2024. július 30., kedd

Egy délvidéki magyar világbajnok

Beszélgetés Rácz Lászlóval, a szegedi SZEOL labdarúgójával

Az alábbi interjúval egy „adósságot” szeretnénk törleszteni. Arról ugyan mi is beszámoltunk, hogy június elején a kárpátaljai magyar válogatott sikerével ért véget a Független Labdarúgó-szervezetek (Conifa) által megrendezett londoni világbajnokság, afelett azonban elsiklottunk, hogy a győztes csapatnak volt egy vajdasági származású tagja is. Márpedig ez így volt, a jelenleg a NB III.-as szegedi SZEOL-ban futballozó Rácz László ugyanis aktív részese volt a kárpátaljaiak nagy sikerének. A 23 éves törökkanizsai játékossal a 4:1-es hazai győzelemmel záruló SZEOL–Makó bajnoki után beszélgettünk.

Azon kevesek közé tartozol, akik magyarként elmondhatják magukról, hogy világbajnokok labdarúgásban. Persze nem profi szinten, de akkor is. Milyen érzés?

Még belegondolni is nagyon furcsa. A mai napig sem fogtam fel igazán, hogy mit is értünk el Londonban. Nagyon boldog vagyok.

Bánáti gyerekként hogyan kerültél képbe a kárpátaljai magyar válogatottnál?

Vannak kárpátaljai felmenőim, ebből kifolyólag keresett meg Sándor István szövetségi kapitány, én pedig boldogan mondtam igent a felkérésre. Egyébként hirtelen jött az egész, hiszen a vb előtt másfél héttel tudtuk meg, hogy indulhatunk a tornán, mivel Felvidék az utolsó pillanatban lemondta

a részvételt, és minket kértek fel helyettük. A meghívás miatt egyébként már nem is tudtam részt venni a SZEOL utolsó bajnokiján, nagy hálával tartozom ezért Sziha Zsolt vezetőedzőnek, aki nemcsak hogy elengedett Londonba, de még bátorított is, hogy éljek a kínálkozó lehetősséggel.

Mennyire ismerted a csapattársaidat, volt-e egyáltalán valamilyen összetartásotok a világbajnokság kezdete előtt?

Az időszűke miatt gyakorlatilag a repülőtéren ismertük meg egymást, de azután a pályán egy igazi csapattá kovácsolódtunk össze, melynek tagjai a végsőkig küzdöttek egymásért. A torna előtt sokan azt jósolták, hogy a csoportkört sem éljük túl, mi azonban, akárcsak a dánok a ’92-es Európa-bajnokságon, beugróként megnyertük a versenyt.

Az NB III.-hoz viszonyítva milyen színvonalú volt a Conifa vb-je?

Szerencsére volt időm megtapasztalni a londoni világbajnokság légkörét és színvonalát is, hiszen belső védőként végigjátszottam az összes mérkőzésünket. A csoportküzdelmek során nagyjából a magyar III. osztály színvonalának megfelelő meccseket játszottunk, az egyenes kieséses szakasz irama azonban már az NB II.-höz hasonlított. Az ellenfeleknél több olyan játékos is szerepelt, akik pályafutásuk során megfordultak a Serie A-ban is.

A fotók és rövid videók alapján látni lehetett, hogy sok kinn élő magyar látogatott ki a székely és a kárpátaljai válogatott meccseire. Hogy érezted, a Székelyföld elleni elődöntőben kinek szurkoltak inkább a magyar nézők?

A torna előtt Magyarországon a sajtó szinte csak a székely csapattal foglalkozott, ebből kifolyólag az ő találkozóikon több volt a magyar drukker, de azért a mi mérkőzéseinkre is egyre több szurkoló látogatott ki. A 4:2-es sikerünkkel záruló elődöntőben inkább a Székelyföldnek szurkoltak a magyarok, de a mérkőzés után már az erdélyiekkel közösen énekeltük a Himnuszt a szurkolók előtt. Az egy felejthetetlen élmény, még most is libabőrös vagyok, ha visszaidézem azokat a pillanatokat.

Le tudnád-e írni azt a pillanatot, amikor a londoni fináléban kapusotok, Fejér Béla kivédte a mindent eldöntő tizenegyest?

Őszintén szólva nem. Az egy olyan érzés volt, amit nem tudok szavakba önteni. Arra emlékszem, hogy a hárított büntető után én is rohantam oda Bélához, de akkor már özönlöttek a pályára a magyar szurkolók is, sokan ugráltak, énekeltek, de volt olyan is, aki sírt örömében. Felemelő érzés volt mindezt átélni London kellős közepén.

A Conifa vb-címe után milyen célokat tűztél ki magad elé válogatottszinten?

Ez volt az első alkalom, hogy megmutathattam magam nemzetközi színtéren, és remélem, hogy a kárpátaljai válogatott vezetői elégedettek voltak velem. Jövőre Nizzában rendezik meg a Conifa Európa-bajnokságát, nagyon bízom benne, hogy ott is számítanak majd rám. Egyébként korábban kaptam behívót a délvidéki válogatottba is, akkor azonban sajnos különféle okok miatt nem tudtam pályára lépni.

Klubcsapatoddal jól kezdtétek az idényt, az első három bajnokitokat ugyanis megnyertétek. A SZEOL vezetősége milyen célokat tűzött ki az új szezonban a csapat elé?

Az előző idényben ötödikek lettünk, az idén viszont mindenképpen szeretnénk előrébb végezni, és nagyon bízunk a dobogós helyezésben. Az NB III. középcsoportjában nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, és gyakorlatilag minden összecsapás háromesélyes. A bajnokság végén nagyon örülnék, ha összejönne ismét a feljutás, a szegedi emberek ugyanis vevők a jó futballra, és megérdemelnének egy II. ligás helyi csapatot.

Melyek a labdarúgással kapcsolatos további terveid?

Szeretnék a lehető legmagasabb szinten futballozni. Jó volna ismét az NB II.-ben szerepelni, és újból megtapasztalni azt, hogy milyen is 1500 néző előtt játszani a hazai meccseinket. Remélem, még messze van a pályafutásom vége, de már most készülök az azt követő időszakra, hiszen szeretnék majd a fociban dolgozni, és ehhez már most megszereztem az edzői C licencet.