2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS

Az új szabályok máris sikert arattak

A Szabadkán megtartott országos kötöttfogású felnőtt-birkózóbajnokságon a Proleter a legsikeresebb

A szokásosnál valamivel nagyobb érdeklődés övezte az idei országos kötöttfogású felnőtt-birkózóbajnokságot (amely egyes számítások szerint immár a 83. ilyen az országban), hiszen a FILA közelmúltban meghozott új szabályai szerint zajlottak már, amelyekkel kapcsolatban tömören úgy lehet fogalmazni, hogy pillanatok alatt nagy sikert arattak a nézőknél, hiszen általuk a küzdelmek dinamikusabbak lettek, a versenyzők állóhelyzetből is kezdeményeztek, sok pont volt, és bizony kétvállas győzelemből is láthattunk eleget.

A szabadkai sétaerdei sportcsarnokban 21 klub (C. zvezda, Partizan, belgrádi Radnički, N. Ranković, Proleter, Zenta, Novi Sad, zombori Radnički, Potisje, Kupuszina, Ljubomir Ivanović Gedža, kragujevaci Radnički, Kragujevac, Mladost, Fruškogorac, Sremac, Vitez, Soko, Bácska, Omladinac, Spartacus) mintegy 90 versenyzője viaskodott a szőnyegen, s végül a legsikeresebbnek a nagybecskereki Proleter birkózói bizonyultak három arany- és két bronzéremmel. A vajdasági csapatok közül a házigazda Spartacus és a Zenta bizonyult a legsikeresebbnek, de kellemes meglepetésként megemlíthető a Kupuszina bronzérme is.

Visszatérve az új szabályokra: a meccsek maximum két menetig tartanak, amely menetek 3-3 percesek állóhelyzetben. Amennyiben 35-40 másodpercig nem történik semmi, úgy a szőnyegbíró meginti az egyik versenyzőt, két intés parterre-helyzetet eredményez. Amennyiben egy versenyző 5 pontos dobást hajt végre, azonnal nyert, de két, egymás után elvégzett 3 pontos dobás is véget vet a küzdelemnek, csakúgy mint a technikai pontokban a 7:0. Az újítások közé tartozik az is, hogy a versenyzők magukkal viszik az első menetben szerzett pontokat, tehát vége a taktikázásnak, akció nélkül immár nem lehet nyerni.

– Nem új szabályok ezek… Az a baj, hogy meg sem kellett volna őket szüntetni – mondta csendben Szabó Palóc Nándor, aki aztán igazán tudja, mi volt a múltban, hiszen országos bajnokságokon összesen 18 érmet szerzett, ebből 11 volt az arany. S valóban, a versenyzők mintha máris alkalmazkodtak volna az új regulákhoz, mert sok kapcsolást, kontaktust, dobást és tusgyőzelmet láttunk, csak az volt az érzés, hogy a bírók nem adaptálódtak még az újhoz, mert sok bizonytalan és helyenként téves döntést hoztak, és az új szabályok értelmezésével is bajban volt némelyikük. Az egyik leglátványosabb baki azonban nem ezért született, hanem megítélés miatt, mert a bajnokság talán legizgalmasabb és legnívósabb összecsapásán, nagyon úgy tűnik, megkárosították Nemes Mátét. Ő a 66 kg-os döntőben a tapasztalt és az ország egyik legjobbjának tartott Davor Štefanekkel találkozott, de a fiatal zentai titán nem ijedt meg trófeás ellenfelétől, s egy pillanatban klasszikus 3 pontos csípődobást hajtott végre riválisával szemben, ám a bírók csak 1 ponttal jutalmazták produkcióját, s így végül a Proleterben birkózó szabadkainak ítélték a győzelmet. Hasonlóan nagy küzdelem alakult ki a 84 kg-os fináléban is, ahol a címvédő újvidéki Marko Mičinović fergetegesen kezdett a belgrádi Dragutin Dukić ellen, de a végére teljesen kifújta magát, a fővárosi nagy szíve pedig vitte őt tovább, s végül szoros csatában nyert. A többi döntőben nem voltak ekkora küzdelmek, a legmagabiztosabban pedig a szintén a Proleter színeiben versenyző zentai Frísz Krisztián nyert, akinek továbbra sincs méltó ellenfele az országban.

Dobogósok, 55 kg (11 résztvevő): 1. Nikola Marković (Proleter), 2. Danijel Špoljarić (zombori Radnički), 3. Ognjen Dončić (Kupuszina), Živica Ostojić (Proleter). 60 kg (12): 1. Frísz Krisztián (Proleter), 2. Dragan Dešić (belgrádi Radnički), 3. Fejsztámer Dániel (Potisje), Nagy Tamás (Zenta). 66 kg (12): 1. Davor Štefanek (Proleter), 2. Nemes Máté (Zenta), 3. Vass Tamás (Zenta), Milan Marić (zombori Radnički). 74 kg (13): 1. Aleksandar Maksimović (Partizan), 2. Balázs Lehel (Spartacus), 3. Nemes Viktor (Zenta), Marko Štiklica (Proleter). 84 kg (14): 1. Dragutin Dukić (belgrádi Radnički), 2. Marko Mičinović (Novi Sad), 3. Miloš Pitulić (Lj. I. Gedža), Aleksandar Šefer (Zenta). 96 kg (16): 1. Dejan Franjković (Spartacus), 2. Vujadin Bosnić (Spartacus), 3. Varga Zoltán (Spartacus), Sulyok Csaba (Potisje). 120 kg (12): 1. Nemanja Pavlović (Novi Sad), 2. Branko Živanović (Partizan), 3. Bűn Roland (Spartacus), Nemanja Bjedov (Partizan).

Csapatban: 1. Proleter 29, 2. Spartacus 24, 3. Partizan 19, 4. Zenta 17, 5. Novi Sad és Radnički (B) 12, 7. Radnički (Z) 8, 8. Potisje 8, 9. Kupuszina 4, 10. Lj. I. Gedža 3, 11. Radnički (K), Kragujevac, Mladost és Fruškogorac 1 pont.