2024. szeptember 5., csütörtök
KOSÁRLABDA

Izland sem lebecsülendő

Hét válogatott vette veretlenül a kosárlabda-Eb első két fordulóját, közöttük Szerbia is, ami nagyszerű rajtnak számít, hisz előbb a fő esélyesek között magasra taksált Spanyolország és a nagy versenyeken rendre kellemetlen vendéglátó, ezúttal a Dirk Nowitzki vezette Németország álltak Aleksandar Đordević serege útjában. Mint kiderült, a tavalyi vb-n nyert ezüstérem az idei Eb-n nagyon is jó arra, hogy a riválisok kellő tisztelettel viszonyuljanak a szerb csapathoz, amelynek célja a döntőbe jutás és ezáltal az olimpiai vízum megszerzése.

A zárócsatározások azonban még messze vannak, a csoportban három meccs maradt hátra, s a gárda kötelezettsége, hogy a folytatásban is azt a színvonalat, elsősorban jó védekezést és lankadatlan harciasságot mutassa, hacsak lehet, jobb támadójátékkal fűszerezve.

Ma 14.30-tól Izland csapata talán nem szakítja meg a sorozatot. A meccset mindenképpen komolyan kell venni, hisz a szigetországiak a rajton csaknem ledolgozták a németek elleni 18 pontos hátrányt, a 2. fordulóban pedig az olaszok ellen három perccel a befejezés előtt még vezettek is. Három kosarasuk jeleskedett mindkét meccsen. Baeringsson eredményes és sikeres a lepattanózásban, Pálsson úgyszintén, míg Stefansson dob kosárra leggyakrabban, de a gólpasszokat is ügyesen osztja. A törökök és az olaszok elleni mérkőzések nehezebbnek tűnnek, bár biztosan nem követelhetnek több erőt és ideget, mint a spanyolok és a németek. Előbbiek például egészen könnyen verték a törököket.

A szerb válogatott legnagyobb fogyatékossága, legalábbis az eddig mutatottak alapján, a lassú indítás, amiért nincsenek könnyű pontok, valamint a körülményes támadóakciók, így az előkészített sémák közül elsősorban az egyéni megoldásokra és a távoli dobásokra kell alapozni.

A második nap rangadóján Görögország Zágrábban győzte le a horvátokat, és a C csoport egyetlen veretlenje maradt, míg a D csoportban a litvánok és a csehek, az A-ban pedig a franciák, Izrael és Lengyelország indult két-két sikerrel. Jó lenne tehát folytatni, és csoportelső lenni, mert az esetben Szerbia a nyolcaddöntőben az A csoport könnyen legyőzhető negyedikével, tehát Oroszországgal, Finnországgal vagy Boszniával találkozna.