2024. július 17., szerda
KÉZILABDA

„Mindenkinek be kell magolnia a teendőit”

Mikler Rolanddal, a magyar válogatott és a Veszprém kapusával a Spartacus szabadkai legyőzése után beszélgettünk

Az előző hétvégén Szabadkán játszott a SEHA-liga 8. fordulójában az előző kiírás győztese, a 2014/2015-ös BL-döntős Veszprém, amely 31:15-re diadalmaskodott, többek között kapusa, a magyar válogatott Mikler Roland védéseinek köszönhetően. Szabadkán egy erőltetett túra végén lépett pályára klubcsapatával, hiszen a SEHA-liga keretében Banja Luka és Újvidék után itt játszották harmadik meccsüket három nap alatt. A hálóőrt a mérkőzés után csíptük el pár kérdés erejéig. A remek estét kifogó Mikler jelenleg a válogatottal a hétvégi, debreceni Provident-kupára készül, ahol az Eb-felkészülés jegyében Argentínával és Fehéroroszországgal mérkőzik meg a nemzeti csapat.

Azt olvashattuk a Veszprém honlapján, hogy a csapattal korábban egyetlenegyszer, még 1998-ban fordult elő, hogy három meccset játszott három nap alatt. Milyen jellegű megterhelés ez, hogy érzi magát?

– Megmondom őszintén, nagyon nehéz. Rengeteget utaztunk a három, sőt négy nap alatt, és a hazautat még nem is számoltam. Rendkívül megterhelő dolog három nap alatt háromszor játszani, de úgy gondolom, hogy ennek ellenére három jó meccset játszottunk. A harmadik napra el is fáradt a csapat.

Kiválóan védett annak ellenére, hogy favoritok voltak a Spartacus ellen. Nehéz-e az ilyen, úgymond gyengébb csapatok ellen játszani?

– Nem mondanám, hogy nehéz, hanem sokkal inkább koncentráltságot igényel hatvan percen keresztül, mert vannak olyan szakaszai egy-egy mérkőzésnek, amikor a védelem nem annyira koncentrált, és akkor sokkal inkább kell hátulról segíteni. De természetesen a kapusteljesítmény védekezés nélkül semmit nem ér, a jó védelem segít nekem abban, hogy jól védjek.

Néhány nappal a háromnapos turné előtt szoros meccsen kikaptak a PSG-től a BL-ben. Biztosan megviselte a csapatot a 27:25-ös vereség. Hogyan lehet egy olyan mérkőzés után felpörögni ezekre a meccsekre?

– A felpörgéssel nincs probléma. Mély nyomot hagyott bennünk a párizsi vereség, de onnantól kezdve, hogy azt a mérkőzést lefújták, az már történelem, a következő feladatokra kell koncentrálni. A következő feladat pedig ez a háromnapos túra volt a SEHA-ligában.

NÉVJEGY

Név: Mikler Roland

Születési idő: 1984. szeptember 20.

Születési hely: Dunaújváros

Poszt: kapus

Magasság: 190 cm

Testsúly: 100 kg

Klubjai: Dunaferr (2001–2010), Kalocsa (kölcsönben, 2005–2006), Pick Szeged (2010–2014), Veszprém (2014–)

Válogatott: 122/0

Sikerei: junior-vb-bronzérmes (2005), magyar bajnok (2015), magyar bajnoki ezüstérmes (2011, 2012, 2013, 2014), magyarkupa-győztes (2015), magyarkupa-döntős (2007, 2012, 2013, 2014), KEK-elődöntős (2002), EHF-kupa-győztes (2015), EHF-kupa-elődöntős (2003), olimpiai negyedik (2012).

Mennyire lehet a párizsi vereséget a sérülések számlájára írni?

– Ha nem is a sérültek távolléte az oka a vereségnek, az elmondható, hogy a csapatunk úgy teljes, ha minden egyes játékosunk ép és egészséges, és jó teljesítményt tud nyújtani. Ha mindenki ott lett volna, akkor lett volna esélyünk akár a győzelemre is Párizsban. Azt látni kell, hogy sajnos a jobbátlövő pozíciónk szinte teljes egészében hiányzik, tehát az az oldalunk egy kicsit gyengébb. Ez azt jelenti, hogy az ellenfél védelmének majdhogynem csak egy oldalra kell koncentrálnia, azt az oldalt pedig így nagyon könnyű szétszedni és tartani. Nagyon nehéz, ha fogalmazhatunk így, féloldalasan játszani egy ilyen színvonalú PSG ellen, de nemsokára visszatérnek a sérültjeink, bízunk benne, hogy talán november végétől teljes lesz a keretünk.

Lépéshátrányba kerültek a párizsi vereséggel. Továbbra is a csoportelsőség a cél?

– A sorozat valamikor májusban zárul, addig még szinte minden héten nagyon fontos BL-mérkőzéseink vannak. Nem gondolom, hogy a mi csoportunk egy picivel is gyengébb lenne a másik csoportnál, úgyhogy mindenkire oda kell figyelni, maximális teljesítményt nyújtani, lépésről lépésre haladni. Ha sorjában megoldjuk a feladatainkat, és valamilyen szerencse és fantasztikus teljesítmény folytán az első helyen tudnánk végezni a csoportban, akkor nagyban megkönnyítenénk a helyzetünket a végelszámolást illetően.

Klub- és válogatottszinten is sűrű időszaknak néz elébe. Milyen feladatok várnak Önre a közeljövőben?

– Ez már válogatotthét mindenkinek, utána pedig a Vardar következik a SEHA-ligában, majd a Celje ellen lépünk pályára a BL-ben. A válogatottal a Provident-kupán szereplünk Debrecenben a hétvégén, ott a cél biztosan az lesz, hogy a csapatot minél jobban összekovácsolja Dujsebajev mester. Az edzéseken 110 százalékot kell nyújtani, és odafigyelni, koncentrálni arra, amit kér a kapitány. Minden edzésünk kétórás lesz, tele újdonságokkal, új feladatokkal. Mindenkinek szinte be kell magolnia a teendőit, a héten mindenkinek az kell hogy legyen a célja, hogy minél jobban megtanuljuk, amit kér, és minél inkább készségszinten tudjon működni majd decemberben és januárban, az Európa-bajnokságon is.

Járt-e már korábban Szabadkán?

– Átutazóban jártam már, viszont mérkőzést korábban még nem játszottam itt. Nagyon jó volt itt pályára lépni, elég sok magyar van, aki ki is jött, és a helyszínen szurkolt nekünk. Ez egy nagyon jóleső érzés. Köszönjük szépen mindenkinek a remek hangulatot.

Gratulálok ismét a győzelemhez, kezet fogunk, távozóban halad a játékoskijáró felé. „20 védése volt egyébként” – szólok úgymond elköszönésképpen utána. „Igen? 15 gól. Hm. Lehetett volna több védés is” – válaszol. Nevetünk, miközben őt elnyeli az öltözőfolyosó.

Mikler idei programja

Elmúltak már azok az idők, amikor az élsportolók hétfőtől péntekig edzettek, hétvégén pályára léptek, és ezt a ritmust egész évben tartották. Jó példa a változásra Mikler Roland programja az elkövetkező két hónapban.

Válogatottmeccsek: Provident-kupa, Debrecen, Magyarország–Fehéroroszország (nov. 7., szombat, 14.30, M4), Magyarország–Argentína (nov. 8., vasárnap, 13.00, M4).

Veszprém-meccsek a BL-ben: Celje–Veszprém (nov. 15.), Veszprém–Celje (nov. 21.), Veszprém–PSG (nov. 28.), Kiel–Veszprém (dec 6.).

Veszprém-meccsek a SEHA-ligában: Veszprém–Vardar Szkopje (nov. 10.), Meskov Breszt–Veszprém (dec. 9.), Veszprém–Borac (dec. 12.), Zagreb–Veszprém (dec. 16.), Veszprém–Tatran Prešov (dec. 19.).