2024. szeptember 5., csütörtök
39. KOSÁRLABDA-EB

Öt győzelemmel a nyolcaddöntőbe

Nagyarányú győzelem az olaszok ellen – Vasárnap Finnországgal a negyeddöntőért

Szerbia válogatottja kiváló teljesítménnyel zárta a kosárlabda-Eb csoportküzdelmeit. A tavalyi vb-n ezüstérmes válogatott tegnap fölényes, 101:82 (25:19, 23:21, 26:19, 17:23) arányú győzelmet aratott Olaszország felett a B csoport utolsó fordulójának mérkőzésén, és veretlenül végzett az első helyen. Szerbia vasárnap a nyolcaddöntőben 18 órakor Finnországgal mérkőzik a negyeddöntőért.

A szerb csapat már az első percekben szép előnyt szerzett, és a kezdeti 8:0 később csak nőtt. A 8. percben már 25:12 volt az eredmény, a 26.-ban 65:50, a 37. percben pedig 95:73-nál 22 pontot tett ki. Leszámítva a védelem néhány rövidzárlatát és néhány kihagyott ziccert, Aleksandar Đorđević serege végig nagyszerűen játszott, s az eddig mutatottak alapján a franciákkal és a görögökkel együtt a legkomolyabb éremesélyesnek számít. A meccs legjobbja Miloš Teodosić volt 26 ponttal és 8 gólpasszal, s kitűntek még Miroslav Raduljica 14 ponttal és 5 lepattanóval, valamint Nemanja Bjelica is 19 ponttal és 8 lepattanóval.

A 4. forduló utolsó mérkőzésein több esetben is valóságos dráma folyt. A rangadót a németek és az olaszok vívták, s a németek győzelme nemcsak a vendéglátóknak felelt volna meg, hanem Szerbiának is, hisz az olaszok elleni tegnapi találkozó abban az esetben tét nélküli lett volna. Egyenrangú küzdelemben végül hosszabbítást játszottak, amelyben az olaszok már sokkal jobbak voltak. A németeknek így az a minimális továbbjutási esélyük maradt, hogy az este nyerniük kellett a spanyolok ellen. Nem valószínű, hogy sikerült nekik, de ha igen, akkor – óriási szenzációként – a spanyolok búcsúztak el az Eb-től.

Litvánia a D csoportban Észtországgal játszott, s négy perccel a befejezés előtt 6 pontos hátrányban volt. Szerencséjére a rivális ezután egyetlen pontot sem jegyzett, Jonas Maciulis pedig két másodperccel a befejezés előtt dobta a győztes találatot.

A horvátok ismét gyöngén kezdtek, de a két középső negyedben sokkal jobbak voltak a hollandoknál, és csoportjukban a második helyen állnak.

A franciáknak igazán nem volt szükségük a győzelemre, ami esélyt adott az orosz csapatnak az első megnyert meccsre. Az oroszok 13 ponttal is vezettek, a 33. percben pedig 61:55 volt az eredmény, amikor a francia kapitány kivette a játékból a legjobbjait, közöttük Tony Parkert is. A tartalékok azonban nagyot játszottak, óriási hajrával megfordították a meccset, és veretlenek maradtak.