2024. július 20., szombat
MAGYAR LABDARÚGÁS

A Mister marad!

Rájár a rúd az utóbbi hetekben, hónapokban a Ferencvárosra. A bajnokságban öt fordulón keresztül képtelen volt nyerni, és ha ehhez hozzávesszük a Leverkusen elleni kupaszereplést, a nyeretlenségi sorozat hét tétmérkőzésre bővül. A bajokat immár a számok is hűen tükrözik, hiszen a korábbi 14 pontos előny hatra csökkent a bajnokság meglepetéscsapatával, a Kecskeméttel szemben. Ráadásul az utóbbi hetekben felerősödtek a hírek a vezetőedző Sztanyiszlav Csercsaszov idényvégi távozásáról. A szakember rajongói azonban megnyugodhatnak, további egy évig fogja vezetni a csapatot, erről ő maga számolt be: „A Ferencváros a minap aktiválta a szerződésemben szereplő opciós lehetőséget, és egy évvel, 2024 nyaráig meghosszabbítottuk a megállapodást. Most az a legfontosabb, hogy mindent megtegyünk a bajnoki cím megvédéséért. Aztán az idény után leülünk a klub vezetőivel, és átbeszéljük, mit lehet tenni a keret megerősítése érdekében. Ha tényleg az a cél, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörbe jussunk, ahhoz módosítani kell a játékoskereten. Ha sikerül megnyerni a bajnokságot, már július közepén elkezdődik a Bajnokok Ligája selejtezősorozata. Legutóbb lemaradtunk a BL főtáblájáról, és ezen a nyáron sem lesz könnyebb a feladatunk. Sokan leírták már, hogy az FTC ebben az idényben túlteljesített az európai porondon.”

A bajnokság megnyeréséhez viszont elengedhetetlen, hogy a csapat újra mérkőzéseket nyerjen. A következő ellenfél, a Honvéd cseppet sem tekinthető könnyű ellenfélnek. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Fradinak igen sokszor meggyűlt már a baja a kiesőjelöltekkel szemben, ráadásul a vörös-feketék a Vasas legyőzését követően egy pontra megközelítették a 10. helyen álló Fehérvárt, és várhatóan mindent megtesznek azért, hogy végre elkerüljenek a kiesőzónából. Ugyanakkor Nagy Antal, a kispestiek korábbi játékosa a héten őszinte kritikával látta el nemcsak egykori klubját, hanem a Vasast is: „Ha egy-két ilyen szerencsés góllal tovább gyűjtenénk a pontokat, akkor akár benn is maradhatunk. De a Vasas elleni mérkőzéssel ne legyünk nagyon elégedettek. Én azt mondtam magamban, hogy úristen, ez a két csapat tényleg NB II-be való. Ráadásul az edzőnk a két legjobb játékosunkat hozta le, azt hittem, direkt csinálja. Végül is megnyertük a meccset, és most optimista vagyok. A Vasast nem is értem. Akikről azt gondoltam, hogy tudnak futballozni, azok a játékosok bebizonyították, hogy nagyon nem. Már a Budafok ellen is csodálkoztam, hogy elfelejtettek játszani. Én annyit csináltam volna a vezetőedző helyében, hogy eléjük tettem volna a fizetési lapjukat, hogy ezért illik valamit tenni” – fejtette ki gondolatait Nagy.

Csercsaszov maradhat, de azért már illene produkálnia valamit (Fotó: Getty Images)

Csercsaszov maradhat, de azért már illene produkálnia valamit (Fotó: Getty Images)

A jelek szerint a Vasas tényleg teljesen szétesett. Bár matematikailag még van esélye a bennmaradásra, de hét forduló alatt tízpontos hátrányt ledolgozni még jobb csapatoknak is megerőltető feladat lenne. Az első lépés a csoda végrehajtásához a Mezőkövesd idegenbeli legyőzése lenne. Ez nemcsak a két csapat közötti formakülönbség miatt tűnik nehéznek, hanem azért is, mert a kövesdiek sem lehetnek még biztosak abban, hogy a következő idényt is a legjobbak között kezdik, ezért várhatóan nagy elszántsággal vetik majd bele magukat a küzdelembe. A Paksnál, a jelenleg legjobb formában levő csapatnál kezdenek merni nagyokat álmodni. Ezt Papp Kristóf, a Ferencváros elleni győztes gól szerzője nyíltan ki is mondta: „Ha már felküzdöttük magunkat eddig, nyilván szeretnénk a végén is a dobogón állni, ugyanakkor továbbra is csak a következő feladatra összpontosítunk. Meccsről meccsre megyünk előre, és még sok forduló van hátra, a mezőny pedig rettentő sűrű. Két-három csapattal versengünk a dobogós helyekért, nagy dolog lenne érmet szerezni.” Az érem nemcsak önmagában lenne értékes, hanem azért is, mert garantálja a nyári nemzetközi kupamegmérettetést. A Tolna vármegyeiek sorozatban hat bajnokit nyertek meg, a következő ellenfél vasárnap este a fővárosban a kiesés elől menekülő Újpest lesz. Mindkét csapatnak égető szüksége lenne a pontokra, ami érdekes összecsapást vett előre. A párharc pikantériája, hogy a legtöbb gólt kapó alakulat azt a gárdát fogadja, amelynél csak a Ferencváros vette be többször az ellenfél kapuját.

Mindenképp figyelemreméltó a forduló nyitótalálkozója a Debrecen–Puskás Akadémia mérkőzés. Mindkét klubnak reális esélye van a harmadik hely megszerzésére, ugyanakkor, ha a felcsútiak vereséget szenvednének, a bajnokság hajrájára komolyabb lépéshátrányba kerülnének a riválisaikkal szemben.

A hétvége programja, péntek: Debrecen–Puskás Akadémia (20 óra) Szombat: Kecskemét–Zalaegerszeg (14.30), Mezőkövesd–Vasas (17), Ferencváros–Honvéd (19.30). Vasárnap: Kisvárda–Fehérvár ( 15.30), Újpest–Paks (18).

Nyitókép: Csercsaszov maradhat, de azért már illene produkálnia valamit (Fotó: Getty Images)