2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS

És akkor jött a zentai gyors!

A Proleter a várakozásoknak megfelelően megtartotta bajnoki címét

Már a ligaidény elején mindenki tisztában volt azzal, hogy a szinte az összes még itthon versenyző válogatottat felsorakoztató nagybecskereki Proleter az idén sem veszíthet, így a playoff mérkőzéseire a többi csapat nyugodtan, teher nélkül készülhetett, s tulajdonképpen csak arról volt szó, hogy végül milyen sorrend alakul majd ki. Nos, jelentjük, semmi új a nap alatt, hiszen a bajnokság ligaküzdelmei utáni első négy helyezettnek a sorrendje megmaradt, vagyis a Proleter a bajnok, a belgrádi Partizan a második, a szabadkai Spartacus a bronzérmes, s a Novi Sadnak a negyedik hely jutott.

Attól függetlenül viszont, hogy a lapok nagyjából már le voltak osztva, szép küzdelmeket láthatott a birkózáshoz képest szokatlanul nagyszámú közönség, amely azt is megtapasztalta, hogy milyen az, ha valaki a válogatott programját csinálja végig az adott évben, s mekkora fölénnyel vágják a szőnyeghez ellenfeleiket. A Belgrádi Vásár 2. pavilonjában megtartott 3. sportvásár kellős közepén zajlottak ugyanis a döntő mérkőzések, s az, hogy a szövetség vezetői erre az eseményre időzítettek, telitalálatnak bizonyult, mert ennyi kamera és riporter még nem kísért hazai birkózóversenyt.

De lássuk a mérkőzéseket: a Proleter a „zentai gyorsvonatának” köszönhetően gyorsan végigrobogott az ellenfeleken. Frísz Krisztián, a liga legeredményesebb versenyzőjének megválasztott válogatott ellen csak másodperceket bírtak ki az ellenfelek, de nagyjából ez volt a helyzet Nemes Máté és Viktor, valamint Báló Petar teljesítményével is, s ez a négy győzelem már elegendő is volt a bánátiaknak, hogy megkaparintsák a 14. titulusukat. Az elődöntő meccs végére aztán a szabadkai Dejan Franjković tett fel pontot, a döntő krémje pedig az volt, hogy a csapat egykori edzője, a volt szövetségi kapitány – nem mellékesen friss apuka! – Bojan Mijatov betusolta ellenfelét.

A másik elődöntő és a bronzmérkőzés viszont izgalmasnak ígérkezett, s azok aztán be is váltották a reményeket, hiszen a Proleter mögött végzett három csapat megközelítőleg egyforma erőt képvisel. Mi persze a szabadkaiaknak szurkoltunk, de a Partizan ellen Mario Štefanek beleszaladt egy buta tusba, s ez megpecsételte a Spartacus sorsát, még akkor is, ha Bűn Roland a legnehezebb súlycsoportban vezetett a favorizált Živanović ellen, de egy kavarodás végén őt is betusolta ellenfele, így csak több tussal jutott a döntőbe a fővárosi gárda. A bronzmeccsen azonban megrázták magukat az észak-bácskaiak, s már az utolsó két küzdelem előtt nagyjából tudni lehetett, hogy övéké az érem, de ezután a veterán Bosnić óriási rutinnal valahogy legyőzte az erőtől duzzadó válogatott Stankićot, és végleg bebiztosította a 3. helyet.

Elődöntők

Proleter–Novi Sad 5:3

Részeredmények, 59 kg: Karamarković–Simić 0:1. 66 kg: Frísz–Vuković 1:0. 71 kg: Nemes M.–Lacković 1:0. 75 kg: Nemes V.–Petrović 1:0. 80 kg: Báló–Štajer 1:0. 85 kg: Franjković–Damjanović 1:0. 98 kg: Mijatov–Stankić 0:1. 130 kg: Nisner-Bajin–Pavlović 0:1.

Partizan–Spartacus 4:4

Részeredmények, 59 kg: Papić–Dudás 0:1. 66 kg: Đorđević–M. Štefanek 1:0. 71 kg: Dešić–Bicskei 1:0. 75 kg: Stankov–Penjov 0:1. 80 kg: Perišić–N. Štefanek 1:0. 85 kg: Bulatović–Balázs 0:1. 98 kg: Knežević–Bosnić 0:1. 130 kg: Živanović–Bűn 1:0.

Bronzmérkőzés

Novi Sad–Spartacus 3:5

Részeredmények, 59 kg: Simić–Dudás 0:1. 66 kg: Lacković–M. Štefanek 0:1. 71 kg: Vuković–Bicskei 1:0. 75 kg: Štajer–Penjov 1:0. 80 kg: Petrović–N. Štefanek 0:1. 85 kg: Danjanović–Balázs 0:1. 98 kg: Stankić–Bosnić 0:1. 130 kg: Pavlović–Bűn 1:0.

Döntő

Proleter–Partizan 6:2

Részeredmények, 59 kg: Karamarković–Papić 0:1. 66 kg: Frísz–Dešić 1:0. 71 kg: Nemes M.–Erski 1:0. 75 kg: Nemes V.–Stankov 1:0. 80 kg: Báló–Perišić 1:0.85 kg: Franjković–Bulatović 1:0. 98 kg: Mijatov–Knežević 1:0. 130 kg: Nisner-Bajin–Bijedov 0:1.

Változtatások, de hogyan?

A délutáni mérkőzések előtt a Szerbiai Birkózószövetség vezetői gyűlést tartottak, amelynek elején a korosztályos edzők jelentést tettek, és terveket nyújtottak be a következő évi versenynaptárra, Željko Trajković elnök pedig ismertette a felnőttválogatott 2015-ös pontos tervét. Az egyik újdonság, hogy a felkészülések a folyamatosság miatt csak február 1-jén Zentán kezdődnek meg, a végső cél pedig a Las Vegas-i világbajnokság lesz.

Az elnök hangsúlyozta, jelentősen növelte Szerbia birkózórenoméját Davor Štefanek idei világbajnoki címe, s ez szinte kötelezi a honi versenyzőket, hogy Las Vegasból, majd a riói olimpiáról is éremmel térjenek haza. A tervekkel nagyjából mindenki egyetértett, de voltak olyan csendes felhangok is, hogy a felnőttválogatott készülésére sok pénz megy el, a klubokban pedig visszaestek a dolgok:

– Amennyiben van valakinek más ötlete, s az elnökség úgy dönt, ezt a pénzt szívesen szétosztjuk. A baj csak az, hogy az utóbbi években bebizonyosodott, a klubok nem képesek ilyen minőséget kitermelni, így véleményem szerint ez az út a helyes, ha világversenyeken eredményt akarunk – válaszolt az elnök, majd a hazai liga körül keveredett nagyobb vita. Abban mindenki egyetért, hogy igen silány színvonalú a hazai versengés, hiszen az erősebb és gyengébb klubok találkozói sokszor még 10 percig sem tartanak, s jelenleg az a helyzet, hogy még megközelíteni sem tudja senki sem a Proletert, amely felvásárolta az összes válogatott versenyzőt:

– Mindenki tudja, hogy a Proleter a Zenta „kihelyezett tagozata”, de erről ki tehet? Zentán még 10 ezer dinár ösztöndíjat sem képesek fizetni a legjobbaknak, Nagybecskereken pedig 50 ezret kapnak. Higgyék el, hogy ez nem csak az én érdemem, hiszen a mostani polgármestert annak idején én tartóztattam le. Ez csapatmunka, tehetséges embereket kell keresni a vezetőségekbe, akik pénzt tudnak teremteni a versenyzők számára. Mostanra oda jutottunk, hogy szinte egyedül a Zenta szállít használható tehetségeket, s tudjuk, milyen anyagi helyzetben van ez a klub. Nem a Proletert kell hibáztatni tehát azért, hogy gondját viseli a legjobbjainknak, hanem cselekedni kell, s akkor jobb csapatokat lehet majd felállítani – hangsúlyozta Trajković. Mindenesetre, a liga jobbá, látványosabbá tételére hangoztak el javaslatok, de a többség egyetértett abban, hogy kell a liga. Hogy az jövőre milyen lesz, egyelőre rejtély.