2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS

Horti bronzérmes!

Az 54 kg-os felsőhegyi versenyző harmadik lett a világverseny nyitónapján
Horti Miklós svájci ellenfele hátán

Horti Miklós svájci ellenfele hátán

Ötvenkét ország mintegy ezer képviselőjével Nagybecskereken megkezdődött a kadét-világbajnokság birkózásban. Az első versenynapon a kötöttfogás 50, 54, 58, 63 és 100 kg-os súlycsoportjai kaptak szerepet, így a szerbiai válogatottak közül figyelemmel kísérhettük Nagy Szebasztián, Horti Miklós, Stefan Liščević, Aleksa Erski és Boban Živanović küzdelmeit. A sorsolás különösen Hortinak kedvezett, hiszen a felsőhegyi fiú göröggel kezdhetett, majd a svájci–bosnyák győztesével nézhetett farkasszemet, s csak utána, az elődöntőben jöhetett már például a magyarországi Árvai Márk, a bari Eb bronzérmese.

Ez lett volna az ideális forgatókönyv, s Miklós eleget is tett neki, mert technikai tussal legyőzte előbb a görögöt, majd a svájcit is, az elődöntőben viszont nem Árvaival, hanem a kellemetlen japán Kojanagival találkozott, s az első „adok-kapokból” bizony rosszul jött ki, mert csakhamar technikai tussal veszített. A bronzmérkőzésen a finn Peltokangas következett, aki a már említett Árvait múlta felül. Horti győzelme a finn ellen azt jelentette, hogy az esti díjátadón a felsőhegyi fiú a dobogó harmadik fokára állhatott fel!

Hasonlóan jól kezdett Živanović is, aki előbb a magyar Almásit verte meg, majd egy gyönyörű ívű, 5 pontos dobással a japán Jamamoto is kapitulált ellene, az elődöntőben pedig a kirgiz Mahmudovval nézett farkasszemet. A kiélezett meccs első menetében megintették a kirgizt, Boban vezetett, a másodikban pedig megtartotta előnyét, így a lapzártánk utáni fináléban a grúz Pataridzéval találkozott.

Nagy a rajton az ukrán Politejevtól, Erski pedig a fehérorosz Szaikoutól kapott ki nem egész egy perc alatt. Jobban a magyarkanizsai fiú járt, mert ellenfele a döntőbe jutott, így Szebasztián még egy esélyt kapott a vigaszágon, de nem tudott élni vele, mert egy figyelmetlenség után a második menetben kikapott a kirgiz Topcsubaevtól. Liščević is a vigaszágon találta magát, de ő sem bírt azeri ellenfelével, Alakbarzadéval, aki technikai tust érő pontfölénnyel verte.

A szabályokon egyébként újra finomítottak, amelyeket már Szófiában is alkalmaztak, s ott négy bíró foga bele is tört, hiszen felfüggesztették őket a szabályok nem megfelelő alkalmazása miatt. Az új regulák lényege az, hogy mögé kerülés alkalmával akár két pontot is lehet kapni, az automatikus intés pedig törlődik, ha az illető versenyző azt követően mindjárt pontot ér el. Szigorították továbbá a szőnyeg melletti edző bekiabálási lehetőségét, s a doppingellenőrzést is fokozták. Ezeket a módosításokat ugyan papírra még nem vetették, de a FILA szakmai stábja szerint a szeptemberi, budapesti felnőtt-világbajnokság rajtjáig már minden kikristályosodik, s onnantól kezdve többek között ezek a szabályok lesznek hivatottak izgalmasabbá tenni ezt a sportágat.

További hír, hogy hétfőn este Nagybecskereken megtartották a Szerbiai Birkózószövetség közgyűlését, amelyen az eddigi elnök Nenad Lalović (immár a FILA elnöke) helyett a magyarkanizsai Bálint Zoltánt választották meg, aki így vázolta a feladatokat:

– Mindenképpen folytatni kell azt a politikát, amely a kis klubok segítését illeti, illetve a tíztagú liga megőrzését. Most Nagybecskereken zajlik egy nagy verseny, nemsokára Magyarkanizsa lesz a házigazdája a Mediterrán bajnokságnak, 2015-ben Szabadkán lesz a kadét-Eb, 2017-ben pedig megpályázzuk a felnőtt-világbajnokság rendezési jogát. Mindez emeli a szerbiai birkózás renoméját, s ez igen fontos nyilatkozta az új elnök, a régi pedig csak a megnyitóünnepségen jelent meg, de így is nagy taps fogadta, hiszen minden jel arra vall, jó irányt vett ez a sportág, s joggal reménykedhetünk abban, hogy a következő hónapban a NOB családjában tartja a birkózást.

A vb szerdán a kötöttfogás a 42, 46, 69, 76 és 85 kg-os súlycsoportjainak küzdelmeivel folytatódik.