2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS – I. LIGA

Szép szabadkai győzelem

„Azzal, hogy a még két hete bajnoki reményeket dédelgető Zenta kilépett a ligából, az egésznek nem sok értelme lett, hiszen a jelenlegi erőviszonyok mellett nincs az az Isten, hogy valaki megszorítaná nagybecskereki Proletert”. Ezt Milan Jelić, a Szerbiai Birkózószövetség titkára nyilatkozta tegnap, aki elmondta, Belgrádban is értetlenül állnak a zentai döntés előtt, s mivel így a Tisza-partiak két évig nem lehetnek a legjobbak társaságában, a titkár szerint még az is jobb lett volna, ha az ificsapattal álltak volna ki.

Minderről az előzetes bejelentések szerint a Zenta vezetősége a héten sajtótájékoztatót tart, s talán valamivel tisztább lesz a kép, de biztos nem vidámabb...

A bajnokság tehát ezen történések mellett kezdődött meg, s a legszebb sikert az ugyancsak szép kiárusítást tartott szabadkai Spartacus érte el, mivel legyőzte egyik nagy riválisát, a belgrádi Partizant, amely első pillantásra szintén legyöngült, de csak látszatra, mert a rájátszásra már más lesz a kép. A mérkőzés egyébként parázs jelenteket is tartogatott, repült ott asztal is, de így szokott ez lenni a két csapat összetűzésein...

A másik szép győzelmet a magyarkanizsai Potisje érte el Belgrádban, ahol a kellemetlen Radničkit győzte le. Slejher László vezetőedző egy kicsit mérges volt, mert az új szerzemény, a felsőhegyiek friss kadét vb-érmese, Horti Miklós nem fért bele a 60 kilóba (60,30 kg), így azt a súlycsoportot fel kellett adniuk, de előtte Nagy Szebasztián szép győzelmet aratott a veterán Futó Szabolcs felett, Zöldi Norbert pedig 10:4-ről fordított, és egy pazar csípődobással eldöntötte a párharc és a meccs menetét is, hiszen utána Aleksandar Šefer és Sulyok Csaba rutinosan betusolta ellenfelét, és a zsebükben volt a három pont.

Spartacus–Partizan 4:3

Részeredmények, 55 kg: Fehér–Marković 1:0. 60 kg: Dudás–Đorđević 0:1. 66 kg: M. Štefanek–Bogatirev 0:1. 74 kg: N.Štefanek–Erski 0:1. 84 kg: Balázs–Bulatović 1:0. 96 kg: V. Bosnić–Naumovski 1:0. 120 kg: Bűn–Živanović 1:0.

@k = Radnički (B)–Potisje 3:4

Részeredmények, 55 kg: Futó–Nagy 0:1. 60 kg: Đukanović 1:0 (k. n.). 66 kg: Dešić–Vass 1:0. 74 kg: Devčić–Zöldi 0:1. 84 kg: Marković–Šefer 0:1. 96 kg: Kovačević–Sulyok 0:1. 120 kg: Dejanović–Tóth 1:0.

Az 1. forduló többi eredménye: Radnički (K)–Vitez 5:1, a Proleter–Radnički (Z) mérkőzést elhalasztották, a Novi Sad szabad volt.

A 2. forduló (október 12-13.) párosítása: Vitez–Radnički (B), Radnički (Z)–Potisje, Partizan–Radnički (K), Proleter–Novi Sad, a Spartacus szabad.

Cegléden a bácskaiak

Cegléden nemzetközi serdülő kötöttfogású országos rangsorverseny tartottak, amelyre 26 egyesület 148 versenyzője nevezett be, többek között a Zenta, a magyarkanizsai Potisje és a felsőhegyi Hercules birkózói, akik egy csapatot alkottak, és az előkelő negyedik helyet szerezték meg.

A bácskaiak eredményei, 38 kg: 5. Gyetvai Márton. 42 kg: 3. Surányi Martin. 46 kg: 5. Katona Ádám. 50 kg: 3. Saša Petrović. 54 kg: 3. Kolompár Szebasztián, 5. Bánszki Krisztián. 69 kg: 3. Vrábel Áron, 6. Vágó Ádám.

Négy érem Szarajevóból

Az idén a boszniai fővárosban rendezték meg a veterán világbajnokságot, ahonnan a szerbiai versenyzők négy éremmel tértek haza. A legfényesebb az újvidékiek egykori kiválóságának, Nebojša Petrovićnak jutott, aki egy orosz, egy kazah és két magyar versenyző legyőzésével állhatott a dobogó legtetejére a B divízió 130 kg-os súlycsoportjában, ezüst jutott Tóth Péternek (D, 69 kg) és Savo Zatezalónak (G, 130 kg), a magyarkanizsai Koncz Istvánnak (E, 97 kg) pedig ezúttal a bronzzal kellett megelégednie, miután legyőzött egy orosz és egy ukrán ellenfelet, de kikapott a későbbi bajnok horváttól.