2024. szeptember 3., kedd

A sportág nem élte volna túl...

A birkózósport szerelmesei szeptember 8-án fellélegezhettek, akkor járta ugyanis körbe a világot a hír, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, a birkózás marad az olimpia programjában, így a sportág ott lesz a 2020-as és a 2024-es nyári játékokon. A szeptember 16. és 22. között megrendezett budapesti világbajnokságon érződött is a döntés adta biztonság.

A szerbiai válogatott tagjai közül Frísz Krisztián a kilencedik, Aleksandar Maksimović pedig az ötödik helyen végzett a vb-n, Dejan Franjković és Nemes Viktor pedig az első fordulóban esett ki. A múlt héten Bojan Mijatov, a válogatott szövetségi kapitánya kétszer is Zentán járt, mindkétszer munkaügyben. Mint elmondta, csütörtökön sikerült mindenben megállapodniuk a Nemes-testvérekkel, így Viktor és Máté is a nagybecskereki Proletert erősíti majd, amely a hétvégén kezdődő idényben négy zentaival, Frísszel és Báló Petarral áll majd fel. Davor Štefanek Németországban folytatja pályafutását, a már említett Franjković pedig Nagybecskereken. Vasárnap Mijatov az ifjúsági országos bajnokságra érkezett Zentára, s még a torna előtt nyilatkozott a Magyar Szónak:

– Nagyon sokat készültünk a világbajnokságra, külföldön edzőtáboroztunk, hogy jó eredményt érjünk el. Lehet, hogy egyes országokban egy ötödik és egy kilencedik hely szép eredmény, de sem a szövetség vezetői nem elégedettek, sem én nem vagyok az, mivel érmet vártunk. Azt nem mondhatnám, hogy a versenyzők nem küzdöttek, és azt sem, hogy a fizikai erőnlét nem volt megfelelő, de a kemény mérkőzéseknél, amikor vezettek, s csak végig kellett volna vinni, ledolgozni a hátralevő időt, akkor ez nem sikerült.

Ha pozitív dolgot kellene említeni, mi lenne az?

– Globális szempontból nézve pozitívumként azt a tényt említeném, hogy a birkózás a 2020-as és a 2024-es olimpiának is a része lesz, vagyis sikeresen kiharcolta az olimpiai programban való maradást. Az új szabályokkal sokkal szebb és dinamikusabb a birkózás, több idő van előkészíteni egy akciót és egy dobást, nincs színészkedés, időhúzás és a passzivitást is azonnal büntetik. Visszatértünk ahhoz a birkózáshoz, amely 1990-től 2000-ig volt látható: jó úton járunk, de tovább kell haladni, nem szabad megállni. Szintén biztató, hogy sok néző volt a világbajnokságon, s emiatt jó hangulat is uralkodott a csarnokban. A tájékoztatási eszközök képviselői szintén szép számban voltak jelen, ami szerintem annak is köszönhető, hogy pár nappal a vb előtt született meg a döntés, hogy olimpiai sport marad a birkózás. Most, hogy közérthetőbbek a szabályok, lehet nyitni a nézők felé, s minél előbb partnert kell keresnünk a médiában, különösképpen a televíziós csatornákban, hogy a birkózás szerepeljen a műsorkínálatban.

Nenad Lalović, a Nemzetközi Birkózó-szövetség (FILA) elnöke azt nyilatkozta, hogy az is az elsődleges célok között szerepel, hogy a bíróknak minél kevesebb lehetőségük legyen belenyúlni egy-egy mérkőzésbe. Sikerülhet ez rövid időn belül?

– Nem, mert ez egy nagyon hosszadalmas és fárasztó folyamat lesz. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a problémát a gyökerénél kell megszüntetni, ami nem megy egyik napról a másikra. Elkészíteni egy olyan programot, amely pontozza az akciókat, jelzi a passzivitást, nagyon összetett feladat lenne, így kis léptekkel kell haladni a cél felé. Úgy tudom, a jövőben már nem a FILA mondja meg, hogy melyik bíró melyik szőnyegen vezeti a mérkőzést, hanem egy program sorsolja a bírókat. Lalović nincs könnyű helyzetben, mert ő nincs annyira otthon a birkózásban, s emiatt egyedül nem tudja meghatározni, kidolgozni az újításokat.

Tatán készültetek a világbajnokságra, amikor megérkezett a hír, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a birkózást nem veszi le a 2020-as és a 2024-es olimpia programjáról. Mik voltak az első reakciók, és elgondolkodtál-e azon, mi történt volna, ha a fallabda vagy a közösen pályázó baseballt és softball nyeri meg ezt a versenyt?

– Nagyon vártuk a hírt, mindenki ideges és feszült volt, s amikor kiderült, hogy a birkózásra szavaztak a legtöbben, akkor mindenki megnyugodott, ünnepelni azonban nem volt idő, mert közeledett a világbajnokság. Gondolkodtam azon is, hogy ha a döntés a mi szempontunkból negatív eredménnyel ért volna véget, akkor mi várt volna ránk. Nagyon borúlátó vagyok, de úgy gondolom, ha a birkózás kikerült volna az olimpiai programból, akkor ez a sport 10-15 éven belül megszűnt volna. Nekünk nagyon sokat számít, hogy olimpiára készülhetünk, a támogatások miatt, hiszen a felkészülés során lehetőségünk van nagy versenyeken érmeket szerezni, amelyeknek köszönhetően később egy-egy sportoló élete végéig ún. sportnyugdíjat kaphat, és természetesen az olimpiai részvétel pedig egy plusz motivációt jelent mindenkinek.

Szabadkán a Partizan

Az I. Liga első fordulójának mérkőzéseit a hétvégén rendezik, kivéve a Proleter (Nagybecskerek)–Radnički (Zombor) találkozót, amelyet jövő hétre halasztottak.

Az 1. forduló párosítása: Novi Sad–Zenta, Spartacus (Szabadka)–Partizan (Belgrád), Radnički (Kragujevac)–Vitez (Šabac), Radnički (Belgrád)–Potisje (Magyarkanizsa).