2024. július 29., hétfő

Önbizalom-növelés hét góllal

Az Újpest után a Ferencváros is kiütötte a Diósgyőrt, amely két meccsen 12 gólt kapott

Egy hete azt írtuk a Diósgyőr kiütéses újpesti veresége után, hogy Fernando Fernández edző nagyon bizakodó a jövőt illetően, és ugyan véget ért egy nyolc mérkőzés óta tartó veretlenségi széria, de azon dolgoznak, hogy újabb pozitív sorozatot építsenek. A Fradi elleni bajnoki előtt ezt megfejelte még azzal a kijelentéssel: „A Ferencváros ellen is ugyanúgy lehet három pontot szerezni, mint más csapatok ellen. Minden héten úgy készülünk, hogy hétvégén reális esélyünk legyen a győzelemre, azért utazunk Budapestre, hogy nyerjünk.”

Nem sikerült, sőt, története egyik legsúlyosabb vereségébe szaladt bele a DTVK, amely végül 7:0-ra kikapott a Groupama Arénában. A gólok sorozatát az uruguayi Fernando Gorriarán nyitotta meg a 27. percben, és kicsit szégyenkezhetett is, hogy csak egyszer talált be, utána ugyanis Varga Roland, a fehérorosz Mikalaj Szihnyevics, illetve a csereként beállt Davide Lanzafame is duplázni tudott. Az olasz csatár ráadásul szerzett egy gyönyörű ollózós gólt is, amelyet les miatt – tévesen – nem adott meg a játékvezető.

Úgy gondolom, a Diósgyőr nem érdemelt ennyi gólt, nem is tudom, mi történhetett az ellenféllel. Nagyon fontosnak tartom, hogy legyen konkurenciaharc a csapaton belül, ezért lehetett az, hogy 5:0 és 6:0 után is gólt, gólokat akartunk lőni. Úgy érzem, hogy ezzel a győzelemmel önbizalmat nyertünk, ez a három pont és a hét gól nagyon fontos volt a szurkolók számára is” – nyilatkozta Szerhij Rebrov, a Fradi edzője. Fernando kínosan mosolyogva csak annyit közölt: „Sajnos ez lett a vége.”

A Diósgyőr az elmúlt két fordulóban összesen 12 gólt kapott, és egyet sem szerzett. Tétmérkőzésen legutóbb tíz éve, 2009-ben, a Nyíregyháza elleni hazai ligakupa-mérkőzésen szenvedett 7:0-s vereséget, az volt a később bundabotrányba keveredett Aczél Zoltán edző utolsó meccse a diósgyőri kispadon.

Ami a folytatást illeti, a Fradi az MTK otthonába látogat, és az örökrangadó házigazdájának nagyon össze kell kapnia magát, ha pontot, pontokat szeretne szerezni. Tavasszal ugyanis az öt mérkőzésből mindössze egyszer győzött, még február 9-én Mezőkövesden 3:2-re, három vereség mellett egy döntetlen van még a pozitív oldalon: a hétvégén Újpesten ért el gól nélküli döntetlent.

A Diósgyőr fontos mérkőzés előtt áll, a három ponttal előtte található Puskás Akadémiát fogadja, amely ellen 2016 áprilisában győzött legutóbb pályaválasztóként. Az akkori 2:1 óta a felek négyszer találkoztak ebben a felállásban, a felcsútiak 2018 áprilisában a magyar kupában (3:0) és a bajnokságban (1:0) is győztek, emellett van még két 2:2-es döntetlen 2017 augusztusából és tavaly júliusból.

A Vidi, ha nehezen is, de hozta a Kisvárda elleni hazai mérkőzését, a 2:1-es sikerhez hátrányból kellett fordítani. A címvédő fehérváriak ezzel megszakították a rivális hétmérkőzéses veretlenségi sorozatát, és tartják a hatlépésnyi/hatpontnyi távolságot a Fradi mögött. Szombaton Paksra utaznak, ahol legutóbb november 3-án 4:0-s győzelmet arattak.

A sereghajtó Haladás november 10-e óta először nyert az élvonalban, a szombathelyiek meglepetésre idegenben verték 3:1-re a Honvédot. A hátrányuk azonban még így is tizenegy pont a bennmaradást jelentő 10. helytől, szombaton otthon az Újpest ellen tehetnének még egy lépést előre. Amennyiben a lila-fehérek kikapnának, a Honvéd vagy a Debrecen is felléphetne a harmadik helyre: előbbi Kisvárdán játszik, utóbbi a Mezőkövesdet fogadja.

A 24. forduló programja

Március 9., szombat: Debrecen–Mezőkövesd (17 óra), Diósgyőr–Puskás Akadémia (17 óra), Haladás–Újpest (17 óra), Kisvárda–Honvéd (17 óra), Paks–Vidi (17 óra), MTK–Ferencváros (19.30).