2024. július 17., szerda
KÉZILABDA

Utolsó másodpercben kapott góllal kiesett Szerbia

A szerb férfikézilabda-válogatott nélkül rendezik meg a Lengyelországban zajló Európa-bajnokság második csoportkörét, hiszen Dejan Perić kapitány együttese utolsó csoportmeccsén 27:27-es döntetlent játszott Macedóniával, és rosszabb gólkülönbségével Macedónia mögé, az A jelű kvartett negyedik helyére szorult – az ellenfél továbbjutott, nulla pontot visz a következő fázisba.

Nem indult szerencsésen Szerbia számára a sorsdöntő záró csoportmeccs napja, hiszen a reggeli órákban a válogatott egyik kapusa, Slaviša Đukanović saját elhatározásból elhagyta a csapatot. A játékos indoklása szerint a hosszas töprengés után meghozott döntés mögött a rossz szervezés és egyes személyek felelőtlen hozzáállása húzódik meg, de leginkább az első számú kapussal, Darko Stanićtyal akadtak problémái: „Ne gondolják, hogy a szövetséggel, a kapitánnyal vagy a játékosokkal van bajom. Egész egyszerűen Stanićtyal nem tudtam megférni, úgy gondolom, így lesz a legjobb a csapatnak és Szerbiának is.”

Az affér ellenére góllal kezdett a szerb csapat, a második percben Šešum adta meg a mindvégig rendkívül szoros összecsapás alaphangulatát, majd a 13. percben először vezetett Szerbia két góllal, Nikčević találatával 7:5-re. 10:9-nél a macedónok kihasználták a hatperces szerb gólcsendet, három gólt is szereztek, és fordítottak 12:10-re. A félidő végéig azonban Nenadić eredményes akcióival visszajött a szerb együttes, a szünetben 13:13 állt az eredményjelzőn. A második játékrész még az elsőnél is szorosabban alakult, olyannyira, hogy ebben a harminc percben egyetlenegyszer sem vezetett egyik csapat sem egy gólnál többel. Az utolsó percre fordulva kétperces kiállítással sújtották a bírók Szerbiát, de Đukić 12 másodperccel a vége előtt megszerezte a vezetést, ám a macedónok a kimagasló teljesítményt nyújtó, 10 gólig jutó Manaszkov találatával az utolsó másodpercben egyenlítettek, és kiharcolták a továbbjutást. A szerb csapatból az egyaránt hétgólos Šešum és Nenadić nyújtott jobbat az átlagnál.

Szerbia az első két fordulóban Lengyelországtól és Franciaországtól is kikapott, az utolsó, legfontosabb tétmeccsen nem bírt el Macedóniával, rossz kontinenstornát zárt, és megérdemelten hullott ki még a második csoportkör előtt.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Szerbia–Macedónia 27:27 (13:13)

Krakkó, vezették: Horacek és Novotny (csehek).

Szerbia: Stanić (12 védés), Marjanac, Pušica, Šešum 7, Nikčević 5, Marjanović, Đukić 1, Nenadić 7, Bošković, Rnić 2, Beljanski, Zelenović 3, Abutović, Marsenić 2, Orbović, Elezović.

Macedónia: Risztovszki (6 védés), Dupjacsanec, Manaszkov 10, Sztoilov 4, K. Lazarov 4, Mitkov, Jonovszki, Mirkulovszki 3, Markoszki, Mojszovszki 1, Pribak, Georgijevszki 5, F. Lazarov, Ojleszki, Kuzmanovszki, Pesevszki.