2024. július 29., hétfő
EURÓPAI KUPAPOROND

Angol és spanyol házi rangadók Európában

Andrew Cole, a United és Éric Abidal, a Barcelona képviselői kezet ráznak a sorsolás után (Fotó: Beta/AP)

Andrew Cole, a United és Éric Abidal, a Barcelona képviselői kezet ráznak a sorsolás után (Fotó: Beta/AP)

Ma délben kisorsolták a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének párosításait. Az eseményt a svájci Nyonban rendezték meg. A sorsolásnál az Inter egykori kapusa, a brazil Júlio César segédkezett. A legjobb nyolc közé hosszú idő után újra négy angol csapat jutott be. A szigetországiakon kívül egy holland, egy olasz, egy portugál s egy spanyol gárda kvalifikálta magát. A slágermeccsnek az MU–Barcelona ígérkezik, ugyanakkor lesz angol rangadó is, hiszen a Tottenham és a City a bajnoki küzdelmek után a BL-ben is csatázik egyet. További fejlemény, hogy az elődöntők párosításait is kihúzták. A Tottenham–City győztese az Ajax–Juventus, az MU–Barcelona mérkőzés nyertese pedig a Liverpool–Porto párharc továbbjutójával mérkőzik a döntőbe jutásért.

A negyeddöntő első fordulóját április 9-én és 10-én, a visszavágókat egy héttel később, április 16-án és 17-én játsszák. Az elődöntő meccseire április 30-án és május 1-jén, valamint május 7-én és 8-án kerül sor. A finálét idén Madridban, a Wanda Metropolitanóban tartják június elsején.

BL, a negyeddöntő párosítása: Ajax (holland)–Juventus (olasz), Liverpool (angol)–FC Porto (portugál), Tottenham (angol)–Manchester City (angol), Manchester United (angol)–Barcelona (spanyol).

EURÓPA-LIGA

Luka Jović továbblőtte a Frankfurtot az Inter ellen, a Chelsea átgázolt a Dinamo Kijeven az Európa-liga nyolcaddöntőjében. A legnagyobb meglepetést a Slavia Praha okozta, amely a 2:2-es első mérkőzés után hosszabbításban, a 119. percben ütötte ki a rekordbajnok spanyol Sevillát. Az Arsenal már-már megszokott módon, egy pocsék odavágó után állt fel a padlóról a francia Rennes ellen, s 3:0-s hazai teljesítményével a legjobb nyolc közé jutott. Egy órával a BL-sorsolás után a második számú európai kupaporond negyeddöntőit is kihúzták a kalapokból. A ceremónia sztárvendége Pierre van Hooijdonk, korábbi holland válogatott labdarúgó volt, aki a Feyenoord játékosaként a 2001–2002-es szezonban elhódította az UEFA-kupát. Spanyol házi derbit a Villareal és a Valencia játszhat, a legérdekesebb párharcnak a Napoli–Arsenal ígérkezik. Akárcsak a BL-ben, itt is kialakultak az ágak, eszerint a Napoli–Arsenal nyertese biztosan spanyol ellenfelet kap, Luka Jovićék pedig vagy a cseh Slavia Prahával vagy a londoni Kékekkel harcolnak a fináléért.

A negyeddöntő első mérkőzéseit április 11-én, a visszavágókat 18-án rendezik meg. Az elődöntő felvonásaira május 2-án és 9-én kerül sor, a finálét pedig május 29-én, Bakuban az Olimpiai Stadionban tartják meg.

El, a negyeddöntő párosítása: Napoli (olasz)–Arsenal (angol), Villarreal (spanyol)–Valencia (spanyol)

Benfica (portugál)–Eintracht Franckfurt (német), Slavia Praha (cseh)–Chelsea (angol).