2024. szeptember 5., csütörtök
39. KOSÁRLABDA-EB

A csapatszellem lesz a döntő

Csehország már megvalósította nagy álmát a 39. kosárlabda-Európa-bajnokságon, hisz önálló országként először jutott a negyeddöntőbe. A siker közben azonban megnőtt az étvágy, a cseh válogatott tagjai a régmúlt diadalait óhajtják folytatni, amelyeket 1946 és 1985 között Csehszlovákia ért el a kontinensbajnokságokon az egy arany-, hat ezüst- és öt bronzéremmel.

Szerbiának csak az első és legminimálisabb célja volt a nyolc közé jutás, s hogy biztosítsák az érmekért folyó harcot, valamint legrosszabb esetben az olimpiai selejtező jogát, kedvezőbb esetben pedig azt, hogy már Lille-ből kijussanak a riói ötkarikásra, azaz arany- vagy ezüstéremmel zárják az Eb-t.

Ami a két csapat ma 18.30-kor kezdődő negyeddöntőjét illeti, nem vitás, hogy Szerbia az esélyesebb, az pedig egészen bizonyos, hogy a magas fokú csapatszellem lesz a döntő. A két csapat azok közé a ritka együttesek közé tartozik az Eb-n, amelyeknek ugyan vannak csillagai, de azok alárendelik magukat a csapatnak.

A szerb válogatottról tudjuk, hogy elsősorban Miloš Teodosić és Nemanja Bjelica a húzóemberek, de világos, hogy Aleksandar Đorđević kapitánynak 12 csaknem egyforma képességű kosarasa van, s bárki bármelyik pillanatban bevethető, hogy a csere ne rontsa a teljesítmény szintjét. A cseheknél is ketten, Jan Veselý és Tomáš Satoranský emelkednek ki, ott van még a honosított Blake Schilb, valamint a két veterán, Jiří Welsch és Luboš Barton, a kispad pedig kimondottan gyöngébb a szerbnél.

Veselý, aki évekig a Partizanban is játszott, most pedig a Fenerbahçe tagja, az Eb eddigi részében az 5. legeredményesebb, és 2. a lepattanók szerzőinek listáján. Vele az egyensúlyt Bjelica tartja, aki a 18. dobó, lepattanókban 12., a kétpontosok értékesítésében pedig 2. Satoranský, a Barcelona tagja az Eb gólpasszkirálya 8,8-as meccsenkénti átlaggal és az Eb-k 15-ös rekordjával. Vele legalább egyenrangú Teodosić a 7,3-as passzátlaggal és a korábbi 13-as Eb-csúccsal, ráadásul ő a büntetődobások legsikeresebbje, hisz 18-ból 17-et értékesített. Ami a csapatok statisztikáját illeti, Szerbia sikeresebb. Szerbia a dobólistán 2., a kétpontosokkal és a gólpasszokban első, a lopott labdák tekintetében pedig harmadik, míg Csehország a gólpasszok és a legkevesebb pontot kapottak között harmadik. Nem lesz meglepetés, ha ez a meccs színvonalasabbra sikerül, mint a 21 órára kiírt és eleve a negyeddöntő rangadójának kikiáltott Olaszország–Litvánia mérkőzés.