2024. július 20., szombat
MAGYAR LABDARÚGÁS

Ifjú reménységek

Végéhez közelednek a küzdelmek a magyar kupában. A héten már a negyeddöntő párharcait rendezik meg, és a lapzártáig véget ért mezőkövesdi találkozón a Zalaegerszeg harcolta ki az elődöntőt. Ismét bebizonyosodott, hogy a magyar labdarúgásban a statisztikából és az aktuális formából nem lehet következtetéseket levonni, ugyanis hiába szerzett a tavaszi idényben kétszer annyi pontot a Mezőkövesd, mint a zalai vendége, a mérkőzésen tíz percet leszámítva végig a vendégcsapat akarata dominált. Kezdettől fogva látszott, hogy a hazaiaknak nem tetszik a vendégek egész pályás letámadása, Bojan Stanković pedig egy tetszetős akció után a vezetést is megszerezte a zalaiaknak. A kövesdiek csak a második félidő közepén tértek magukhoz. Molnár Gábor egyenlítését követően néhány percig úgy tűnt, akár fordítani is tudnak, ám a vendégek gyorsan összeszedték magukat. Tajti Mihály találatával ismét náluk volt az előny, majd a hajrában Eduvie Ikoba és Huszti András kiütésessé tették a Zalaegerszeg győzelmét. Ricardo Moniz, a vendégcsapat vezetőedzője így értékelte az összecsapást: „Igen régen jutott elődöntőbe a Zalaegerszeg a kupában. Meglepett, hogy a Mezőkövesd öt helyen is változtatott a szokásos kezdőjén, de játszottuk a saját futballunkat, magasan presszingeltünk, domináltunk az elejétől, ennek eredménye volt a vezetés megszerzése. Aztán sajnos kicsit visszaestünk, nem nyomtunk eléggé, visszaszorultunk, és ez veszélyes helyzetet teremtett, jött is az egyenlítés. Nagyon örülök viszont, hogy Tajti remekel az új szerepében, most is két játékost cselezett ki, betört, gólt lőtt. Aztán Ikoba és Huszti is betalált. Fantasztikus játék volt. Voltak, akik már kétségbe vonták a csapat képességeit, de mi sosem vesztettük el a hitünket a filozófiánkban, hogy magasan letámadunk, és fiatal magyar labdarúgókkal játszunk, akik az egész magyar futballnak reményt adnak.”

Tegnap este az is eldőlt, hogy a Budafok egyedüli nem élvonalbeli csapatként ott lehet-e a kupa elődöntőjében, és hogy a kiesőjelölt Vasas ki tudja-e harcolni a továbbjutást a Paks otthonában. Mára is maradt egy találkozó, amelyen a Debrecen a Puskás Akadémiát fogadja.

A Mezőkövesdnek nem marad sok ideje a sebeit nyalogatni, pénteken ugyanis a Groupama Arénában van jelenése. A közelmúltban már sikerült megtréfálniuk a címvédőt saját otthonában, ráadásul a Ferencvárosban egyre több a sérült játékos, és a Debrecen elleni találkozót Samy Mmaee és Pászka Lóránd sem tudta befejezni. Közben megszólalt Tokmac Nguen, aki bevallotta, maga is hibás abban, hogy elhúzódik a felépülése: „Nem vagyok panaszkodós típus, végzem a munkám, ameddig bírom. Éreztem, hogy van benne kockázat, de mit tegyek, ha egyszer annyira szeretek futballozni…?! Nem vagyok hozzászokva ahhoz, hogy az oldalvonalon kívülről nézzem a meccseket, de most már tudom, bölcsebb lett volna előbb jelezni a fájdalmat. Tisztában vagyok a felelősségemmel, de ilyen az egyéniségem: összeszorított fogakkal is teszem a dolgomat, bízva abban, hogy a fájdalom elmúlik, és minden rendbe jön.”

Újpesten pedig még mindig a Kecskeméten elveszített két pont miatt bánkódnak, ugyanakkor Miloš Kruščić vezetőedző azt is elismerte, nem volt teljesen érdemtelen a Kecskemét pontmentése: „Nagyon nyomtak a kecskemétiek, megérdemelten rúgták be a második gólt is. A döntetlen Kecskeméten nem rossz eredmény, de közel voltunk a három ponthoz, már úgy éreztük, megvan. Nagyon kellett volna, hogy levegőhöz jussunk, hiszen a túlélésért küzdünk. Reméljük, legközelebb szerencsénk lesz, de az egy pont is pont.” A liláknak vasárnap hazai pályán a Debrecen ellen lehet majd javítaniuk. A hajdúságiakat eléggé lehangolhatta a Ferencváros elleni bajnoki, ám kedvük és formájuk visszaállításához nagy segítséget nyújtana a Puskás Akadémia kupából való búcsúztatásán túl az Újpest legyőzése is.

Ha már a felcsúti csapat szóba került, megjegyzendő, hogy vasárnap a kiesőhelyen álló Honvédhez látogat. A történelmi előzmények miatt eleve nem jó a kapcsolat a két klub között, és ha ehhez hozzáadjuk, hogy a vendéglátónak a bennmaradáshoz, a vendégeknek pedig a dobogós helyekhez van égető szükségük a pontokra, borítékolhatjuk, hogy parázs meccset láthatunk majd.

Az év végi éremosztást meghatározhatja a Kisvárda–Kecskemét mérkőzés kimenetele is. Jelenlegi állás szerint ugyanis a harmadik helyezett a másodikat fogadja, így a forduló rangadójának is tekinthetjük.

A hétvége programja, péntek: Ferencváros–Mezőkövesd (20.15). Szombat: Kisvárda–Kecskemét (14.15), Paks–Zalaegerszeg (17.45), Fehérvár–Vasas (20.15). Vasárnap: Honvéd–Puskás Akadémia (15), Újpest–Debrecen (18.30).