2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS

Érem az utolsó pillanatban!

A magyar versenyzők három bronzért küzdöttek tegnap, s egyet sikerült is megszerezni

A finnországi Vantaa-ban zajló felnőttbirkózó-Európa-bajnokság pénteki versenynapjára is kijutott az örömből a magyaroknak, hiszen Veréb István (85 kg) és még két nemzettársa a bronzmérkőzésig jutott. A világbajnoki bronzérmes versenyző a rajton erőnyerő volt, majd 5:2-re győzött a spanyol színekben indult orosz Taimuraz Friev ellen, a negyeddöntőben pedig az azeri Gamzat Oszmanovot múlta felül 4:1 arányban. Az elődöntőben aztán az oroszok új „csodafegyverével”, Abdulrasid Szadulajevvel találkozott, aki tavaly kadét-világbajnokságot nyert, az idén pedig 18 évesen máris két rangos tornán győzött. Nos, a fiatalember Verébnek (is) nagy falat volt, két perc alatt 10:0-ra kikapott, a bronzéremért pedig a kétszeres Eb-győztes, olimpiai és vb-bronzérmes grúz Dato Marszagisvilivel találkozott, akit az említett orosz négy és fél perc alatt 11:0-ra szétvert! Veréb nagyon óvatosan kezdett, olyannyira, hogy kétszer meg is intették passzivitás miatt (0:2). A második menetben aztán már nem volt taktikázás, de végül a grúz tolta ki őt, s azt hittük – a grúz is –, hogy innen, ilyen tapasztalt ellenféllel szemben, már nem lehet fordítani. István azonban nem így gondolta, hanem tovább hajtott, s a szó szoros értelmében az utolsó pillanatban szerezte meg a győzelmet, amikor elkapta ellenfele lábát, és a hátára fordította. Ezzel 5:5-re kiegyenlített, és megnyerte a csatát!

A szabad fogás 70 kg-os kategóriájában az újonc Gulyás Zsombor előbb túljutott a görög Andreasz Trianfilidiszen, de a negyeddöntőben 6:2-re kikapott az azeri Ruszlan Dibirgadzsijevtől. Zsombor azonban a vigaszágon összeszedte magát, s legyőzte a fehérorosz Afanaszjevet, a bronzért pedig a török Yakup Görrel csapott össze. A párharcot Zsombor kezdte aktívabban, a tapasztaltabb török azonban megvárta a pillanatát, kitolta a magyart, és megszerezte a vezetést. Ezt megcsinálta még egyszer, s bár a második menet elején úgy tűnt, kiköpi a tüdejét, lábra támadva újabb pontokat szerzett, és 5:0 arányban megszerezte az érmet. E súlycsoportban szerbiai induló is volt Zaur Efendijev személyében, de ő a rajton vereséget szenvedett a bolgár Kirovtól, és kiesett.

A női mezőnyben Sleisz Gabriella (63 kg) és Németh Zsanett (75 kg) indult. Sajnos mindketten vereséggel rajtoltak: Sleisz kisebb meglepetésre a veterán görög Agoro Papavaszileiouval szemben maradt alul (6:3), és kiesett, Némethet pedig a fehérorosz Vaszilisza Marzaljuk 11:0-nál betusolta. Zsanett azonban bejutott a vigaszágra, hiszen a fehérorosz egészen a döntőig menetelt. A vigaszágon a török Yasemin Adar volt az első ellenfél, majd azt legyőzve (4:0-nál tus), a bronzmeccsen az orosz Jekatyerina Bukinával kapaszkodott össze a magyar. Zsanett sajnos láthatóan nagyon tartott az orosztól, főleg csak védekezett, aminek nagyarányú vereség (0:7) lett a vége.

A csütörtöki győztesek, nők, 55 kg (11 induló): Sofia Mattsson (Svédország), … 7. Barka Emese (Magyarország). 69 kg (27): Natalja Vorobjova (Oroszország).

Férfiak, szabad fogás, 74 kg (16): Anjuar Gedujev (Oroszország), … 14. Nagy Mihály (Magyarország). 125 kg (16): Taha Akgül (Törökország), … 3. Ligeti Dániel (Magyarország).

Szabadkán a 2015-ös kadét-Eb!

A FILA tegnap megtartott ülésén eldőlt, hogy a 2015-ös kadét-Európa-bajnokságot Szabadka rendezheti meg augusztus 4. és 9. között. Az észak-bácskai várost az ülésen Sreten Damjanović szövetségi kapitány és szabadkai edző, valamint Andrija Romić, a Spartacus Birkózóklub elnöke képviselte.