2024. augusztus 7., szerda

Fiatalított a BL-győztes

A labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó szervezet, az IFFHS szerint 2012-ben a Bundesliga a világ harmadik legerősebb bajnoksága volt. A 2013/2014-es idény ma a Bayern München–Borussia Mönchengladbach mérkőzéssel kezdődik. A BL-ben, a Bundesligában és a német kupában is címvédő müncheniek vasárnap már Győrben lépnek pályára, ahol 16 órától barátságos mérkőzést játszanak a magyar bajnokkal.

Habár Jupp Heynckes vezetése alatt, nem is akármilyen játékot produkálva, mindent megnyert tavaly a Bayern, az idény végén mégis új edző ült le a kispadra: Josep Guardiolát senkinek sem kell bemutatni, hiszen a Barcelona edzőjeként a két BL-győzelemmel és a három spanyol bajnoki címmel már bizonyított. A bajorok kerete tovább erősödött és fiatalodott is, hiszen szerződtették Thiago Alcantarát (25 millió euró), Mario Götzét (37 millió euró) és a Mainztól ingyen megszerezték Jan Kirchhoffot, akiknek az átlagéletkora 21 év és 9 hónap. A távozók (Emre Can, Gómez, Riedmüller, Petersen, Timoscsuk) átlagéletkora 25 év és 8 hónap, s értük a Bayern 23,5 millió eurót zsebelt be, igaz, az új játékosokért 62 millió eurót fizettek. Az már az elején kiderült, hogy Guardiolának Götzével lesznek gondjai, hiszen a rivális dortmundi Borussiától érkező játékos a sajtótájékoztatón egy Nike-pólóban jelent meg, figyelmen kívül hagyva, hogy a Bayern Münchennek az Adidasszal van szerződése.

A bajorok BL-döntős ellenfelénél is akadtak gondok: Robert Lewandowski, akinek az értéke a transfermarkt.de szerint 39 millió, pár hete jelezte, úgy érzi, becsapták Dortmundban, mivel nem engedték, hogy már most a müncheni Bayernhez igazoljon. Több klubbal is szóba hozták remek idénye után, de a Borussiának sikerült megtartania. Más kérdés, hogy egy olyan támadó, aki a bajnokság kezdete előtt azt nyilatkozza, hogy dühös, mert a klub vezetői nem állták a szavukat, milyen teljesítményre lesz képes. Jürgen Klopp, a csapat edzője pár napra rá megnyugtatta a dortmundi drukkereket: nem az a fontos, hogy Lewandowski mit mond, hanem, hogy mit csinál. A Borussia kilenc játékossal erősödött, azzal, hogy közülük ketten a B, egy játékos pedig az utánpótláscsapatból került fel, s csak három játékosért fizettek: Szokratisz Papasztatopulosz (Werder Bremen) 9,5 millióba, Henrih Mhitarjan (Sahtar Donyeck) 27,5 millióba, Pierre-Emerick Aubameyang (Saint-Étienne) pedig 13 millió euróba került.

A BL-ben induló leverkuseni Bayer 10 millió eurót fizetett a Hamburgernek Heung-Min Szonért, a Bayernnak 5 milliót Emre Canért, a milánói Internek pedig 3 milliót Giulio Donatiért. A negyedik BL-résztvevő, a Schalke legdrágább igazolása a magyar Szalai Ádám volt, akiért a gelsenkirchenieknek 8 millió eurót kellett befizetniük a Mainz számlájára, de nem volt olcsó Leon Goretzka (Bochum, 3,3 millió) és Christian Clemens (Köln, 2,8 millió) sem, akik mindketten második ligás csapatból érkeztek.

A számok magukért beszélnek, ezért nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, a bajnoki cím legnagyobb várományosa a müncheni Bayern, még akkor is, ha a német szuperkupa döntőjében 4:2-re veszített a dortmundi Borussia ellen. Sokan várják, hogy kiderüljön, Guardiola mit tud még hozzátenni Heynckes tökéletesen működő gépezetéhez. A bajorok keretének az értékét 501 millió euróban határozták meg, a Dortmundé 282 milliót, a Schalkeé pedig 160 millió eurót ér. A rangsor alján az újonc Eintracht Braunschweig áll 23 millió eurós kerettel, azonban a 28 év után feljutó csapat szurkolói bíznak az együttesben, amit az is bizonyít, hogy a klub közölte, hogy elfogytak a jegyek a Werder Bremen elleni idénynyitóra. A várva várt meccset így 23 325 szurkoló láthatja a helyszínen, a 24 400 férőhelyes stadionban ugyanis biztonsági okokból nem értékesítettek minden jegyet.

A Bundesligát elhagyók közül két nevet mindenképpen érdemes megemlíteni: az egyik a 34 éves Anatolij Timoscsuk, akinek nem sok esélye lett volna beverekednie magát Guardiola kezdőcsapatába, így jó döntést hozott, amikor visszatért a Zenitbe. Nem mellékesen az ukrán ezzel a döntésével bebizonyította, az adott szó nála sokat ér: amikor elhagyta az orosz csapatot, azt ígérte nekik, egyszer még vissza fog térni… A másik ismertebb név pedig a 32 éves Christoph Metzelder, akinek a szervezete nem bírta tovább a profizmust megkövetelő terhelést, s visszatért szülővárosának csapatába, az ötödik osztályban szereplő TuS Halternhez. Hivatalosan azonban kommentátorként és egy cég marketingesként dolgozik, a klubnál inkább reklámarcként és sportigazgató-helyettesként számolnak vele.

Az 1. forduló programja

Ma (pénteken): Bayern München–Borussia Mönchengladbach (20.30).

Szombat: Augsburg–Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen–Freiburg, Hannover–Wolfsburg, Hertha–Eintracht Frankfurt, Hoffenheim–Nürnberg (15.30), Eintracht Braunschweig–Werder Bremen (18.30). Vasárnap: Mainz–Stuttgart (15.30), Schalke–Hamburger (17.30).