2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS

„Bebizonyítottuk, hogy a Fradit is le tudjuk győzni”

Hogyan illeszkedett be Debrecenben Takács Tamás? Miként élte meg élete első piros lapját, majd a Fradi elleni duplázást? Miért került a következő meccsen a kispadra? Mit jelent számára a növekvő népszerűség? Hogyan marad fitt abban az irgalmatlan tempóban, amit az egymást követő hétvégi és hétközi fordulók, illetve a kupaszereplés jelent?

A hajdújárási Takács Tamással nemrégiben közöltünk interjút, akkor a Diósgyőrből a téli átigazolási szezonban a Debrecenbe igazolt játékos remek bemutatkozásáról beszéltünk. Azóta is zajlik az élet a 25 esztendős, 196 centiméteres csatár körül: a Nyíregyháza elleni mesterhármast és a Puskás Akadémia elleni találatot követően a Vasas ellen kiállították, eltiltását letöltve azonban a bajnoki címet éppen ellenük – az MTK vereségének köszönhetően – megszerző Ferencváros ellen duplázott, a Videoton elleni bajnokin viszont csak csereként számolt vele Kondás Elemér vezetőedző. A bajnokságban a Fradi elleni 2:1-es győzelem biztató a szerdai kupavisszavágó előtt. A zöld-fehérek elleni találkozó előtt azonban még fontos bajnoki vár rájuk: szombaton a dobogó második fokára hajtó Paks vendégei lesznek.

Január végén igazolt Debrecenbe Diósgyőrből, tehát lassan kezdi megszokni a közeget, a várost. Mennyire érzi otthon magát a cívisvárosban?

– A barátnőmmel költöztünk Debrecenbe, a várost korábban nem ismertük, de máris sikerült beilleszkednünk. Egy nagyon jó lakást találtunk, vannak ismerőseink is, sok barátot is szereztünk. Kifejezetten jól érezzük magunkat Debrecenben.

Legutóbbi beszélgetésünket gólok előzték meg és követték, majd egy piros lap következett a Vasas ellen…

– A piros lapot próbáltam gyorsan elfelejteni, mert elég nagy butaság volt. Úgy emlékszem, hogy hivatalos mérkőzésen ez volt az első kiállításom, remélem, egyben az utolsó is. Igyekeztünk minél előbb túllépni ezen az eseten, szerencsére gyorsan jött is a javítási lehetőség, mivel nemcsak hétvégi, hanem hétközi fordulókat is játszunk az Európa-bajnokság miatt.

A kiállítás után gólokkal tért vissza, ráadásul az azóta már a pontvadászatban behozhatatlan előnyre szert tevő Fradi elleni 2:1-es bajnoki győzelem során lőtte csapata mindkét találatát. Milyen élmény volt a bajnokverés?

– A Fradi ellen nagyon stabil volt a csapat, remekül zártuk le a területeket, és még az első félórában 2:0-s vezetést szereztünk a góljaimmal. Sikerült megvalósítani az öltözőben megbeszélteket, kihasználtuk a helyzeteinket, a Ferencvárosnak a gólján kívül nem is nagyon volt lehetősége. Koncentráltak voltunk, amit a gólok is bizonyítanak: az első találatnál Holman erős lövése pattant elém, csak arra kellett figyelnem, hogy a kapuba lőjem, a második gólunk pedig egy nagyon szép támadásból született, Bódi Szakályhoz passzolt a szélre, utóbbi felnézett és látva, hogy egyedül érkezem a kapu elé, adott egy nagyszerű labdát. Nem sok hiányzott az újabb mesterhármashoz sem, Dibusz viszont kivédte a harmadik próbálkozásom, majd a kapu felé csorgó labdát Leandro a gólvonalról vágta ki.

A magyar labdarúgással foglalkozó portálokon, lapokban beválasztották a forduló válogatottjába is, a teljesítményére immár országszerte felfigyeltek, egyre inkább bekerül a neve a köztudatba. Debrecenben megismerik már az utcán?

– Nem nagyon foglalkozom én ezzel, most a pihenés, a regenerálódás a legfontosabb a szerda–szombat tempó miatt. Teszem a dolgom, amit elvárnak tőlem, amiért leigazoltak, próbálom minden alkalommal maximálisan odatenni magam. Ha így meg tovább a góllövés, valószínűleg szép lassan a futballnézők megismerik a nevem, de igyekszem kizárni ezeket a dolgokat, tiszta fejjel pályára lépni, hogy a legjobbamat tudjam nyújtani minden alkalommal, amikor lehetőséghez jutok.

A Fradi elleni dupla ellenére kedden, a Videoton ellen 1:0-ra elvesztett meccsen csak csere volt. Kondás Elemér a rotáció híve, vagy más oka volt, hogy nem volt ott a kezdőcsapatban?

– Nem volt más oka, valóban a rotációban hisz a mester, a meccs előtt meg is beszélte velem, hogy a Vidi ellen csak csereként lépek majd pályára – nagyon bő a keretünk, úgyhogy a rotáláshoz minden adott. Az a meccs sajnos nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, mert hamar kaptunk egy piros lapot, utána nem sokkal pedig egy gólt, ami meg is pecsételte a sorsunkat. Emberhátrányban nagyrészt védekeztünk a mérkőzés végéig, emellett próbáltunk kontrákból építkezni, akadt is pár helyzetünk, de ezek sajnos nem mentek be, így vereséget szenvedtünk – hiszem, hogy másként alakult volna a meccs, ha nincs a kiállítás.

Szombaton már a három ponttal kevesebbet gyűjtött Pakson lépnek pályára, a jövő héten pedig jön a Fradi elleni kupavisszavágó, amelyre a hazai pályán elért 0:0 birtokában utaznak. Mivel lenne elégedett ez után a két meccs után?

– Mivel kikaptunk a Videotontól, a székesfehérváriak elég szépen feljöttek ránk, az MTK és az Újpest is versenyben van a második helyért. Szeretnénk Európa-liga-indulást érő helyen zárni a bajnokságot, ehhez viszont pontokra van szükségünk, így Paksra is úgy utazunk, hogy a három pont megszerzése a célunk. A kupában is maximálisan oda szeretnénk állni, mert az első mérkőzésen jónak mondható eredményt értünk el, és azóta azt is bebizonyítottuk, hogy a Fradit is le tudjuk győzni – egyértelműen a továbbjutás a célunk, a döntőbe vágyunk. Tényleg nem egyszerű ez az időszak, egymást követik a nehéz mérkőzések, de igyekszünk minél többet kihozni az előttünk álló periódusból.

Ennyire megfeszített tempóban rendkívül fontos az erőnlét, a regenerálódás, hogy egy-egy játékos napról napra, hétről hétre újult energiákkal tudjon harcba szállni. Ön hogyan tudja megőrizni a frissességét, miként marad fitt ilyen terhelés mellett?

– A mérkőzések után nekünk megvannak a bevett módszereink a regenerációra. Ez általában úgy zajlik, hogy meccs után van egy regeneráló – afféle kardiojellegű – edzésünk, utána masszázs, jeges kádak, a szervezet frissen tartását szolgáló italokkal, vitaminokkal is ellátnak bennünket, illetve jégszaunába is járunk, ahol rendkívüli hideg éri testünket, ami szintén a test minél gyorsabb regenerálódását szolgálja. Tényleg nagyon odafigyelnek ránk, ilyen szempontból is igazán profi munka folyik Debrecenben. Azt hiszem, hogy ezért is kevés a sérültünk, nagyon gyorsan visszanyerjük az energiánkat, a frissességünket, ami jelentősen hozzájárul a jó szereplésünkhöz.