2024. szeptember 4., szerda
BIRKÓZÓ-EB

Lőrincz Tamás aranyérmes!

Magyar aranyéremmel zárult a Tbilisziben befejeződött birkózó-Európa-bajnokság, miután a 66 kg-os súlycsoportban a világ egyik legjobb birkózójának tartott Lőrincz Tamás a tavalyi olimpiai ezüstérméhez most aranyat párosított. Tamás parádésan menetelt, hiszen az osztrák Puffert 1:0, 2:0, a francia Margaryant 1:0, 8:0, a török Yükselt 7:0, 4:0, a döntőben pedig az orosz Kurakot 1:0 3:0 arányban múlta felül, tehát egyetlen pillanatra sem szorították meg ellenfelei.

A magyarok közül Boros Dávid (55 kg) a bolgár Kosztadinovtól kapott ki a rajton, Kozák István (60 kg) az örmény Mikajeljantól, 74 kg-ban Korpási Bálint a grúz Datunasvilitől kapott ki, s a vigaszágon is vereséget szenvedett, 84 kg-ban Bácsi Péter előbb elhúzta az osztrák Wagner nótáját, majd kikapott az örmény Sahinjantól, 96 kg-ban Kiss Balázs már az első körben elbukott az orosz Melnjikovval szemben, Lám Bálint (120 kg) pedig egy hárommenetes küzdelemben maradt alul a német Popp ellen.

A szerbiai versenyzők közül Gazdag Krisztián (55 kg) a későbbi döntős azeri Alijev ellen veszített a rajton, a vigaszágon pedig a török Ücüncü győzte le. 60 kg-ban Frísz Krisztiánt a grúz Laski ütötte ki az elején, Aleksandar Maksimović (66 kg) a rajton nyert a román Carpen ellen, de utána kikapott az azeri Alijevtől, 74 kg-ban az újonc (és még junior) Nemes Viktor a későbbi bronzérmes horvát Starčevićtól szenvedett vereséget, Dejan Franjković (96 kg) a későbbi döntős bolgár Metodievtől kapott ki az első körben, a vigaszágon pedig a francia Noumonvitól.

Európa-bajnokok, kötöttfogás, 55 kg: Elbek Tazhjieu (fehérorosz). 60 kg: Ivo Angelov (bolgár). 66 kg: Lőrincz Tamás (magyar). 74 kg: Roman Vlaszov (orosz). 84 kg: Alekszej Misin (orosz). 96 kg: Artur Aleksanjan (örmény). 120 kg: Riza Kayaalp (török).