2024. július 29., hétfő
NŐI LABDARÚGÁS

Sorra dőlnek a nézőcsúcsok

A 2019-es esztendő eddig csupa jó dolgot hozott a rohamléptekkel fejlődő női labdarúgás számára. Januárban a baszkföldi Bilbaóban 48 121 néző látogatott ki az Athletic–Atlético Madrid spanyol kupameccsre, ami akkor rekordnak számított Spanyolországban, hiszen addig abban a térségben még sohasem voltak annyian egy női labdarúgó-mérkőzésen. Március 17-én azután már újabb rekord született az Ibériai-félszigeten, a madridi Atlético és a Barcelona női csapata által vívott rangadóra ugyanis teljesen megtelt a Wanda Metropolitano, a helyszínen több mint hatvanezren látták a vendégcsapat 2:0-s győzelmét, amellyel a katalán hölgyek életben tartották bajnoki reményeiket. A 60 739 néző egyben világcsúcsot is jelentett, a női futball történetében ugyanis még sohasem volt kinn ennyi szurkoló egy bajnoki mérkőzésen. Az előző rekordot a mexikói pontvadászat rájátszásának tavalyi döntője, a Monterrey–Tigres összecsapás tartotta, melyet 51 000 néző előtt játszottak le.

A madridi csúcsdöntés után pár nappal az olasz női Serie A-ban is megdőlt az addigi 14 000-es nézőcsúcs, az éllovas Juventus csapata ugyanis a férfigárda mérkőzéseinek is otthont adó Allianz Stadionban 39 027 néző előtt fogadta a második helyen tanyázó Fiorentina együttesét.

A labdarúgás őshazájának számító Angliában tavaly a női FA-kupa döntőjére több mint 45 000-en váltottak jegyet, bár egyes források szerint a ködös Albionban nem a 2018-as Chelsea–Arsenal kupadöntő, hanem egy 1920-ban lejátszott női focimeccs a csúcstartó, melyre állítólag 53 000-en voltak kíváncsiak a liverpooli Goodison Parkban.

A női szakág történetében az 1999-es világbajnokság döntője, az Egyesült Államok–Kína összecsapás az abszolút csúcstartó, melyet a helyszínen, a pasadenai Rose Bowl Stadionban 90 185 néző látott. Az európai kontinensen eddig két olyan női válogatottmérkőzés volt, melyre több mint hetvenezren látogattak ki: a 2011-es vb-n a házigazda németek Kanada elleni találkozójára 73 680 néző gyűlt össze a berlini Olimpiai Stadionban, egy év múlva pedig a londoni Wembley-ben az amerikai válogatott 80 203 néző előtt szerezte meg az olimpiai bajnoki címet.

Vidékünkön a női foci nem örvend ilyen népszerűségnek, így nálunk egyelőre szó sem lehet ekkora nézőszámokról, a női Bajnokok Ligája idei döntőjére azonban – melyet a budapesti Groupama Arénában rendeznek meg – szépen fogynak a jegyek, így szinte teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy a május 18-ai finálé lesz az eddigi leglátogatottabb magyarországi női futballmérkőzés.