2024. július 30., kedd
XI. NŐI KÉZILABDA-EB

Hajrában a spanyolok

A magyar válogatott elszenvedte első vereségét, és csoportmásodikként jutott a középdöntőbe

Egy végig szoros és izgalmas mérkőzésen a spanyolok jobb hajrával legyőzték a magyarokat, akik így csoportmásodikként jutottak a középdöntőbe, ahová 2 pontot visznek magukkal. A mérkőzés 40. percénél még a magyarok vezettek 21:18-ra, ám előnyük gyorsan elolvadt, s a végén mintegy másfél percük volt az egyenlítése, ám Tomori Zsuzsanna belemenése megpecsételte a házigazda sorsát. Németh András szövetségi kapitány természetesen csalódott volt, mert a lengyelek sikere után 4 ponttal is folytathatták volna a középdöntőben: „Igazából a végén nem voltunk kellően fegyelmezettek, ez eddig nem fordult elő. Nem egy belső lezserség volt, egyszerűen nem tartunk ott, hogy végig koncentráltan tudjunk játszani. Nem azt csináltuk, amit megbeszéltünk. Remélem, hogy nem a frissesség hiánya miatt történt ez. Ezeket a szituációkat még nem tudjuk megoldani. Nem voltunk még olyan helyzetben, hogy nekünk kelljen egyenlíteni. Idegileg nem tudtuk feldolgozni. Hajszálon, nüánszokon múlt ez a mérkőzés, sajnos nem a mi javunkra. Remélem, hogy tanulunk azokból a hibákból, amelyek a szoros vereséghez vezettek, és ezeket kijavítva a középdöntőben előre tudunk lépni.”

A nagy skandináv rangadót a norvégok nyerték meg, bár a dánok kezdtek jobban, hiszen végig vezetve 13:12-re megnyerték az első félidőt. A folytatásban azonban a norvégok akarata érvényesült, szépen megajándékozva így a 34 éves Karoline Breivangot, aki 300. válogatottmérkőzését játszotta.

Az I-es középdöntős csoportba tehát a spanyolok és a norvégok jutottak be 4-4 ponttal, a magyaroknak és a dánoknak 2-2 van, Románia 1 ponttal jutott tovább, Lengyelország pedig pont nélkül folytatja. Magyarország az első mérkőzését ma vívja Románia ellen, 20.30-kor.

Tegnap négy, már továbbjutott csapat találkozott késő délután, s a Montenegró–Franciaország számított rangadónak. A két csapat a 46. percig fej fej mellett haladt, ám a 49. minutumban már 20:17-re a franciák vezettek, s előnyüket a végéig még növelni is tudták, így a szerbek csoportjában ők az elsők, a címvédő montenegróiak pedig másodikként jutottak tovább. A másik mérkőzés gólözönnel kezdődött, hiszen a svédek a félidőben 23:17-re vezettek a németek ellen, s ez akár egy egész mérkőzésre elengedő gól is lehetne. A németekkel kapcsolatos hír, hogy Susann Müller csak egy meccs erejéig segíthette csapatát, de a kiváló német átlövő nem az év elején eltörött ujja miatt mondta le a további szereplést, hanem hátfájás miatt.