2024. szeptember 3., kedd
ÖKÖLVÍVÁS

Kiváló mérkőzések és kazah fölény a Nemzetek Kupáján

Kazahsztáni fölény jellemezte a Vajdasági Ökölvívó-szövetség, a Spartacus Ökölvívóklub és Szabadka városának szervezésében megtartott 4. Nemzetek Kupája női ökölvívó-bajnokság zárónapját, amelyen a fiatalabb szeniorok és a felnőttek léptek kötelek közé. A kazah női ökölvívók a fiatalabb szeniorok között öt aranyérmet nyertek, a felnőttek között három alkalommal állhattak fel a dobogó legfelső fokára, és ezzel az abszolút pontverseny élén végeztek. Egyedül a juniorok kategóriájában nem szerezték meg az első helyet, abban a kategóriában az indiaiak és az oroszok mögött a harmadik helyen végeztek. A szerb és a magyar ökölvívók nem nyertek aranyérmet, előbbiek egy ezüsttel és négy bronzzal, utóbbiak pedig három ezüsttel és öt bronzzal térhettek haza. A zárónapon a magyar ökölvívók közül Balajti Bianka volt érdekelt, de vereséget szenvedett kazah ellenfelétől.

Igazából ez volt az első ökölvívótornám, hiszen egy héttel ezelőtt kezdtem bokszolni, három éve viszont thai boksszal foglalkozom, tavaly sikerült megnyernem a junior-vb-t K-1-ben. A boksz még nagyon új a számomra, az első meccsemet megnyertem, de a döntőben ez kevésnek bizonyult, kazah ellenfelem megérdemelten győzött – mondta a döntőt követően Balajti.

A döntőket megtekintette Gálos Tamás, a bajai Mogyi Felsővárosi Ökölvívó-sportegyesület edzője is, akinek tanítványa, Szatmári Petra megnyerte az ifjúsági vb-t, a felnőtt-Eb-n pedig bronzérmet szerzett.

A női ökölvívás fejlődik ugyan, de azért még van mit fejlődnie a sportágnak. Ahogy elnéztem, a 15-16 éves, főleg kazah és ukrán lányok kiválóan mozogtak a ringben, és látszott, hogy kiváló technikai készségekkel rendelkeznek. A magyar női boksz a helyes úton jár, Kovács Mária Európa-bajnok lett felnőtt 91 kg-ban, de ott van a 75 kg-ban induló Nagy Tímea is, aki a riói olimpiára szeretné magát kvalifikálni, és nem feledkezhetünk meg Szatmári Petráról sem, aki ifi-vb-t és felnőtt-Eb-bronzot nyert. Női ökölvívásban az 51, a 60 és a 75 kg-os súlycsoport szerepel az olimpián, de az illetékesek a bővítésen gondolkodnak – mondta Gálos.

Kőműves Péter, a Spartacus Ökölvívóklub edzője szintén elégedett volt a mérkőzések legnagyobb részével, s véleménye szerint több lány akár még a fiúkkal is felvehetné a harcot.

A próbálkozások ellenére Szabadkán nincs női ökölvívás. Két lánnyal foglalkoztam ugyan, de nehéz őket megtartani, mivel nálunk bizonyos fokú szigor és fegyelem uralkodik az edzéseken. Nem engedhetjük meg, hogy a lányok színvonalon alul bokszoljanak – emelte ki Kőműves.

A Spartacus Ökölvívóklub idén ünnepli fennállásának 70. életévét. A jubileum jegyében idén több rangos versenyt is láthat a szabadkai közönség. Májusban a pionírok, az ifjúsági versenyzők és a felnőttek országos bajnokságát tartják Szabadkán, kicsit később itt csap össze a horvát és a vajdasági ökölvívó-válogatott, majd az októberi bokszgálával zárul a klub 70 éves fennállásának megünneplése.

A döntők eredményei, fiatalabb szeniorok, 48 kg: Csumgalakova (orosz)–Kakenova (kazah) 3:0. 51 kg: Ebonie (angol)–Abdimanapova (kazah) 3:0. 54 kg: Mancsak (ukrán)–Konthoujam (indiai) 3:0. 57 kg: Osakbaj (kazah)–Balajti (magyar) 3:0. 60 kg: Esanova (kazah)–Siwi (indiai) 3:0. 64 kg: Abikeva (kazah)–Akansa (indiai) 3:0. 69 kg: Akbajeva (kazah)–Nikolova (bolgár) 3:0. 75 kg: Reid (angol)–Borgohain (indiai) 2:0. 81 kg: Ondas (kazah)–Zhang (kínai) 2:1. A legsikeresebb válogatottak: 1. Kazahsztán, 2. Anglia, 3. Oroszország. A legjobb versenyző: Valerija Mancsuk (Ukrajna).

Felnőttek, 48 kg: Pingina (orosz)–Turlibajeva (kazah) 2:1. 51 kg: Sekerbekova (kazah)–Bormann (német) 3:0. 54 kg: Mancini (francia)–Si (kínai) 2:0. 57 kg: Gradinar (orosz)–Baskajeva (kazah) 2:1. 60 kg: Sadrina (orosz)–Spicer (Dominikai Köztársaság) 2:0. 64 kg: Colotiva (kazah)–Tomas (orosz) 3:0. 69 kg: Copeland (angol)–Azizova (orosz) 3:0. 75 kg: Yuan (kínai)–Torlopova (orosz) 2:1. 81 kg: Mamatkulova (kazah)–Bakitzan (kazah) 2:1. A legsikeresebb válogatottak: 1. Kazahsztán, 2. Oroszország, 3. Kína. A legjobb versenyző: Stacey Copeland (Anglia). A torna legjobb bírója: Radiša Savić (Szerbia). Az összesített pontverseny győztese: Kazahsztán.