2024. szeptember 5., csütörtök
KOSÁRLABDA

A két legnehezebb meccs következik

Szerbia kosárlabda-válogatottja színötösre vizsgázott a 39. Eb csoportküzdelmei során, hisz zsinórban nemcsak nyerni tudott a legerősebbnek tartott B jelzésű hatosban a spanyolok, a németek, az izlandiak, a törökök és az olaszok ellen, hanem riválisait átlagosan 16 ponttal múlta felül, ami még a címvédő franciáknak sem sikerült a sokkal szerényebb A csoportban. Ezzel véget ért a szakasz, amely megengedte az esetleges botlásokat is, s következik az Eb-nek az a része, amelyben a vereség egyben kiesést is jelent.

Szerbia számára, csakúgy mint a további 15 legénységnek, immár a franciaországi Lille-ben a legnehezebb meccs következik. Mit sem ér ugyanis a csoportban jegyzett siker, ha a nyolcaddöntőben nem sikerül nyerni. Ami a szerb csapatot illeti, talán már úgy is fogalmazhatnánk, hogy a két legveszélyesebb csata következik. Feltételezzük, hogy a finn kérdés nem lesz megoldhatatlan feladat, annál komolyabbnak ígérkezik a negyeddöntő, amelyben a Horvátország–Csehország mérkőzés győztese az ellenfél.

Az eddig mutatottak alapján Szerbia mindkét meccsen kimondott esélyesnek számít, s helyet foglalhat az elődöntőben, amikor már karnyújtásnyira lesz az éremtől. Sem a finneket, sem pedig a horvátokat vagy a cseheket nem szabad azonban lebecsülni. A két megérdemelt szabadnap bizonyára elegendő lesz arra, hogy Aleksandar Đorđević kapitány versenyhangulatban tartsa a csapatot, az pedig kellőképpen megeméssze az első öt meccs nagyszerű játékát, elfogadja a szép éremszerzési alkalommal járó pszichikai nehézségeket, s ritmusban maradjon a folytatásra.

A tervezett 18.30 helyett Szerbia vasárnap mégis a már megszokottnak is nevezhető ebédidőben, 14 óra 30 perces kezdettel játszik a finn csapattal – a jobb terminust a tv-igényeknek megfelelően Olaszország kapta –, amely a rajton hosszabbításra késztette a franciákat, azután kikapott Izraeltől, verte a bosnyákokat és az oroszokat, végül alulmaradt a lengyelekkel szemben. Két nagyszerű kosarasuk van. Az egyik Eric Murphy aki átlagosan 13,4 pontot jegyzett és 7,6 lepattanót gyűjtött, Petteri Koponen pedig 11,6 ponttal és 6,8 lepattanóval jeleskedett. Statisztikai szemszögből nézve a szerb csapat sokkal kiegyensúlyozottabb, csak Nemanja Bjelica és Miloš Teodosić áll valamivel a többiek előtt, s csupán Milosavljević, Simonović és Milutinov kaptak kevesebb játéklehetőséget, de ők is meccsenként legalább 9 percen át a pályán voltak.

A nyolcaddöntő műsora, szombat: Szlovénia–Lettország (12.00), Görögország–Belgium (14.30), Spanyolország–Lengyelország (18.30), Franciaország–Törökország (21.00), vasárnap: Horvátország–Csehország (12.00), Szerbia–Finnország (14.30), Olaszország–Izrael (18.30), Litvánia–Grúzia (21.00).