2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS

Nikolić: Legjobb, ha a földön maradunk

Miért került a Legia remek formában levő csatára a szélre? Milyen játékerőt képviselnek a horvátok a világbajnokhoz képest? Tudta-e az NB I-ben a 10. helyen álló csapat játékosa, hogy a szurkolók internetes szavazásán, őt akarják a legtöbben a kezdőcsapatban látni?

Magyarország férfilabdarúgó-válogatottja remeknek mondható eredményt, 1:1-es döntetlent ért el a világsztárokkal teletűzdelt Horvátország ellen Budapesten, a Groupama Arénában, így kiváló hangulatban folytathatja a június-júliusi, franciaországi Európa-bajnokságra való felkészülést. A találkozó második félidejét a pályán töltő, hasznosan játszó, gólig azonban ezúttal sem jutó zentai származású csatár, Nemanja Nikolić és a védelem jobb oldalán bizonyító Fiola Attila értékelték a mérkőzést, illetve a felkészülés további programjáról nyilatkoztak, különösképpen a Németország elleni júniusi 5-i találkozóról.

Nemanja Nikolić szerint azon lesznek, hogy továbbjutást érő helyen zárjanak a csoportban, de most az a legfontosabb, hogy megfelelő ütemben haladjon a felkészülés (fotó: Molnár Edvárd)

Nemanja Nikolić szerint azon lesznek, hogy továbbjutást érő helyen zárjanak a csoportban, de most az a legfontosabb, hogy megfelelő ütemben haladjon a felkészülés (fotó: Molnár Edvárd)

A csatárnak rendkívül jó szezonja van klubjánál, a lengyel Ekstaklasában éllovas varsói Legiánál, 28 bajnokin 25-ször talált a kapuba és 7 gólpasszt jegyez – góljaival rekorder is lett, a Legiában korábban egyetlen játékos sem szerzett ennyi gólt egy bajnoki szezonban –, a kupában 5 meccsen ugyanennyi gólt szerzett, így jó néhány klubnál felfigyeltek a teljesítményére. A lengyel lapoknak nemrégiben azt nyilatkozta, hogy február végén nehéz döntést kellett meghoznia, hiszen kitűnő, sok pénzzel kecsegtető ajánlatot kapott, ám egyértelmű volt számára, hogy marad és folytatja a megkezdett munkát. Egyelőre elégedett Varsóban, de szavaiból az szűrhető le, hogy elképzelhető, hogy nyáron elhagyja Lengyelországot. A Horvátország elleni meccsen új szerepkörben próbálta ki Bernd Storck szövetségi kapitány, a középcsatár poszt helyett inkább a bal szélen játszatta Nikolićot, aki ugyan nem ott érzi legotthonosabban magát, de bárhová is teszi a mester, igyekszik mindig a legtöbbet kihozni magából.

Hogyan értékeli a Horvátország elleni hétvégi mérkőzést?

– Új poszton játszhattam. A meccsre való felkészülés során kellemeset beszélgettem a kapitány úrral, aki kifejtette, hogy talál nekem egy új helyet, amelyen jól érzem magam – Storck is tisztában van azzal, hogy a magyar válogatott játékstílusa más, mint a Legiáé. Azt mondta, szeretné minél inkább kihasználni a gyorsaságomat, a jó helyezkedésemet. Nagyon erős ellenfél ellen játszottunk, nem szabad elfelejteni, hogy világklasszis játékosok vannak a horvát válogatottban, szerintem a legjobb öt csapat közé tartoznak a világon. Erre a teljesítményre lehet építeni.

Valamivel több mint két hónap van az Eb kezdetéig. Reális elvárás a csoportból való továbbjutás?

– Merész elvárás, egyelőre a legjobb, ha a földön maradunk. Természetesen azon leszünk, hogy továbbjutást érő helyen zárjunk a csoportban, de most az a legfontosabb, hogy megfelelő ütemben haladjon a felkészülés, erre kell koncentrálnunk. Tovább kell tudatosítanunk, hogy bárki ellen képesek lehetünk kedvező eredményre, hiszen a norvégek és a horvátok ellen is megmutattuk, hogy kemény ellenfelekkel szemben is tudunk focizni.

Németország az aktuális világbajnok, a magyar válogatottaknak nem mindennap adatik meg a lehetőség, hogy a világ legjobb nemzeti csapata ellen játsszanak. Milyen érzésekkel várja azt a meccset?

– Örülök, hogy megmérkőzünk velük, de úgy gondolom, hogy a horvátok is ugyanazt a minőséget képviselik, mint a németek, ha a csapatok erősségét vizsgáljuk, hiszen náluk is igazi sztárok, pl. Real-, Barca- vagy Juve-játékosok szerepelnek. Jó alkalom az a mérkőzés is, hogy lássuk, hol tartunk, afféle finomhangolás lesz a torna előtt.

Fiola, a Puskás Akadémia jobbhátvédje csapata bajnoki 10. helyezésével ugyan nem lehet túlzottan elégedett, de az adatok szerint rajta igazán nem múlik a sikeresebb szereplés, hiszen a különféle statisztikák és elemzőrendszerek alapján posztján kimagaslik a NB I. mezőnyéből. A válogatottban sokáig a bő kerethez tartozó, de a bemutatkozásig az Eb-selejtezősorozat harmadik, Feröer szigetek elleni meccsén eljutó bekk egy gyors párbeszéd erejéig a rendelkezésünkre állt.

A mérkőzés előtti, kezdőcsapatok összeállítását felkínáló internetes szavazásokon rendre Önt választották be legtöbben a Horvátország elleni kezdő tizenegybe. Mit szól ehhez a népszerűséghez?

– Örülök, hogy így van, nem is hallottam erről. Próbálok mindig maximumot nyújtani, edzéseken és meccseken is, igyekszem nagyon, hogy minél tovább tagja lehessek ennek a csapatnak. Ez a gárda megérdemli, hogy ott legyen az Európa-bajnokságon, büszke vagyok, hogy részese voltam a kijutásnak. Teszem a dolgom továbbra is, és remélem, hogy minél hosszabb ideig hordhatom majd a címeres mezt.

Világklasszisok ellen kellett helytállnia Horvátország ellen, de még nevesebb futballisták alkotják a júniusi ellenfél Németország válogatottját. Mire számít a világbajnok ellen?

– A horvátok elleni találkozó egy állomás volt, az Eb előtt lesz még két meccsünk, az egyiken biztosan Németország lesz az ellenfelünk, a másik rivális még kérdéses. A horvátok ellen kicsit megilletődötten kezdtünk, túlzottan tiszteltük őket – ebből sokat tanulhatunk –, a második félidőben viszont olykor föléjük is kerekedtünk, és megérdemelten értünk el döntetlent ellenük. Rendkívüli öröm számomra, hogy idáig eljuthattam, hiszen az ilyen klasszisokat régebben csak a tévében láthattam, most meg ellenük léphetek pályára. Erős ellenfelekkel szemben kívánt bennünket a kapitány kipróbálni, mondta is, hogy direkt az osztrákok elleni csoportmeccsre készülünk, hiszen egy jó eredmény az első fordulóban óriási lökést adhat a csapatnak, és a továbbjutásunkat is nagyban elősegítené.