2024. július 17., szerda
Labdarúgás – nyers istván akadémia

Keller József: „A tehetségekért jövünk”

Kedden másodmagával Tóthfaluban, a Nyers István Labdarúgó-akadémián járt Keller József, a Ferencváros utánpótlás-szakosztályának vezetője, a zöld-fehérek és a magyar válogatott egykori kiváló balhátvédje. A korábbi klasszis labdarúgó pályafutása során több remek eredményt is elért, csapatkapitánya volt pl. az 1995-ben magyar csapatként először BL-csoportkörben szereplő Ferencvárosnak, ifiként pedig a magyar labdarúgás egyik legnagyobb sikerének, az 1984-es Európa-bajnoki cím megszerzésének volt aktív részese. Tóthfaluba a Fradi délvidéki tehetségkutató bázisának számító akadémia meghívására érkezett, ahol előadást is tartott a fiataloknak, illetve társával, a 10–13 évesekkel folyó szakmai munkát irányító Kerekes Barnával edzés közben is szemügyre vették a tehetségeket.

Keller József (Fotó-Molnár Edvárd)

Milyen céllal látogatott Tóthfaluba?

– Ez nem az első alkalom, hogy Tóthfaluban járunk. A tehetségekért jövünk, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy Vajdaságban nagyon sok kiváló fiatalra bukkanhatunk, mi pedig szeretnénk ezeknek a gyerekeknek lehetőséget biztosítani, hogy előbb-utóbb akár a Ferencvárosban is kipróbálhassák magukat. Örömteli, hogy folyamatos a fejlődés, az infrastruktúra is sokat változott a kezdetek óta, de a gyerekek növekvő száma is bizakodásra ad okot.

Hogyan és miért jött létre ez az együttműködés a Nyers István Akadémiával?

– Szeretnénk azokat a magyarlakta területeket is szem előtt tartani, amelyek nem a jelenlegi Magyarországon találhatók. Így vagyunk Erdéllyel is, vannak kapcsolataink Felvidéken is, de kimondott partnerszerződési kapcsolatunk csak itt van.

Mi a Fradi filozófiája az utánpótlás-nevelés terén?

– A legfontosabb, hogy a gyerekeket tanítsuk, embert neveljünk belőlük. Szeretnénk, hogy a gyerekek nap mint nap tanuljanak valamit, és ha csak picivel is, de minden nappal többek legyenek, mert csak így lehet egész a történetük.

Az akadémia játékosait edzés közben is megfigyelik. Mire fókuszálnak?

– A játékosok mozgása nagyon fontos számunkra. Két hete egy ötfős kis csapat járt nálunk, Budapesten, akiket a Fradi-játékosok között néztünk meg, láttuk, hogy ügyesek, de idegenben talán feszélyezettebbek, másként mozognak, ezért most eljöttünk ide, hogy saját környezetükben megnézzük, milyen teljesítményt nyújtanak.

A magyar válogatottban is pályára lépett, ifistaként Európa-bajnokságot is nyert a magyar nemzeti csapattal, a felnőttekkel viszont nem jutott ki egyetlen nagy tornára sem. Magyarország hosszú idő után kivívta a részvételt egy rangos focieseményen, ott lesz a nyári Eb-n, így külső szemlélőként Ön is átélheti ezt az örömöt. Mit vár a válogatottól Franciaországban?

– Valamilyen szinten meglepődtem a kijutáson, hiszen erős selejtezőcsoportba került a csapat, de onnan kiharcolta a pótselejtezőt, majd ott Norvégiát legyőzve az Eb-részvételt is. Már az is óriási fegyvertény, hogy kint vagyunk az Eb-n, innen kezdve olyan rossz dolgunk már nem lehet. Természetesen bízom benne, hogy ott is tudunk pontokat csipegetni, a csoport harmadik helye is megszerezhető, de őszintén szólva, én nem raknék nagy elvárásokat a csapat vállára.