2024. július 20., szombat
MAGYAR LABDARÚGÁS

Nagy előny, nagy gondok

Habár finoman szólva sincs csúcsformában, továbbra is hatalmas, 14 pontos előnnyel vezeti a bajnokságot a Ferencváros. Az európai ligákat figyelve megállapítható, hogy csak a walesi The New Saints és a Napoli helyzete kényelmesebb a zöld-fehéreknél: a walesi listavezető 17, a nápolyi csapat pedig 15 ponttal vezeti hazája bajnokságát. Bár cseppet sem vár könnyű találkozó Debrecenben a címvédőre, ilyen körülmények között érthető, hogy Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző gondolatai immár a közelgő Európa-liga-nyolcaddöntő, valamint a távozott, illetve sérült játékosok pótlása körül járnak. A második számú kontinentális kupaküzdelemben a magyar bajnok ellenfele a holnapi sorsolás után válik ismertté. „Azt preferálnám, ha hazai pályán játszanánk az első mérkőzést az El-nyolcaddöntőben, de mivel kiemeltek leszünk, a visszavágót rendezzük mi. Bárkit is kapjunk ellenfélnek, a lényeg az, hogy milyen állapotban leszünk a mérkőzések előtt. Elveszítettük Laidounit. Hogyan is tarthattuk volna meg? Az Union Berlin a Bayern Münchennel harcol a Bundesliga élén. Bešić súlyosan megsérült. Már átesett a műtéten Innsbruckban, az év végéig nem játszhat, továbbá Nguyenre és Owusura sem számíthatunk. Ezért azt mondom, a sorsolás előtt korai az esélyeinkről beszélni” – mondta Csercseszov.

A vasárnapi, bajnoki ellenfél mellett sem mehetünk el szó nélkül. A 2023-as naptári évet figyelembe véve a Loki a legjobb formában lévő magyar csapat. Négy bajnokin tíz pontot gyűjtött be, és a nem olyan rég a táblázat utolsó harmadában szerénykedő csapat immár európai kupaszereplésről álmodik. A Debrecennel ellentétes utat jár be a Zalaegerszeg, amely a bajnokság őszi szakaszát a negyedik helyen zárta, azóta azonban három pozíciót is hátracsúszott, és a tavaszi idényben eddig megszerzett két pont igencsak sovány teljesítménynek számít. Még nagyobb gondot okoz a góllövés, hiszen az utolsó öt bajnokin a zalaiak mindössze egy gólt szereztek. Az elmúlt hétvégén a sereghajtó Vasas ellen ráadásul még büntetőből sem tudtak eredményesek lenni. Ricardo Moniz vezetőedző a kihagyott büntetővel és csapata helyzetével kapcsolatban is kifejtette gondolatait: „A büntetőről annyit mondanék, hogy óriási fegyelmezetlenség következtében maradt ki a hatalmas lehetőség. Nem az a játékos végezte el, akinek kellett volna. Ugyanis az egyébként jól futballozó Németh Dánielre várt volna a feladat, nem Mocsi Attilára. A fiatal és tehetségesnek tartott csatár megérdemelte volna, hogy teljesítményére góllal tegye fel a koronát. Csalódott vagyok, de azért látható a fejlődés, még akkor is, ha idén még nem nyertünk bajnokit. Korábban is jeleztem már, hogy bár jól játszunk, a pálya támadó harmadában nem vagyunk elég pontosak, ráadásul a kreativitás is hiányzik.”

Szombaton az a Fehérvár látogat el Zalaegerszegre, amely hasonlóan rosszul indította a tavaszi idényt. Dárdai Pálék is csak két pontot gyűjtöttek az idei négy bajnokin. Adott tehát a lehetőség mindkét csapat előtt, egy esetleges győzelemmel elkezdjék a gödörből való kikecmergést.

Nem sokra megy a Vasas Uram János hálóőr bravúrjaival, azok csak arra elegendők, hogy a csapat ne kapjon ki. Márpedig a sereghajtó gárda az álmoskönyvek szerint pusztán döntetlenekkel aligha tudja kivívni az élvonalban való maradást. Ennek érdekében tett lépést a klub, amikor kedden leigazolta Urblik Józsefet, a Puskás Akadémia 26 éves középpályását, aki tagja volt a szlovák U17-es és U21-es válogatottnak, majd a közelmúltban a magyar állampolgárságot is megszerezte. „Nagyon izgatott vagyok, hiszen rendkívül sokáig tartott a magyar állampolgárság megszerzése, és már vártam, hogy csatlakozhassak a csapathoz. Örülök, hogy rendeződött a papírmunka, és végre itt vagyok, most már csak a futballra koncentrálok. Bízom benne, hogy tudok segíteni a csapatnak. Mivel középpályás vagyok, ezért támadásban és védekezésben is szeretnék hozzátenni a csapat játékához. NB I.-es csapattól érkeztem, így ismerem a közeget és a klubot is, tudom, milyen jó játékosok alkotják ezt az együttest. Az elmúlt időben – amióta szóba került az Angyalföldre igazolásom – kiemelt figyelemmel követtem a Vasast. Egyértelműen nem oda való ez a klub, ahol jelenleg a tabellán áll. Nagyon bízom benne, hogy együttes erővel a héten elmozdul a csapat az utolsó helyről, és megindulunk felfelé a tabellán” – nyilatkozta a játékos.

A Vasas Urblik Józsefet igazolta le a bennmaradás érdekében

A Vasas Urblik Józsefet igazolta le a bennmaradás érdekében

Az elmozdulás azonban nem lesz könnyű. Már csak azért sem, mert a szombati ellenfél a dobogó harmadik fokán álló Kisvárda lesz.
Érdekesnek ígérkezik a péntek esti Mezőkövesd–Honvéd összecsapás is. A kispestiek az utóbbi időben sokgólos mérkőzéseket vívnak, a Mezőköved pedig az elmúlt hetekben egyre inkább formába lendült. Mivel a fővárosiaknak égető szükségük van a pontokra, minden adott egy nyílt sisakos találkozóra.

A hétvége programja, péntek: Mezőkövesd–Honvéd (20 óra). Szombat: Zalaegerszeg–Fehérvár (14.30), Puskás Akadémia–Paks (17), Vasas–Kisvárda (19.30). Vasárnap: Kecskemét–Újpest (14), Debrecen–Ferencváros (16.30).

Nyitókép: A Vasas Urblik Józsefet igazolta le a bennmaradás érdekében