2024. július 30., kedd
KÉZILABDA

Félezer játékos a Mikulás-kupán

A Potisje-Pletex Férfi-kézilabdaklub szervezésében december 5. és 7. között tartották meg Adán és Moholon a 11. Mikulás-kupát. A háromnapos tornán 18 magyarországi, szerbiai és vajdasági egyesület 500 utánpótláskorú férfi kézilabdázója lépett pályára 37 csapatban három helyszínen. Az adai és moholi sportcsarnokban 72 mérkőzést játszottak le az 1997/98-as, a 2000-es, a 2001-es és a 2002-es korosztályhoz tartozó fiúk, valamint huszon-egynéhány meccsen léptek pályára az adai általános iskola tornatermében a minikézilabdát játszó, a 2003-as generációhoz tartozó legifjabb játékosok.
A nemzetközi torna ünnepélyes megnyitóját szombat este tartották az adai sportcsarnokban, ahol mazsorettek és dobosok kíséretében vonultak fel a részt vevő egyesületek csapatai: a Pick Szeged, a balatonboglári és az alsóőrsi Nemzeti Kézilabda-akadémia, az orosházi OFKSE, a kátyi Jugović, a leskovaci Meteor, a kraljevói Sloga, a temerini Mladost TSK, a szabadkai Vojput, a palánkai Lavovi, a Kanizsa, a Zenta, a Zrenjanin, a zombori Somborelektro, a moholi Galaksi, az újvidéki Rastimo, a Kikinda és a házigazda, az adai Potisje-Pletex. A tornát Bilicki Zoltán adai polgármester nyitotta meg, majd Tóbiás József, a házigazda klub elnöke köszönőlevelet adott át a részt vevő csapatoknak. Ezt követően a Mikulás édességet osztogatott a játékosoknak. Tóbiás lapunknak elmondta, hogy a Mikulás-kupa nemcsak Ada község és a környék, de az ország egyik legrangosabb sportrendezvénye a maga nemében, amelyen az idén rekordszámú játékos és csapat lépett pályára.
– A moholi sportcsarnok megépülésével lehetőségünk nyílt arra, hogy több csapat és több korosztály részvételével szervezzük meg a tornát. Az elmúlt néhány évben ugyanis olyan helyzetbe kerültünk, hogy kénytelenek voltunk belföldi és külföldi egyesületeket is visszautasítani, mivel egy helyszínen, az adai sportcsarnokban képtelenség volt három nap alatt olyan nagyszámú mérkőzést lejátszani, mint amire igény lett volna – nyilatkozta Tóbiás József, aki hozzátette, hogy a sportrendezvény sikeressége nagyban köszönhető annak a helybeli társaságnak, amely szívügyeként kezeli a kézilabdát és ezzel együtt a Mikulás-kupát. Ehhez társulnak még a gyerekek szülei és a helyi önkormányzat, valamint a tartományi sporttitkárság is támogatja a rendezvényt. – A részt vevő egyesületek is igénylik a kupát, nagyon szeretnek itt nálunk a kedves vendéglátás és a jó szervezés miatt is. De nyilván nem a két szép szemünkért jön el Adára a Pick Szeged és a Nemzeti Kézilabda-akadémia, vagy a leskovaciak és a kraljevóiak, akik három csapattal és három korosztállyal érkeztek. Hanem azért, mert tudják azt, hogy a három nap alatt lejátszhatnak öt-hat olyan erősségű mérkőzést, amelyekre egyébként több hónapot kellene várni. Az idei torna nagyon színvonalas, soha nem voltak olyan szoros mérkőzések, mint most. Ez azt jelenti, hogy azonos erősségű csapatok lépnek pályára, amelyek színvonalas kézilabdát játszanak – mondta a klubelnök.
A nemzetközi tornán péntek déltől vasárnap estig zajlottak a félórás mérkőzések a szervezők által megszabott játékrend szerint. A 2002-es korosztályban a csapatok csoportrendszer szerint játszottak, a többieknél a körmérkőzéseken elért eredmények alapján határozták meg a végeredményt. A Mikulás-kupa ünnepélyes eredményhirdetésére vasárnap este került sor, amelyen Marko Krivokapić, a Pick Szeged segédedzője, többszörös szerb válogatott és Tóbiás József adai klubelnök adta át a serlegeket és az érmeket a dobogós csapatoknak, illetve korosztályonként a torna legkiválóbb játékosainak, góllövőinek és kapusainak.
A kupa végeredménye, 1997/98-as korosztály: 1. Jugović, 2. Pick Szeged, 3. Meteor; 2000-es k.: 1. Alsóörs NEKA, 2. Lavovi, 3. Kikinda; 2001-es k.: 1. Potisje-Pletex, 2. Mladost, 3. Pick Szeged; 2002-es k.: 1. Potisje-Pletex, 2. Pick Szeged, 3. Meteor; 2003-as k.: 1. Meteor, 2. Potisje-Pletex, 3. Sloga.
A legjobb kapusok: Aleksandar Đurđević (Sloga), Nikola Ćirović (Lavovi), Aleksza Tamás (Potisje-Pletex), Luka Krivokapić (Pick Szeged), Dalibor Ostojić (Sloga).
A legjobb játékosok: Stefan Manojlović (Pick Szeged), Danijel Radović (Lavovi), Darko Marjanov (Potisje-Pletex), Zoran Ilić (Potisje-Pletex), Körtvélyesi Zoltán (Potisje-Pletex).
A legeredményesebb góllövők: Nikola Hajder (Jugović), Kőhegyi Ákos (alsóörsi NEKA), Győrfi Donát (Pick Szeged), Kaszás Erik (Potisje Pletex), Ognjen Cenić (Meteor).