2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÓ-EB

Ligeti bronzérmes!

A finnországi Vantaa-ban zajló Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján két magyar birkózó sikerében reménykedhettünk. A női mezőnyben a tavalyi világbajnoki bronzérmes Barka Emese (55 kg), a szabadfogásúak küzdelmében pedig a 2012-es belgrádi kontinensbajnokság ezüstérmese, Ligeti Dániel (125 kg) volt érdekelt. Emese fergetegesen kezdett, hiszen szűk másfél perc alatt 12:0-ra verte meg a vb-ezüstérmes fehérorosz Zalina Szidakovát, de ezután jött a feketeleves, hiszen 13:7-re kikapott a francia Aurélie Basset-tól, ami azért meglepetés, mert a franciának a tavalyi legjobb eredménye egy 10. hely volt az Eb-n.

Ligeti a rajton legyőzte a bolgár Boban Danovot, majd kikapott a 2009-es junior Európa-bajnok orosz Alan Hugajevtől, a vigaszágon nyert a román Rares Chintoan ellen, s a bronzért a grúz David Modzmanasvilivel (vb-, Eb-bronz, olimpiai ezüst) küzdött meg, s a második menetben egy négypontos akciónak köszönhetően 5:2-re nyert, és a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

74 kg-ban indult a 21 éves magyar újonc Nagy Mihály is, de az első körben kikapott az ukrán Oleg Bilocerkivszkitől, és kiesett.

A második nap bajnokai, nők, 53 kg (19 induló): Marija Gurova (Oroszország). 60 kg (10): Johanna Mattsson (Svédország), … 8. Galambos Ramóna (Magyarország).

Férfiak, szabad fogás, 57 kg (15): Vladimer Hincsegasvili (Grúzia), … 15. Molnár József (Magyarország). 61 kg (15): Hadzsi Alijev (Azerbajdzsán).