a Kielben, lövi a gólokat, a másik pedig, ami az elsőnek a következménye, ha már látta, hogy Vujinnak nem megy, akkor miért nem cserélte le korábban, miért engedte, hogy 28 lövéséből 10 gól szülessen, ebből hét hétméteresből (akcióból 16 lövésből 3 gól). A korábban a Pick Szegedet, a Ferencvárost és a Celjét vezető Matić belgrádi hazaérkezésekor elmondta, hogy számára ez az eredmény óriási csalódás.

– Nagyon bíztam és hittem a jó szereplésben. Az oroszok ellen elveszített mérkőzés teljes fordulatot hozott. Jó felkészülésen voltunk túl, megnyertük a lengyelek elleni találkozót, de a második meccsünkön a két elhibázott cseréért borsos árat fizettünk. A torna végéig bíztam az idősebb, tapasztalt játékosokban. Az én hibám, hogy nem cseréltem sűrűbben, s nem adtam több lehetőséget a második felállásnak. Mindezek után mindent részletesen kell elemeznünk, s meg kell találnunk a legjobb megoldást. A játékosoknak köszönöm a korrekt hozzáállást, de sajnos a gépezet akadozott, valami nem stimmelt – mondta Matić, aki hozzátette, hogy Vujin nagyon rosszul élte meg a rossz szereplést. – A franciák elleni találkozó második félidejében nem lépett pályára, mivel a szünetben elsírta magát. Nagyon szeretett volna bizonyítani. Vujin profi sportoló, jó fiú, de valamin változtatni kell – nyilatkozta a szerb szövetségi kapitány. Vujin a belgrádi repülőtéren egyetlenegy újságíróval sem állt szóba, elment mellettük.

Az előző Európa-bajnokság legjobb kapusának választott Darko Stanić a lengyelek ellen 49 százalékkal védett, az oroszok ellen azonban csak négy, a franciák ellen pedig nyolc lövést hárított.

– Nehéz azonnal részletes elemzésbe bocsátkozni, a végkövetkeztetésre több idő kell, hogy kiderüljön, mi volt az oka ennek az eredménynek. Az előző három nagy torna után úgy éreztem, hogy helyükre kerültek a dolgok, s ez az Eb előrelépés lesz. A jó eredményekhez sorozatos jó teljesítmény kell.

Nemanja Manojlović nagyon hiányzott a franciák ellen a védelemből. A játékos a pénteki edzésen sérült meg, így ki kellett hagynia a szerb válogatott utolsó csoportmérkőzését.

– Komolyabban kell megnéznünk, hol hibáztunk, s ezeket ki kell javítani. Az oroszok elleni találkozó végzetesnek bizonyult. Bocsánatot kérek a szurkolóktól, hogy rossz fényben tüntettük fel az országunkat, s bízunk benne, hogy a jövőben vagy ugyanezekkel a játékosokkal, vagy másokkal, de jobb eredményt érünk el.

Petar Nenadićot a Sportki žurnal újságírója az esetleges szövetségikapitány-váltásról kérdezte, amire a lengyel Wisła Plock játékosa a következőket nyilatkozta: – Rendben is lenne a szövetségi kapitány leváltása, ha Matić helyére például Claude Onesta érkezne. Ellenkező esetben teljesen felesleges változtatni. Az embereknek meg kell érteniük, hogy kézilabdában nincsen egy Željko Obradovićunk vagy egy Dušan Ivkovićunk. A dániai Eb a rossz szereplés mellett egy jó dolgot is hozott: a fiatal játékosok egy tornán való szerepléssel gazdagabbak lettek. Úgy gondolom, Szerbiának nem kell aggódnia a jövő miatt, hiszen Draško Nenadić, Nemanja Ilić, Nemanja Zelenović, Strahinja Milić jó úton járnak.

Igor Butulija, korábbi kiváló játékos, aki a pályán töltött pályafutása után a Crvena zvezda Kézilabdaklubban volt edző, klubelnök és az igazgatóbizottság elnöke is, Velimir Marjanovićot, a Szerbiai Kézilabda-szövetség (RSS) elnökét hibáztatja a szerb válogatott leszerepléséért.

– Ez az eredmény nem meglepetés. Aki Európában valamit is konyít a kézilabdához, tudja, hogy Marjanović a 2012-es, Szerbiában megrendezett Eb-n az ezüstérmet választotta, s ezzel lemondott a többi nagy versenyen az első helyekért folytatott küzdelemről. Két évvel ezelőtt Szerbia azért állhatott fel a dobogó második fokára, mert a játékvezetők olyan kritériumot alkalmaztak, amely a vendéglátó válogatottnak megfelelt. Emiatt a londoni olimpián és a spanyolországi világbajnokságon sem szerepelhettünk jól, mivel a támadásaink nem tarthattak sokáig, és a védekezésünk sem súrolhatta a durvaság határát. A jelenlegi szerb játékoskeret van annyira erős, hogy minden tornán éremközelbe kerüljön. Ezt a játékosok is tudják, akár kimondják, akár nem. Támogatom őket, csakúgy mint a szakmai stábot, mert nem ők a hibásak. Marjanović így döntött, hogy megőrizze a bársonyszékét. Most sem fog senki arról beszélni, hogy Szerbia az olimpia és a vb után is leszerepelt, Marjanović a sikertelenségről megpróbálja elterelni a figyelmet, s arról mesél majd, hogy a női válogatott mekkora sikert ért el a világbajnokságon.

Szerbia a 13. hely miatt erős ellenfelet kap majd a 2015-ös katari világbajnokság selejtezőjében: a szakvezetésnek rengeteg munkája lesz, hogy a csapat kiharcolja a jövő évi tornán való részvételt. Nagyon valószínű, hogy már a spanyolországi vb után is a válogatottság lemondásán gondolkodó Momir Ilić a jövőben nem áll majd Matić rendelkezésére, s könnyen megtörténhet, hogy Darko Stanić helyét is Slaviša Đukanović és Strahinja Milić veszik át.