2024. július 20., szombat

Megérdemelt öngól

A héten ismét a Magyar Kupáé volt a főszerep, hiszen már az elődöntőket rendezték meg. A kedd esti összecsapáson a Zalaegerszeg–Puskás Akadémia találkozón a közönség kilencven percen át nem látott szabályos gólt. A mérkőzés nagy részében jobban játszó zalaiak ugyan betaláltak a felcsúti kapuba, ám a játékvezető les miatt gyorsan véget vetett a hazai játékosok és szurkolók örömének. A jó iramú, bár bosszantó hibákkal tarkított párharc hosszabbításban sokan már nem igazán bírták a saját maguk által diktált tempót, így a pálya nem ritkán két részre szakadt, középpályás védekezésről ekkor nem beszélhettünk. Amikor már úgy tűnt, hogy büntetőrúgások döntik el az első döntős csapat kilétét, egy veszélyes hazai támadás során Karlo Bertolec, a Puskás Akadémia hátvédje nemes egyszerűséggel pár méterről a saját kapujába bombázta a labdát. Mivel ekkor már a 119. percben jártak a felek, ez a hiba végzetesnek bizonyult, így bár szerencsés körülmények között, de teljes mértékben megérdemelten jutott a Zalaegerszeg a döntőbe. A találkozóról, Ricardo Moniz, a győztes csapat vezetőedzője így foglalta össze gondolatait: „Nem tudtuk, milyen felállással készül az ellenfél. Colley-nak volt egy nagy lehetősége az elején, de szerencsénk volt. Nem mindig nyomtunk elég magasan, ám azért voltak lehetőségeink, mint a lesnek ítélt gól. Mindkét csapat kezdeményezni akart, mindkettő letámadott, nagy hullámvasút alakult ki. A Puskás Akadémia ötöt cserélt, nagyszerű cseréi voltak, én inkább kivártam, mert azt éreztem, egyensúly van a csapatban. Meshack nagyszerű formában van, amit a Fradi és az Újpest ellen is bizonyított, és ma is remekül játszott. Nagyon büszke vagyok az egész városra, szeretem ezt a légkört, örülök a csapat sikerének.”

Karlo Bartolec, a felcsúti csapat játékosa (elöl) és a zalaegerszegi Csóka Dániel a ZTE Arénában (Fotó: MTI)

Karlo Bartolec, a felcsúti csapat játékosa (elöl) és a zalaegerszegi Csóka Dániel a ZTE Arénában (Fotó: MTI)

A másik elődöntőben tegnap lapzárta után a Budafok a Vasast fogadta. Az angyalföldieknek talán ez volt az utolsó esélyük, hogy formába lendüljenek. A továbbjutás nem pusztán azt jelenheti, hogy a Zalaegerszeggel küzdhetnek meg a nemzetközi kupaszereplésért, hanem a hátralevő nyolc bajnoki fordulóra is plusz energiát adhat. Erre szüksége is lenne a csapatnak, hiszen nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt már kilenc pont a hátránya a még bennmaradást jelentő tizedik helytől, amelyet jelenleg a Fehérvár birtokol. Vasárnap, az angyalföldiek a szintén kieső helyen álló Honvédet fogadják, és amennyiben elveszítik a kiesési rangadót, kezdhetnek megbarátkozni a gondolattal, hogy a következő idényt alacsonyabb ligában kezdik. A bennmaradást illetően nem lehetnek teljesen nyugodtak annál az Újpestnél sem, amely szombaton a Fehérvárhoz látogat. Vélhetőleg izgalmas találkozóra számíthatunk, mivel mindkét csapatnak csak a győzelem az elfogadható eredmény. A Ferencváros az elmúlt négy bajnokin mindössze két pontot gyűjtött. Bár a csapatnak nem megy, azért a klub legendájának, Lisztes Krisztiánnak volt oka az örömre, hiszen a Fehérvár ellen fia két gólt is szerzett: „Életem egyik legszebb napja volt. Elöntöttek az érzelmek, nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült az első meccse a Groupama Arénában. A múlt héten éreztem, jó esély van a játékára, pozitív visszajelzéseket kaptam. Ő is azt mondta, jó állapotban érzi magát, márpedig elég reálisan szokta értékelni a saját helyzetét. Örülök, hogy megkapta a lehetőséget, és élt is vele. Mindenesetre pontosan tudom, milyen a futball, egyszer fent, egyszer lent. De tisztában vagyok a fiam képességeivel, maximálisan bízom benne. Tudom, a labdarúgásban szükség van a szerencsére is, arra, hogy éppen rád jöjjön ki a játék, éppen te legyél ott a kapu előtt. Sokat dolgozott azért, hogy ilyen állapotban legyen, és azért, hogy megkapja a lehetőséget” – nyilatkozta a büszke apa.

A címvédőre igazi erőpróba vár, mert szombat este annak a Paksnak az otthonában szerepel, amely az utóbbi öt bajnokiját megnyerte és jelenleg harmadik a táblázaton. Más gondok is gyötrik a címvédőt. Egyre erősödő hírek szerint a klubvezetésében nem mindenki tetszését nyerte el az utóbbi két hónap gyenge eredménysorozata, ezzel párhuzamosan Sztanyiszláv Csercsaszov vezetőedző kísérletezgetései a kezdőcsapat összeállításban. Ezzel együtt felmerült, hogy a szakember ősszel már az orosz élvonalban szereplő Dinamo Moszkvát vezeti majd. Ez még a jövő kérdése, az viszont biztos, hogy gyorsan össze kellene kapnia a csapatát. Az újabb bajnoki címet ugyan nem veszélyezteti semmi sem, ám a csapat népes szurkolótábora sokkal többet érdemelne, mint amit az utóbbi időszakban a játékosoktól kapott.

A fordulóban figyelemre méltó még a Mezőkövesd–Debrecen keleti rangadó, ami már önmagában is izgalmakat rejt magában, de presztízsen túl a tét sem lesz kicsi, hiszen a Debrecen elkeseredett küzdelmet folytat a nemzetközi kupaszereplést biztosító helyek megszerzéséért.

A hétvége programja, péntek: Mezőkövesd–Debrecen (20 óra) Szombat: Puskás Akadémia–Kecskemét (14.30), Fehérvár–Újpest (17), Paks–Ferencváros (19.30). Vasárnap: Vasas–Honvéd (14.15), Zalaegerszeg–Kisvárda (16.30).

Nyitókép: Karlo Bartolec, a felcsúti csapat játékosa (elöl) és a zalaegerszegi Csóka Dániel a ZTE Arénában (Fotó: MTI)