2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS

Bajnokok hosszú sora

Pénteken díszülést tartott a 90 éves Zenta Birkózóklub

Ha abból indulunk ki, hogy csak az idén már hány zentai érem született a különböző hazai és külföldi versenyeken, s konstatáljuk, hogy ez az éremeső 90 éve tart a zentai birkózásban, úgy gyorsan rájöhetünk arra, hogy tulajdonképpen lehetetlenség teljes precizitással megírni a Zenta Birkózóklub történetét. A legnagyobb eredményeket azonban híven megőrizte a krónika, így pontosan tudjuk, hogy nyolc olimpikont adott ez a klub, s harminc országos egyéni vagy csapatbajnokot, amire azért még egy nagyvárosban működő egyesület is büszke lehetne, de tájainkon biztos, hogy egyedülálló eredmény ez.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

Ezekből a bajnokokból sokat láthattunk pénteken a zentai városháza nagytermében, ahol a klub díszülést tartott fennállásának 90. évfordulója alkalmából. A megnyitóbeszédben Bera László elnök előbb a birkózás történetét elevenítette fel néhány sorban, majd a zentai eredményeket méltatta a nagyszámú közönség előtt, amelyben helyet foglalt Ceglédi Rudolf zentai polgármester és Željko Trajković, a Szerbiai Birkózószövetség elnöke, valamint a magyarországi vendégek, élükön a ceglédi küldöttséggel, amelyben ott volt Lőrincz Viktor aktuális világbajnoki bronzérmes is.

– Nemrégiben Orosházáról jöttek vendégeink, akikkel sok mindenről beszélgettünk, de a mese legvégén mégiscsak az volt nekik a legfontosabb, hogy találkozzanak az itteni birkózókkal. S így van ez már hosszú évek óta, tehát a birkózóklub egyfajta védjegye a városnak. Pénze nem sok van a városnak, de azt szeretnénk, hogy a reményeink szerint szeptemberben átadandó sportcsarnokban ők is megtalálják a helyüket. A birkózóinkra tehát büszkék voltunk a múltban, de büszkék vagyunk rájuk a jelenben is. Gratulálok az évfordulóhoz – emelte ki beszédében a polgármester, akit a pulpitusnál a szövetség elnöke követett: – Valóban nagy megtiszteltetés egy olyan klub ünnepén részt venni, amely a sportág zászlóvivője, s nem csak Szerbiában, mert Jugoszláviában is az volt. Remélem, hogy a jövőben is ilyen munka folyik majd, s jó versenyzők kerülnek ki innét.

Bálint Zoltán, a sportág országos választmányának az elnöke is szót kért:

– Magyarkanizsaiként be kell vallanom, hogy a mi községünkben is zentai gyökerei vannak a birkózásnak. A Zenta Birkózóklub fontos szerepet tölt be a szerbiai birkózásban, mind a versenyzők, mind az edzők és bírók tekintetében. Külön elismerés jár a szülőknek, akik végig a klub mellett álltak, s segítették az egyesületet a nehéz időkben. El kell ismerni, hogy az elmúlt 20 évben Zenta nevelte az ország legjobb birkózóit. Ha a zentai sportmunkások kicsit aktívabban vennének részt a szövetség munkájában, meggyőződésem, hogy még sikeresebb lehetne a klub – mondta a tisztségviselő, aki az összetartás fontosságára is felhívta a figyelmet.

A díszülés folytatásában a szerbiai szövetség nevében Trajković adott át ajándékot az ünneplő klubnak, s a magyar vendégek is kedveskedtek a zentaiaknak. A klub pedig megjutalmazta a legjobb versenyzőit, edzőit, elnökeit és segítőit. A legnagyobb tapsot talán Molnár Miklós, a fáradhatatlan edző kapta, aki minden kategóriában kapott egy-egy elismerést, hiszen hosszú évtizedek óta versenyzőként, edzőként és elnökként is hűséges anyaegyesületéhez, de a közönség fejet hajtott valamennyi kiváló versenyző előtt.

A díszülés végeztével a társaság átvonult a Royal Szállóba, ahol finom falatok és kortyok mellett nosztalgiáztak az egykori klubtársak, a régen látott barátok, valamint a fiatalok is, akikre nemsokára az a feladat hárul majd, hogy tíz év múlva még nagyobb ünnepséggel tisztelegjenek a centenáriumi ünnepségen klubjuk előtt.

Akik elismerésben részesültek

Világversenyek érmesei: Szemerédi István, Zörgő László, Kopasz Károly, Törtei József, Majoros Csaba, Horváth László, Renkó Béla, Marko Mataruga, Futó Norbert, Fodor Róbert, Bojan Mijatov, Frísz Krisztián, Varga Attila, Nemes Máté, Molnár Miklós.

Országos felnőtt bajnokok (egyéni és csapat): Újhelyi László, Bővíz József, Szabó Palóc Géza, Kőrösi Béla, Visnyei Ferenc, Surányi Ferenc, Olajos Nándor, Dušan Vukov, Csúzdi Ferenc, Szórád Zoltán, Prikidánovics Igor, Surányi Zoltán, Molnár Ákos, Horváth László, Rekovics István, Szarka Gábor, Hangya Róbert, Futó Szabolcs, Vámos Antal, Farkas Erik, Horváth Krisztián, Benkó Róbert, Báló Igor, Varga Zoltán, Varga Sándor, Nemes Viktor, Báló Petar, Kolompár Miklós, Molnár Miklós, Nikola Vukov.

Volt elnökök: Ladócki Vince, Molnár Miklós, Nikola Vukov, Horváth László, Újhelyi László, Molnár Gábor Ferenc, Tóth Endre, Törtei József, Vojnák Sándor, Bera László.

Támogatók: Zenta község önkormányzata, Zenta község sportszövetsége, Predrag Đurović, Aleksandar Dragić, Dragan Brkan, Szabó Alfréd, Csáki Dezső, Laták István, Kókai Péter, Bodó József, dr. Josip Ivačić, Tisza-Coop (Magyarkanizsa), Táborosi László, Gyetvai Antal, Horváth Attila, Dušan Miščević, Dragan Miljković, Keresztes Nagy Tamás.