2024. július 30., kedd
XI. NŐI KÉZILABDA-EB

Többesélyes versengés

Vasárnap kora este négy csoportban megkezdődik a magyar–horvát közös rendezésű 11. női kézilabda-Európa-bajnokság, amely sokak szerint az egyik legkiegyensúlyozottabb lesz, hiszen hogy ki lesz a végső győztes, arra senki sem merne mérget venni. A szakértők öt-hat-hét esélyest is emlegetnek (egy kicsit eltúlzottan…), s természetesen ezek közé sorolják az egyik rendező nemzet csapatát, Magyarországot is. Az egészben az egyetlen szépséghiba az, hogy a csapatból hiányozni fog az anyai örömök elé néző Görbicz Anita, a világ egyik legjobb játékosa, akinek hiányát minden csapat megérezné, hiszen meccsenként 8-10 gólt dob már vagy tíz éve. Vetési Iván, a Magyar Kézilabda-szövetég elnöke szerint ebből még előnyt is lehet kovácsolni, hiszen az ellenfelek nem tudhatják, hogy Németh András szövetségi kapitány milyen játékrendszert talált ki, de maradjunk annyiban, hogy azért mindenki nyugodtabb lenne, ha Anita is kerettag maradt volna. Valószínűleg ennek tudatában fogalmazták meg óvatosan az elvárásokat, hiszen az a hatba jutás, bár nem hinném, hogy a nagyközönség elégedett lenne ezzel, hiszen Budapesten, a döntő mérkőzéseken akarja látni kedvenceit. Odáig azonban igen rögös az út, s az egyetlen jó hír az, hogy az elődöntőig mindenképpen kikerülik a montenegróiakat, a skandinávokat viszont nem, mert a jó helyezésért a norvégokat és a dánokat kellene legyőzni a középdöntőben. A lányok lejátszották az utolsó felkészülési mérkőzésüket az új győri csarnokban, ahol 22:22-es döntetlen született a franciák ellen úgy, hogy a gallok az első félidőben néggyel is vezettek. Pont az új győri csarnok ad majd otthont a magyaroknak a csoportmérkőzéseken, ahol Oroszország, Lengyelország és Spanyolország lesz az ellenfél, az I-es középdöntőben pedig következhetnek a már említett skandinávok, akik mellett valószínűleg még a románok jutnak túl a B csoporton.

A szerbek háza táján teljes a káosz. Saša Bošković szövetségi kapitány csapatát valósággal megtizedelte a sérüléshullám, s bár péntekre ígérte a névsort, írásunk pillanatában azt még a szakági honlapon sem találtuk meg, tehát az utolsó pillanatig várt, hogy vajon a sérült legjobbjai közül ki lesz képes mégis vállalni a játékot. A kényszerűségből felfiatalított csapat a közelmúltban súlyos vereségeket szenvedett el a norvégiai Möbelringen-kupán, s nagyon úgy tűnik, hogy ezen az Eb-n nem jut majd különösebb szerephez, hiszen még az eszéki D csoportból sem lesz könnyű továbbjutni Montenegró, Franciaország, majd Szlovákia ellen, a II-es középdöntős csoportban pedig Horvátország, Svédország, Németország és Hollandia várhat rájuk. A legfrissebb hír az, hogy Andreja Lekić, a csapat frontembere vállalja a játékot.

Az esélyességről beszélve mindenképpen Norvégiát kell elsőnek megemlíteni, hiszen az utolsó hat Eb-n mindig döntősek voltak, de ők sem teljes csapattak érkeznek, hiszen sérülés és terhesség miatt például Lunde kapus, valamint Nöstvold és Frafrojd sem kerettag. Érdekes, hogy a dánok megverték őket a Möbelringen-kupán, így velük is számolni kell, már csak azért is, mert 11 év után a szerbiai vb-n ismét dobogóra kerültek, s nyilvánvaló, hogy újabb kiváló nemzedék cseperedett fel. Montenegró címvédőként érkezik erre a kontinensviadalra, az águk nem is életveszélyes, így a kemény és sokszor durva délieket legalább az elődöntőig várhatjuk, bár tavaly a vb-n szégyenszemre a tízben sem végeztek, és pont a dánoktól kaptak ki a nyolcaddöntőben. A magyarokkal együtt ezt a három csapatot gondoljuk a legjobbaknak, és túl sok meglepetés nem is lesz ezen az Eb-n.

A csoportkörben pontegyenlőség esetén sorrendben az egymás elleni eredmény, az egymás elleni meccsek gólkülönbsége, az egymás elleni meccseken szerzett több gól, az összesített gólkülönbség, majd a több szerzett gól, végső esetben pedig sorsolás rangsorol.

Az elődöntőben, illetve a helyosztókon döntetlen esetén hosszabbítás következik, időtartama alapesetben 2×5 perc. Ha a hosszabbítás után is döntetlen az állás, újabb 2×5 perc ráadás következik, végső esetben pedig hétméteresek, amit 5-5 dobóval kezdenek.

A magyar válogatott 18 fős kerete, kapusok: Bíró Blanka (Vác), Herr Orsolya (Győri ETO), Kiss Éva (Fehérvár). Balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok), Kovacsics Anikó (Győri ETO). Balátlövők: Bulath Anita (Dunaújváros), Klivinyi Kinga (Érd), Triscsuk Krisztina (Dunaújváros). Irányítók: Szucsánszki Zita (FTC), Temes Bernadett (Metzingen), Tóth Gabriella (Mosonmagyaróvár). Beállók: Mayer Szabina (Fehérvár), Mészáros Rea (FTC), Szamoránsky Piroska (FTC). Jobbátlövők: Planéta Szimonetta (Győri ETO), Tomori Zsuzsanna (FTC). Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győri ETO), Kovacsicz Mónika (FTC). Szövetségi kapitány: Németh András. Csapatmenedzser: Pálinger Katalin.

Csoportbeosztás, A csoport (Győr): Magyarország, Spanyolország, Oroszország, Lengyelország. B csoport (Debrecen): Norvégia, Dánia, Románia, Ukrajna. C csoport (Varasd): Svédország, Németország, Horvátország, Hollandia. D csoport (Eszék): Montenegró, Franciaország, Szerbia, Szlovákia.

A vasárnapi műsor, A csoport: Spanyolország–Lengyelország (18 óra), Magyarország–Oroszország (20.30). B csoport: Norvégia–Románia (18), Dánia–Ukrajna (20.30). A szerbek hétfőn 20.15-kor kezdenek a montenegróiak ellen.

A két hatos középdöntős csoport mérkőzései 13-ától 17-éig tartanak. Az I. csoportban 16, 18.15-kor és 20.30-kor lesznek a meccsek, a II.-ban pedig 15.45-kor, 18-kor és 20.15-kor.

Helyosztók (Budapest), december 19.: az 5. helyért (15.30), 1. elődöntő (18), 2. elődöntő (20.30). December 21.: bronzmérkőzés (15.30), döntő (18).

A magyar meccseket az M1 közvetíti, a Sport 1 a rangadókat is, a szerbeknél az RTS 2-n közvetítenek.