2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS

A Balkán-bajnok előretekint

A zentai birkózó, Polgár Ákos legnagyobb álma, hogy Európa- vagy világbajnokságon is dobogóra állhasson

A törökországi Bursában első ízben rendeztek Balkán-bajnokságot nemrég a serdülő birkózók számára. A szerb válogatott tagjai kiválóan szerepeltek a megmérettetésen, hiszen összesen öt éremmel tértek haza. A legnagyobb sikert a zentai Polgár Ákos aratta, aki a 63 kg-osok mezőnyében a dobogó legfelső fokára állhatott fel. A fiatal birkózó, aki sikerét elsősorban kiváló taktikai felkészültségének köszönheti, máris előretekint, és az újabb megmérettetésekre való felkészülésre összpontosít.

– Óriási élményt jelentett számomra a Balkán-bajnokságon való részvétel, annak ellenére, hogy az utazásunk nem volt zökkenőmentes, hiszen autóbusszal utaztunk egészen Bursáig, ráadásul a határon is több órán át kellett vesztegelnünk. Amikor odaértünk, azonnal lezajlott a mérlegelés, utána elvezettek bennünket a szállodába, aminek nagyon szép nagy szobái voltak, így nyugodtan ki tudtuk pihenni az utazás fáradalmait, és a másnapi verseny során teljes erőbevetéssel küzdhettünk meg az ellenfeleinkkel. Az első összecsapásom nem volt túlzottan nehéz, hiszen a macedóniai ellenfelemet 8:0 arányban múltam felül, utána egy romániai versenyző következett, akit nem túlzottan nagy pontkülönbséggel vertem ugyan meg, hiszen mindössze 2:1 arányban bizonyultam jobbnak nála, de fontos győzelmet jegyeztem, majd a döntőben újra nagyobb különbséggel tudtam nyerni a törökországi ellenfelemmel szemben, akit 4:1 arányban vertem meg. Úgy gondolom, hogy elsősorban a taktikai felkészültségemnek köszönhetem azt, hogy minden ellenfelemet sikerült legyőznöm, és ezáltal sikerült megszereznem a Balkán-bajnoki címet is, hiszen az edzőmmel azt beszéltük meg a verseny előtt, hogy semmilyen kockázatos akcióba nem megyek bele, hanem mindig arra fogok törekedni, hogy kivárjam a megfelelő pillanatot, és csak akkor indítom el az akcióimat, amit mindvégig sikerült is betartanom – magyarázta lapunknak Polgár Ákos, aki elsős általános iskolás korában ismerkedett meg a birkózással, amikor az édesapja elvitte a helyi birkózóklubba. – Azonnal megtetszett a sportág, hiszen lenyűgözött, ahogyan az idősebb versenyzők különféle akrobatikus elemeket mutattak be, és azonnal tudtam, hogy nekem is ott a helyem. Aztán, amikor fokozatosan szaporodtak az érmeim, amelyeket a különféle megmérettetéseken szereztem, egyre komolyabbá kezdett válni a dolog, és mivel nem vagyok olyan ember, akire az lenne a jellemző, hogy könnyen feladja a céljait, ha voltak is nehézségek, sosem gondoltam arra, hogy abbahagyjam, hanem mindig próbáltam előretekinteni, és folytatni a munkát, ugyanúgy, ahogyan most is folytatni szeretném, mindaddig, amíg csak lehetőségem lesz rá. A legnagyobb álmom az, hogy egyszer majd egy Európa-bajnokságon vagy egy világbajnokságon is felállhassak a dobogóra, de természetesen tisztában vagyok azzal, hogy mindezért még nagyon sokat kell majd dolgoznom – fogalmazott Polgár Ákos, aki emellett a tanulásnak is igyekszik megfelelő figyelmet szentelni, és mivel az edzései mindig tanítás után vannak, így egyik sem megy a másik kárára. Ákos jelenleg a Zentai Gimnázium harmadik osztályos tanulója, és bár elképzelései már vannak, végérvényesen még nem döntötte el, hogy milyen szakon szeretne majd továbbtanulni a középiskolai tanulmányai befejezése után.

Ákos sikere nemcsak számára bír óriási jelentőséggel, hanem klubja számára is, amelynek több versenyzője is kiválóan szerepelt a Törökországban megtartott Balkán-bajnokságon, egyebek mellett annak köszönhetően, hogy mind a felkészülés, mind a formaidőzítés kiválóan sikerült.

– Az idén volt Európa-bajnokság Szabadkán és világbajnokság Szarajevóban, tehát már a nyár folyamán megkezdődött a felkészülés, amit a világbajnokságról hazatérve is folytattunk, és az eredmények azt mutatják, hogy nemcsak a felkészülés, hanem a formaidőzítés is igen jól sikerült. Ákos mellett a zentai klub több versenyzője is remekül szerepelt a megmérettetésen. Almási Bence, aki az Európa-bajnokság előtt megsérült, csak a mostani versenyre épült fel, tehát gyakorlatilag a Balkán-bajnokságon vívta az első összecsapását, amelynek során ugyan kikapott a görögországi ellenfelétől, ám mivel az ellenfele a döntőbe jutott, a vigaszágon eljutott a bronzérem megszerzéséig. Katona Ádám, aki az idén jött át a zentai klubba, szintén megvert egy romániai versenyzőt, majd alulmaradt egy törökországival szemben, aki csupán a nagyobb értékű pontjának köszönhetően jutott tovább, ezt követően egy másik törökországi versenyzővel birkózott, akitől kikapott, így végül nem sikerült érmet szereznie – hangsúlyozta Zörgő László, a zentai birkózóklub edzője. – Edzőként gyakran panaszkodom a feltételekre, azon belül elsősorban az anyagi lehetőségekre, ám mint az köztudott, a szerbiai felnőttválogatott tagjainak zöme zentai birkózó, igaz, sajnos nem zentai színekben versenyeznek. Ami azonban nagyon fontos, az az, hogy közülük ma is nagyon sokan Zentán készülnek a versenyekre, ami lehetővé teszi számunkra, hogy a mi fiataljaink is velük együtt eddzenek. A mostani versenyre való felkészülés során például Ákos is együtt edzett a felnőttválogatott tagjaival, Frísz Krisztiánnal, Nemes Mátéval, Nemes Viktorral, Nagy Tamással, Báló Petarral és még sorolhatnám, de említhetném Davor Štefaneket is, aki szintén nagyon szívesen látogatja a zentai edzőtermet – emelte ki Zörgő László, aki elmondta, ilyen szempontból tehát a jövő tekintetében is bizakodóak lehetnek a zentaiak. Hozzátette, mivel az idén a magyarkanizsai és a zentai birkózóklub közösen kapta meg a Balkán-bajnokság megszervezésének a lehetőségét az idősebb serdülőknek, jelenleg elsősorban a december eleji verseny előkészületei töltik ki a mindennapjaikat. Emellett természetesen a versenyzők felkészülésének is kiemelt figyelmet szentelnek, hiszen a zentai birkózóknak a nemzetközi színtér után a hazai színtéren is bizonyítaniuk kell.