2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS – JUNIOR-VB, ZÁGRÁB

A második bronzérem

Török Zsolt után Lévai Zoltán (66 kg) szerezte meg a magyar kötöttfogású válogatott második (bronz)érmét a horvát fővárosban zajló junior-birkózóvilágbajnokságon. A 18 éves fiatalember végig jól küzdve előbb dél-koreait, majd olaszt és tádzsikot vert meg, az elődöntőben pedig egy végtelenül szoros meccsen (1:0) maradt alul a grúzok későbbi világbajnokától, Bolkvadzetól. A vigaszágon aztán megint nem volt gond, mert teljesen lehajtotta török ellenfelét, Arslant, így állhatott fel a dobogóra. A magyar csapatból még Szilvássy Erik volt vigaszágon, ahol 11:7-re kapott ki az egyiptomi Metwallytól.

A szerb versenyzőktől többet vártunk. Dejan Stankić (84 kg) a rajton még nagy nehezen legyőzte a japán Maetát (5:4), de a nyolcaddöntőben már alulmaradt az örmény Grigoriannal szemben (3:2), és kiesett. Így járt 120 kg-ban Boban Živanović is, aki az első meccsén nyert a görög Fotiadisz ellen (5:0), de a negyeddöntőben már technikai tussal (9:0) veszített a török Yildirimmel szemben.

Tegnap már a lányoké volt a terep. A magyar csapat két versenyzője lépett szőnyegre, s az biztos, hogy meglesz az eddig legfényesebb medál, mert az utánpótlás korosztályban már igen tapasztalt Dénes Mercédesz (51 kg) indiai, fehérorosz, majd kínai ellenfelet legyőzve döntős lett, ahol tegnap este az aktuális Európa-bajnok orosz Valiseva várta. Galambos Ramóna (59 kg) a japán Kawaitól kapott ki 12:2-re, és a vigaszágon is vereséget szenvedett, hiszen 4:2-nél betusolta a kanadai Stone.

Érmesek, 55 kg: 1. Murad Mammadou (azeri), 2. Rusztan Tejsov (kirgiz), 3. Gizo Meladze (grúz) és Aszlan Viszajtov (orosz). 66 kg: 1. Szmagi Bolkvadze (grúz), 2. Ruhin Mihajilov (azeri), 2. Lévai Zoltán (magyar) és Ibrahim Mohmoud (egyiptomi). 84 kg: 1. Iszlam Abbaszov (azeri), 2. Denis Kudla (német), 3. Emil Sandahl (svéd) és Mohamed Metwally (egyiptomi). 120 kg: 1. Szergej Szemjonov (orosz), 2. Mantas Knyastautas (litván), 3. Osman Yildirim (török) és Adam Coon (amerikai).